Volvo EM90 er en helelektrisk flerbruksbil, eller minivan om du vil. (Foto: Volvo)

Volvo avslører ny elbil

Flerbruksbilen EM90 tar Volvo inn i et nytt segment.


Det går unna med svenskene, som gjør seg klar til å introdusere to nye elbiler på markedet. Den mest kompakte i hele familien, EX30, og det store og elektriske flaggskipet EX90.

EX30 som nå er på en aldri så liten Norges-turné tar Volvo inn i det mest kompakte segmentet og måler kun 4,23 meter i lengden, og denne er ventet en gang rundt årsskiftet.

For å gardere seg skikkelig har de også på gang en skikkelig storesøster i EX90, en romslig SUV som faktisk strekker seg over 5 meter i lengden. Toppmodellen er meldt inn i løpet av første halvdel av 2024, så heller ikke den bør være veldig langt unna.

Som om ikke det er nok ‒ nå pirrer Volvo med en elektrisk flerbruksbil. Eller som svenskene selv sier ‒ en premium MVP. Altså en litt mer luksuriøs Multi-Purpose Vehicle.

Som vanlig når Volvo har på gang helt nye modeller har de ikke veldig lyst til å avsløre så veldig mye i første omgang, og sier ikke veldig mye om EM90.

Faktisk er den eneste infoen rundt Volvo EM90 som altså blir svenskene første helelektriske premium MPV er at den er «designet for at du skal få mest mulig ut av tiden du bruker i bilen, som en skandinavisk stue på farten». Sier altså Volvo selv.

De legger til at den nye EM90 ikke bare tar deg fra A til B – men den skal også skape et rom for livet ditt.

Ja, det er alt de vil avsløre.

Dette er åpenbart en slags minivan med et gedigent panoramatak, for det avslører det eneste offisielle bilde de har kommet med. Og en liten videosnutt som du selvsagt også skal få se.

Det er mye mulig at EM90 er en variant av den nye Zeekr 009, som i likhet med Volvos kommende elbil også er en helelektrisk premium flerbruksbil. Zeekr hører hjemme både Geely-gruppen og i Göteborg, og er på full fart inn i det europeiske markedet.

I april kunne Zeekr kunngjøre at de skulle inn i det nederlandske og svenske markedet i løpet av 2023, og deretter skal nye europeiske land følge fortløpende.

Første modell ut blir Zeekr 001 og Zeekr X, en sedan og en SUV, og den første batchen med europeiske biler har rullet ut av produksjonsbåndet.

De har også en tredje modell kalt Zeekr 009, en MVP lansert i fjor. Denne er 5,2 meter lang og har et digert batteri på 140 kWh, og den store elbilen med plass til seks byr ifølge den kinesiske standarden på over 800 kilometer med rekkevidde.

Det er mye som taler for at den nye Volvo-modellen er en søster av Zeekr 009 som er basert på SEA-plattformen (Sustainable Experience Architecture), og denne står Geely og Daimler bak. For ja, de har laget seg en ny plattform som blant annet de kommende Smart-bilene skal lages på, og Polestar 4 er også en SEA-bil.

Om Volvo EM90 også er det er ikke bekreftet, men vi vet iallfall hvordan den ser ut ovenfra. Nemlig slik:

Volvo EM90 er en helelektrisk flerbruksbil, eller minivan om du vil. (Foto: Volvo)

Volvo holder altså igjen infoen rundt den kommende MVP-modellen, så det vil nok komme flere drypp i tiden framover ‒ slik de pleier å gjøre.

Men 12. november får vi endelig vite det meste, for da skal bilen få sin globale debut.  På samme tid åpner svenskene også for bestilling av bilen, men da kun i Kina.

Foreløpig har vi altså kun et bilde og en liten videosnutt å gå etter, og det faktum at skandinaviske design står i sentrum. Og det bør jo love godt.

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter