Annonse
Hjem Nyheter VW skal sikre åpenhet med blokkjeder

VW skal sikre åpenhet med blokkjeder

Volkswagen-gruppen (VAG) tar nå i bruk ny teknologi for å spore hvor råmaterialene kommer fra.

Blokkjede-teknologien som kryptovaluten brøytet vei for er kjent som et 100 prosent sikkert system, hvor det er umulig å manipulere informasjon som allerede ligger inne i kjeden. Informasjonen i kjeden er i tillegg godkjent av flere parter, og er dermed også kvalitetssikret før den legges til.

Informasjon i en blokkjede skal altså i teorien være korrekt og umulig å tukle med, og har langt flere bruksområder enn kun kryptovaluta.

En blokkjede kan også sikre korrekt informasjon rundt produkter, som for eksempel forsyningskjeden til råmaterialer brukt av bilprodusenter.

Dette har Volkswagen oppdaget, og skal nå bruke slik teknologi for å sikre mer åpenhet og sikkerhet i sine forsyningskjeder.

Saken fortsetter under Annonsen

Flere organisasjoner og personer, deriblant fredsprisvinner Denis Mukwege, har tidligere satt fokus på utvinningen av stoffet kobolt i litium-ion-batteriene, og bedt produsentene påse at ingen blir utnyttet i utgravingen av dette.

Det er også stilt spørsmål rundt fotavtrykket til miljøbiler, og hvor klimavennlig disse bilene egentlig er.

Nå skal altså Volkswagen gi oss et klarere svar på noen av spørsmålene, og spore råmaterialer fra gruva og nær sagt til grava.

VW forklarer at den åpne protokollen de skal bruke fra selskapet Minespider består av tre lag. Det første inneholder generell informasjon som alle kan lese, det andre er private blokker som ikke kan forandres, og det tredje er krypteringen.

Fordelen med denne typen blokkjede kontra private er at alle kan gå inn og lese informasjon, fra leverandører og underleverandører til de som er direkte ansvarlige for gruvedrift eller resirkulering av råvaren, og flere forsyningskjeder kan også være involvert.

‒ Digitalisering gir viktige teknologiske instrumenter som gjør oss i stand til å spore veien for mineraler og råvarer i grenseoverskridende forsyningskjeder i stadig større detalj, sier Marco Philippi hos VAG.

‒ Sammen med Minespider vil vi bruke blokkjede-teknologien for å gjøre våre prosesser mer gjennomsiktige og sikrere.

Pilotprosjektet som starter denne måneden skal spore bly-materialer, og kan åpne veien for en rekke andre råmaterialer.

‒ Vi er vitne til en forandring av globale forsyningskjeder, sier Nathan Williams, administrerende direktør i Minespider.

‒ Bedrifter har en rett til å vite om deres leverandører opererer ansvarlig, og med blokkjede har vi endelig verktøyene som kan bevise det.

For verdens største bilprodusent er det selvsagt en enorm oppgave å påse at alle involvert i utviklingen av et kjøretøy handler bærekraftig og ansvarlig, og VAG har for eksempel aktiviteter i mer enn 150 land. Som vi skjønner er det en enorm oppgave å holde kontroll på alle aktivitetene, men her kan altså blokkjede-teknologi hjelpe til.

Volkswagens mål er at de kun skal bruke industrielle råvarer som utvinnes er bærekraftig forsvarlig både på et sosialt og miljømessig nivå.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,118FansLik
92FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker