Mange kan vente seg krevende kjøreforhold under vinterferien. (Fotos: Statens Vegvesen)

Vinterferie: Nå må du være skjerpet

Det er klart for vinterferie, og årets utfart blir mer krevende enn vanlig.


Kong Vinter har vært usedvanlig krass så langt. Årets vinter har bydd på mange runder med nedbør, mens kulden har sørget for mengder av snø som har sprengt brøytebudsjetter i fillebiter.

På toppen av dette har mildvær sørget for is. Ja, ingen ende på trøstløsheten.

For alt dette fører til svært vanskelige førerhold, og den perioden er dessverre ikke over. Og det er dårlig nytt når vi går inn i en periode med vinterferie, for det gir mange biler ute på veiene.

Statens vegvesen er bekymret, spesielt når de ser at det er meldt regn i deler av landet både torsdag og fredag.

‒ Vinterglatte veier er utfordrende å kjøre på, understreker direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

‒ Det krever mye oppmerksomhet og god planlegging fra deg som sjåfør. Denne vinterferien må du være ekstra skjerpet.

Vegvesenet sier at det er ventet mest trafikk ut fra de største byene, og at det er å planlegge turen godt, tilpasse fart etter forholdene og holde blikket på veien er viktig.

Og ikke minst å huske på «tenk – gjør – kjør» nå som det er krevende kjøreforhold.

‒ Det betyr å planlegge turen din og forberede det du kan før du kjører, slik at du har all oppmerksomhet på kjøringen, sier Ranes.

‒ Å kjøre er det eneste du skal gjøre.

Og det er åpenbart ingen ende på elendigheten. For Vegvesen kan også melde om at det er stor fare for stengte fjelloverganger under ferieutfarten, så det å planlegge blir ekstra viktig.

Der kan heldigvis Vegvesenet være behjelpelig, for de har flere gode verktøy for alle de som skal over utsatte fjell.

Både på vegvesen.no/trafikk og i Vegvesen trafikk-appen finnes en liste med over hundre fjelloverganger og stengingsutsatte strekninger. Der får du også opp prosentvis risiko for om strekningen blir stengt.

Her finner du appene:

Prognosene er basert på historiske stengningsdata og værdata, sammen med gjeldende værprognoser, forklarer Vegvesenet.

Slik ser det hele ut i appen:

I tillegg kommer det også eventuelle trafikkmeldinger for strekningen i tillegg til at det vises bilder fra webkamera der dette er tilgjengelig.

På «Vegvesen trafikk app» kan du:

  • Se trafikkmeldinger, webkamera, værstasjoner, rasteplasser, rutetider for ferje og ladeplasser for elbil – og lagre dine favoritter
  • Søke opp en rute og få relevant info og varsler for denne
  • Få varsler for ditt område, ved å tegne og lagre området i kartet
  • NYHET: Få alle varslene dine lagret i en personlig innboks, slik at du kan gå tilbake å sjekke varsler du har mottatt (lagres i syv dager)
Og når du første er ute på veien må du huske på tenk – gjør – kjør!

  • TENK gjennom hva som kan ta oppmerksomheten din vekk fra trafikken før du kjører: Telefonen som plinger eller lyser opp i setet ved siden av deg, noe du skal ha tak i underveis eller barn som vil ha hjelp til noe i baksetet.
  • GJØR deg ferdig med det du kan før du kjører: Still inn GPS ́en og musikken, legg vekk mobilen, spis opp maten og gjør de i baksetet klare til starten.
  • KJØR!
God ferie og kjør forsiktig!

Les også:

Debatt