Ser du likhetene mellom øreproppene og bilene? Ja, selvsagt, for dette er Bowers & Wilkins Pi8 McLaren Edition. (Fotos: McLaren)

Vi har testet ørepluggene som byr på ekte Formel 1-lyd

Dette er garantert det minste du kan kjøpe fra McLaren F1, nemlig Bowers & Wilkins Pi8 McLaren Edition ørepropper. Vi har testet det lydhøre vidunderet.


Det går opp og ned her i verden, noe McLarens Formel 1-lag kan skrive under på. Dette 62 år gamle britiske laget som akkurat nå suser av gårde på toppen av den mest prestigetunge motorsporten. 

Det var Bruce McLaren, ikke en brite, men fra New Zealand, som grunnla merket tilbake i 1963, og med han selv bak rattet kom den første Grand Prix-seieren fem år senere. Den første førertittelen kom i 1974, og det med en legende bak rattet – Emerson Fittipaldi. Og snart skulle legendene, og titlene, komme tett. 

-->
Først ut var en kanskje litt mer ukjent, britiske James Hunt, som ble verdensmester i en McLaren i 1976, og så var det klart for den berømte ketsjup-effekten. 

Fra 1984 til 1991 dominerte McLaren fullstendig, og fikk sju verdensmestere. Og for noen navn. I 1984 Niki Lauda, et halvt(!) poeng foran lagkamerat Alain Prost, deretter Prost (1985 og 1986), Ayrton Senna (1988), Prost (1989) og til slutt Senna i 1990 og 1991. 

Deretter var det en liten tørke til en viss flyvende finne dukket opp og vant F1 i 1998, ja, selvsagt Mika Häkkinen, som like godt gjentok bedriften året etter. 

En ny tørkeperiode dukket opp, og en ny legende satte stopp for den. I 2008 poppet et nytt navn fram på stjernehimmelen, for Lewis Hamilton tok sin første og eneste tittel for McLaren det året. Det skulle som kjent bli seks til hos Mercedes for føreren som i dag kjører for Ferrari.

Siden 2008 har McLaren slitt langt mer, litt slik jo Ferrari også har gjort, den steilende hingstens siste tittel kom med Kimi Räikkönen i 2007, og før fjorårets sesong hadde det aller meste i F1 handlet om Max Verstappen og Red Bull. Men i 2024 avfyrte McLaren det første skremmeskuddet, et som signaliserte at den gamle storheten er på vei tilbake.

De fikk ikke verdensmesteren, suverene Verstappen hanket inn sin fjerde strake tittel, men det var McLarens Lando Norris som kom nærmest nederlenderen. 

Og enda viktigere, det britiske laget klarte å skyve energidrikklaget fra Østerrike ned fra tronen når det kommer til konstruktørmesterskapet. McLaren vant 12 poeng foran Ferrari, og Red Bull som nå ser varsellysene blinke for en æra som kan gå mot slutten måtte ta til takke ned 3. plassen. Så ja, både McLaren og Ferrari er nå på gang, så det blir spennende å følge de to legendariske lagene videre. 

Etter å ha hanket inn sju VM-titler fra 1984 og til 1991 var selvsagt McLaren-sjefene i ekstase, og det går ikke an å feire mer stilfullt enn de gjorde. 

Sjefene bestemte seg nemlig for å løfte F1-bilene ut i vanlig trafikk, og kom opp med et gatemonster kalt McLaren F1. I 1998 dundret denne rett inn i Guinness’ rekordbok, og ble dermed offisielt historiens aller raskeste serieproduserte bil. 

Dette ble fulgt opp av at McLaren Cars som sto bak den ville gatebilen ble erstattet av McLaren Automotive i 2010, og siden har det britiske merket satset både på vanlige biler og i Formel 1. 

De vanlige bilene fikk seg et skikkelig lydløft i 2015, for da ble det klart at Bowers & Wilkins (B&W) ble offisielle partnere. Det britiske selskapet leverer lydsystemer til McLaren-biler, og nå er B&W også offisiell lydpartner for McLaren Racing og Formel 1-laget. Og ingen bør være overrasket over at de to britiske premiummerkene har funnet hverandre. 

Begge har nemlig en lidenskap for å presse grenser uten kompromisser, og det ser vi også gjennom felles prosjekter. Her er det fokus på McLarens lette materialer og aerodynamikk som smelter sammen med B&Ws avanserte materialer som karbonfiber og Continuum.

Resultatet har så langt vært en trådløs stuehøyttaler, Zeppelin McLaren 60th Anniversary Edition, samt hodetelefonen Px8 McLaren Edition.

Og nå er det klart for et tredje produkt, også dette hodetelefoner. Men i motsetning til Px8 som omslutter hele øret er Pi8 McLaren Edition ørepropper, som ja, mange jo foretrekker. Kanskje til og med Lando Norris, som her tester de nye pluggene:

Og siden vi selv har testet de særs imponerende Px8 McLaren Edition, så ja, må vi jo også følge opp med å teste de nye proppene. Og ingen fare, vi har selvsagt børstet støvet at «The Race» for virkelig å finne ut om disse øreproppene tar seg helt til mållinjen rent kvalitetsmessig. 

I likhet med hodetelefonene har B&W nå tatt sitt pluggbare nye flaggskipprodukt og lakkert de i McLarens ikoniske farger, en kombo av galvanisk grå finish og Papaya-oransje. Det betyr at innvendig skiller ikke Pi8 McLaren Edition seg fra den originale B&W Pi8, og siden vi absolutt ikke er noen audiofile eksperter, vi er som kjent autofile, så har vi sjekket med noen som kan dette her. 

Vi innbiller oss at What Hi-Fi?, et britisk forbrukerfokusert magasin som har kommet ut siden 1976, er en slik, og da de kåret årets produkter i fjor var nettopp Pi8 en av vinnerne. 

Øreproppene vant kategorien for beste premium trådløse hodetelefoner, og nettstedet slo enkelt fast: «B&Ws nye trådløse premium-ørepropper, Pi8, høres fantastisk ut.» 

Kort og godt, altså. 

Men de fleste som går rundt med ørepropper er alt annet enn eksperter, men liker bare å høre på musikk og podkaster, og selvsagt det å prate uten å måtte holde mobilen. Så vi, de glade amatører, bør klare disse tingene ganske greit. 

Men for å virkelig jekke opp temperaturen før testen kan vi jo høre hva McLaren og B&W selv sier om Pi8 McLaren:

– Bowers & Wilkins Pi8 McLaren Edition feirer et tiår med samarbeid, sier Henrik Wilhelmsmeyer, kommersiell direktør hos McLaren Automotive, og fortsetter:

– Siden 2015 har vi kombinert det innovative designet og den høye ytelsen til superbilene våre, inkludert McLaren GT og den nylig annonserte McLaren W1, med Bowers & Wilkins' eksepsjonelle lydkvalitet. Denne nye utgaven markerer et spennende fremskritt i samarbeidet vårt og fremhever våre felles høye standarder for luksuriøst design og ytelse.

– Vi er begeistret over å samarbeide med McLaren-teamet nok en gang, sier Giles Pocock, en visepresident hos B&W. 

– Denne nytolkningen av våre prisbelønte ørepropper løfter vårt langsiktige partnerskap ytterligere ved å kombinere McLarens umiskjennelige design-DNA med våre bransjeledende lydprodukter for å skape en oppmerksomhetsfangende versjon av vår Pi8. Vi er spente på å se hvordan den blir mottatt av både Bowers & Wilkins og McLaren-fans.

Det er vi også, og det første hinderet vi må forsere har de flest møtt – å få proppene til å passe i øret. Det kan ofte være en utfordring å finne den riktige størrelsen for puten, for disse vil jo alle sitter mest mulig optimalt i øret. Men med McLaren F1 med på dette laget, for vi innbiller oss at førernes øreplugger under hjelmen sitter perfekt, skrues forventningene opp et hakk. Og ja, så har vi jo dette lille poenget med at dette ikke akkurat er et billigprodukt.

Rett ut fra boksen kommer disse med mediumputer, mens selve proppene har et design som bikker inn mot baksiden av øret, ikke nedover slik de fleste øreproppene. Så ja, de satt som et skudd med en gang, og uten at vi testet dette bør de holde seg godt på plass også under treningen. Og ja, proppene har såkalt IP54-beskyttelse, noe som betyr at de motstandsdyktig for svette. 

Vi prøvde også Small og Large, men endte opp med Medium som sikkert de fleste gjør. 

Ok, da var det bare å koble ørepluggene til mobilen. Bowers & Wilkins Pi8 McLaren kan for øvrig kobles til to enheter på samme tid. 

Paringen gikk smertefritt, første gang man åpner etuiet settes den i parringmodus, mens musikkappen til B&W blant annet byr på en 5-bånds equalizer og andre innstillinger. 

Dermed var det bare å ta seg en rusletur og teste ørepluggene både i vind, trafikk og blant folk. 

Det var Johnossi, dette svenske rockebandet, vi hadde hørt på sist, og selv om volumet faktisk sto på halv fikk vi et lettere sjokk. De ørepluggene vi brukte da vi avsluttet Spotify forrige gang vi hørte musikk via mobilen kostet rundt 2.000 kroner, men disse er i en helt annen liga. De gamle kjører i Formel 3, mens de nye hører hjemme helt i toppsjiktet i Formel 1. Rett og slett F1-lyd.

Vi hoppet over til en tilfeldig podkast på NRK, «Både Erlend og Steinar» som blant annet kunne fortelle grunnen til at Martin Ødegaard har fått en formdupp, og med volumet fortsatt på halvt ble vi raskt dratt inn i denne.

Der lærte vi at Ødegaards formdupp visstnok kommer av manglende selvtillit, så vet du det.

En utfordring med å høre podkaster mens du går er at du raskt blir ufokuserte grunnet ting rundt deg, men dette var null problem her.

Det kan vi nok delvis takke proppens Adaptive Noise Cancellation (ANC) for. Ettersom den utstyrt med tre mikrofoner som lytter etter ulyder effektivt tetter øregangen, fungerer den smarte støydempingen svært så effektivt, men...

Vi hadde faktisk ikke stilt inn Pi8-proppene på Noise Cancellation, men Pass-Through som er et annet valg. Det betyr at vi ikke var helt døv for ytre lyder, og denne modusen er designet for å slippe viktige lyder gjennom – og det kan jo være greit å vite at det kommer en politibil susende når du skal over lyskrysset. 

Du kan for øvrig veksle mellom modusene ved å trykke på øreproppene, likeså hoppe til neste sang og skru av musikken og podkasten, ta imot samtaler og du kan også lage egne valg for snarveiene via appen. Og ja, du kan også vekke opp stemmeassistenten ved å klikke på proppen, og sier du «spill musikk», så ja, dukker det opp en hyggelig stemme som sier at, ja, det gjør hun gjerne. Og det fungerer som fløte. 

Vi prøvde selvsagt også fullstendig ANC, og fant fram noe gammelt Sivert Høyem mens vi passerte kulturkirken Jakob sentralt i Oslo. Ikke tilfeldig, for der har vi nemlig hørt den norske bassrøsten klinge i veggene – det var rett og slett en magisk opplevelse. Lyden fra ørepluggene dro oss rett inn i kirken og tilbake til konserten, så glassklar var lyden med de fleste eksterne lyder filtrert bort. Og ja, fortsatt på halvt volum.

Talekvaliteten? Vel, da vi testet hodetelefonene som bærer det samme McLaren-navnet tok vi en samtale i litt vind, og begge hørte utmerket. Altså perfekt. 

Ørepluggene var ikke på dette nivået, og riktignok med litt mer vind imot og i sterk trafikk slet samtalepartneren litt mer denne gang, så også Pi8 sliter med de samme utfordringene som de fleste andre proppene ute i vinden. Kanskje litt skuffende, men så hadde vi nok skrudd forventningene litt for høyt på dette utfordrende punktet. 

Ok, da var det på tide å ta den skikkelige lydtesten i stille omgivelser. Og her tråkker noe ganske så genialt inn i bildet – det smarte etuiet. Pandoras eske. 

Det finnes ørepropper som kan kobles til eksterne kilder uten å være paret, men vanligvis må man kjøpe en adapter. Hos flaggskipet til Bowers & Wilkins trenger man ikke det. 

Her kan man enkelt koble seg til via etuiet, enten gjennom en USB C-kabel eller en minijack-til-USB C som begge følger med i esken – og deretter overføres lyden videre til proppene. Her får man også høyoppløselig lyd, noe fortsatt ikke alle mobiler leverer via Bluetooth. 

Dette åpner for at man enkelt kan koble seg til datamaskinen på jobben eller til en tilfeldig iPad man vil spille lyden fra. Vi prøvde det siste, og vi plugget kabelen til en uparet pad  på den ene enden og øreproppetuiet på det andre – og det var det.

Og ja, dette funker selvsagt også på fly om infotainmentet har inngang for minijack eller USB C, noe som jo er ganske genialt. 

Vår telefon, en par år gammel Android, byr åpenbart ikke på høyoppløselig lyd. For da vi koblet iPad’en til, også den på halvt volum, ble lyden faktisk enda et lite hakk bedre. Så ja, både bra og dårlig. For vi var litt bekymret for hvordan ørene taklet fullt volum, og nå skulle akkurat dette leveres i full oppløsning. 

Vi hoppet like godt ut i det med noen av det villere som har kommet fra Tromsø, legendariske Turdus Musicus som spiser trommestikker til frokost og gitarstrenger til lunsj. Vi kjørte på med «The Gentle Art of Selling Out», og den ble levert perfekt. Vi jekket også bassen opp til det høyeste, uten at proppene ba om nåde. 

For å virkelig høre om øreproppene måtte bite i støvet fant vi fram Queens megehit «Another One Bites The Dust», en yndet låt for å teste lyd. Nei, Bowers & Wilkins Pi8 McLaren som også byr på støv-beskyttelse klarte brasene utmerket, også når volumet på ble skrudd på fullt og alt på equalizeren jekket til topps. 

Tredje og nest siste testlåt var heller ikke tilfeldig. Laura Branigans «Self Control» har så skarpe trommer at tusenvis av bilvinduer bokstavelig har stått og dirret opp gjennom årene, så også denne en fin låt til å teste lyden. Igjen leverte proppene enkelt og glassklart selv på fullt volum. 

Og det leverte de også når vi avsluttet med klassikeren «The Race» signert Yellow, en liten hyllest til McLaren F1 – så lyden kan iallfall ikke vi pirke på. 

Faktisk gikk det overraskende bra å spille disse låtene på full styrke, ørene overlevde greit, men vi tipper et slikt volum over lengre tid er alt annet enn bra. Så tenkt på ørene når du gasser på med lyd – uansett hva du har i ørene. 

Om akkurat det blir en Bowers & Wilkins Pi8 McLaren i framtiden er kanskje mer usikkert, for baksiden her er at dette er en spesialversjon av toppversjonen. 

For de vanlige B&W Pi8, som altså har samme innmaten som McLaren-versjonen, starter for eksempel på 4.698 kroner hos HiFi Klubben. De tilbyr også McLaren Editon, og da spretter prisen opp til 5.998 kroner. Så ja, spesialdesignet koster sine kroner. 

Batteriet er for øvrig opplyst til å spille i 6,5 timer med støydemping aktivert, og ladeetuiet gir ytterligere 13,5 spilletid og ladingen er oppgitt til rundt 2 timer. Et kvarters lading skal for øvrig gi ytterligere 2 timer spilletid, og det er også mulig å lade etuiet trådløst.

Om vi spotter Lando Norris med disse øreproppene foran F1-løpene er også usikkert, men jakter du etter ekte trådløs F1-lyd så bør du helt klart sjekke ut Bowers & Wilkins Pi8 McLaren Edition – det svinger nemlig så mye av disse at det blir en som McLaren som kaster seg inn i en sving. Som en av disse tre:

Les også:

Hva tenker du

Les mer om:

Tester McLaren Motor