Man skulle kanskje tro at alle bruker bilbelte, men slik er det ikke. (Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen)

1 av 3 som omkommer bruker ikke bilbelte

Overraskende mange dropper bilbeltet, viser tall fra Statens vegvesen.


Man skulle kanskje tro at alle nå bruker bilbelte, for moderne biler gir som kjent klar beskjed om noen har glemt dette. Men ikke alle kjører så moderne biler, og noen dropper åpenbart beltebruken uavhengig av advarsler.

Om man ser på hvor mange prosent av som Statens vegvesen kontrollerte i fjor droppet bilbelte, høres det ikke ille ut. For av 250.000 kontroller vanket det «kun» 2.189 gebyr, mens 38 av tilfellene var så alvorlig at det førte til anmeldelser.

Men det betyr også at i snitt fikk seks personer beltebøter hver eneste dag i fjor, og det er selvsagt altfor mange. Spesielt når man vet hvor livsviktig et bilbelte er.

Ifølge ulykkesanalysene til Vegvesenet bruker 35 prosent av de som omkommer ikke bilbelte, noe som betyr at mer enn 1 av 3 som dør i ulykker i bilen sitter usikret.

Det er voldsomme tall som alle bør bite seg merke i, og Vegvesenet er også bekymret.

‒ De aller fleste vi kontrollerer bruker bilbelte og hjelm, men 2.189 gebyr for manglende bruk er likevel for mange, sier avdelingsdirektør for utekontroll i Statens vegvesen, Kjetil Wigdel

Når det gjelder de 38 anmeldte så går det på manglende sikring av barn i bilen. For en ting er å tenke på sin egen sikkerhet, en annen er å ta vare på de minste.

‒ I Norge er vi generelt flinke til å sikre barna i bilen, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

‒ Det at ingen barn som satt i bil i fjor døde, er et bevis på dette. Når enkelte foreldre og andre voksenpersoner lar være å sikre barna i bilen er det alvorlig og ulovlig. Barna er det kjæreste vi har, og det er sjåførens ansvar å ta vare på dem i trafikken.

For de motoriserte tohjulingene er det hjelmen som er den store livredderen, og her sier Vegvesenet at de sjeldent observerer noen som dropper denne. Så det er bilbeltet som utgjør den store sikkerhetsfaktoren på dette feltet.

Vegvesenet sier at det å bruke bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere antall drepte og hardt skadde førere og passasjerer i en bil.

Ikke bare kan det å droppe beltet føre til alvorlige skader og det som verre er, de som blir tatt for å slurve med beltet, og hjelm på moped og motorsykkel, får med seg en bot på 1.500 kroner.

Det er dog en billig lærepenge mot andre konsekvenser som manglende bilbelte kan gi.

‒ Selv om de fleste bruker bilbelte, er det likevel overraskende at så mange ikke bruker det, siden vi vet at det har svært god effekt om ulykken er ute, påpeker Kjetil Wigdel.

Man skulle kanskje tro at alle bruker bilbelte, men slik er det ikke. (Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen)

Les også:

Les mer om:

Nyheter