Annonse
HjemNyheterVil åpne for flere lys på tohjulingene

Vil åpne for flere lys på tohjulingene

Samferdselsdepartementet vil ha samme fleksible lysregler for moped og motorsykkel som bilene fikk i fjor høst.

Norges EØS-avtale gjør at vi må følge de lovene EU kommer med, noe som av og til får noen uheldige utslag.

Dette gjaldt lysreglene for bilene, som begrenset lystyrken til maksimalt 480 lux og antall ekstralys til fire lykter.  Dette er ikke optimalt i et land langt nord med lang mørketid og dårlige lysforhold, og i fjor høst fikk Norge fritak for denne.

Også Sverige har fritak fra denne EU-regelen.

Så fra og med 1. oktober i fjor har dermed bileierne kunnet montere et fritt antall ekstra fjernlys på bilene, og det er ingen krav til maksimal tillatt lysstyrke.

Saken fortsetter under Annonsen

Nå vil samferdselsministeren også åpne opp for mer fleksible lysregler for mopeder og motorsykler.

– Mange har ønsket et enklere lysregelverk for motorsykkel for å gi bedre sikt og synlighet i trafikken. Vi har allerede gjort det enklere å montere ekstralys på bil. Nå vil vi innføre tilsvarende endring for motorsykkel og moped, sier Jon Georg Dale.

Vegdirektoratet har nå sendt et tilsvarende forslag som lysreglene for bilene ut på høring, og endringsforslaget rundt fjernlysreglene for motorsykkel og moped har høringsfrist 29. juni.

– Mange har etterlyst mer fleksible regler for ekstralys også for motorsykler og moped. Da de nye lysreglene for bil trådte i kraft i fjor, ba vi derfor Vegdirektoratet vurdere tilsvarende endringer for denne gruppen, sier Dale.

Han ser ingen grunn til at det ikke åpnes for gode lys for de motoriserte tohjulingene også.

– I Norge har vi lange perioder med mørketid, og enkelte veistrekninger har lite eller ingen ekstern belysning. I tillegg er det mye vilt i skogene som utgjør en trafikkfare. Endringen for bil ble gjort for å gi mulighet for bedre sikt og økt sikkerhet under slike kjøreforhold. Moped- og motorsyklister bør ha den samme muligheten til å montere ekstralys ved behov, sier samferdselsministeren.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse