Hele 85 prosent av de spurte i en undersøkelse mente at de som jobber med vei arbeid, har en farlig arbeidsplass. Likevel kjører svært mange for fort forbi slike områder. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Vil foreslå doble bøter i forbindelse med veiarbeid

Svært mange bilister bryr seg ikke om fartsgrensen rundt veiarbeid, og nå kan det bli doble bøter for de som ikke viser hensyn og bryter reglene.


Selv midt i sentrum av Oslo har vi opplevd uvettig kjøring rundt veiarbeid. Oslo kommune har nemlig et noe sært prosjekt som går ut på å lage noen steingreier ute i veibanen, og vi er rett og slett usikre på hva greia egentlig er.

Men det betyr uansett at det er veiarbeid i sentrumsgatene, hvor man jo uansett skal kjøre svært rolig med tanke på alle menneskene som ferdes der. Likevel kunne vi senest i går observere en lydløs Tesla som ga helt blaffen, og nærmest kjørte slalåm mellom «utsmykningene» og veiarbeiderne.

De unge folkene som jobbet så bare oppgitt bort på bilen, og gjenopptok jobben. Muliges er de vant til at dette skjer, selv midt i sentrum av hovedstaden.

For det er slik at svært mange gir blaffen i veiarbeidet som ofte gjennomføres på sommeren, og som altså gjøres for å gjøre trafikken sikrere. Et minimum er at de som jobber med dette ikke havner i farlige situasjoner.

Men åpenbart gjør sommeren noe med bilistene, for bare i løpet av de fem siste årene har i snitt 32 mennesker mistet livet, 244 har blitt hardt skadd og totalt 1.394 skadet i sommertrafikken ‒ hvert år.

Det viser tall som Trafikksikkerhetsforeningen (TSF) viser til.

‒ Vi har allerede fått dystre meldinger om grisekjøring forbi veiarbeidssteder fra våre medlemmer og av andre i bransjen, sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i TSF.

‒ Vi håper at UP vil prioritere flere kontroller av farten gjennom arbeidstedene.

Det er et etterslep på vedlikeholdet på norske veier, noe bilistene selv opplever når de kjører i sommer. Men skal veiene bli bedre må det altså jobbes på disse ‒ og sommeren er høysesong for et slikt veiarbeid.

‒ Vi vet at mange bilister irriterer seg over nedsatt hastighet, ventetid og omkjøringer, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

‒ Men pust med magen og respekter fartsgrensene som er satt. Husk at de som jobber langs veien har noen som venter på dem og som de skal hjem til.

TSF sier at bransjen etterspør tiltak som kan gjøre veiarbeidet sikrere.

‒ Vi er også opptatt av sikkerheten til trafikantene, derfor vil vi følge opp forslag om uavhengig kontrollorgan av hvordan sikringen, skilting og arbeidvilkårene er på arbeidstedene ute i veitrafikken, sier Tangstad-Holdal.

‒ Vi tenker oss en modell der kontrollen av arbeidsvarsling og arbeid på veien blir flyttet til et uavhengig statlig organ, som for eksempel under Vegtilsynet.

Som i alle områder i livet er det gjensidig respekt som gjelder, men mange bilister sliter med å ta fartsgrensene på alvor. NAF viser for eksempel til en undersøkelse gjennomført av Kantar for Statens vegvesen i 2022 hvor hele 74 prosent svarte at de ofte kjørte fortere enn tillatt hastighet når de passerer veiarbeid.

‒ Dette er tall som bekymrer, sier Svendsen.

‒ Det handler både om sikkerhet for de som jobber langs veien, og om sikkerheten for deg som bilist.

En undersøkelse gjennomført av Kantar for TSF viser det samme ‒ 3 av 4 kjører ofte fortere enn hastigheten som er tillatt når de passerer veiarbeid.

Noen ganger går det også helt galt, og senest i fjor ble en veiarbeider drept i en ulykke i et veiarbeidsområde.

Når så mange ikke respekterer fartsgrensene, må det kanskje kraftigere lut til.

TSF sier at de kommer til å foreslå doble bøter når de møter samferdselsministeren i et møte som skal omhandle arbeid på og ved veien generelt, og de skal også snakke om dette med sentrale politikere på Stortinget til høsten.

I mellomtiden jobber veiarbeiderne for fullt, og i stedet for å bli irritert på disse bør bilistene heller sende en varm tanke til de som jobber for at veiene skal bli bedre og sikrere i sommervarmen.

Eller som Jan Harry Svendsen hos NAF sier:

‒ Det er viktig at vi alle tar hensyn til hverandre i trafikken. Gi veiarbeiderne et vink og et smil i sommer ‒ de er til stede langs veien for deg.

Les også:

Les mer om:

Nyheter