«Verdens raskeste» utsolgt

Lyst på «verdens raskeste» bil? Da er du for sent ute.


Vi er på vei inn i en helt ny æra for hyperbilene, disse mest vanvittige bilene som kan kjøres på åpne veier. For som Tesla har vist med sine sprekeste utgaver åpner elektrisk kraft opp en helt ny verden når det kommer til akselerasjon.

Fordelen med elektriske motorer er at dreiemomentet er tilgjengelig helt fra null, for som kjent skrur man enten strømmen på eller av. En vanlig motor bruker som kjent litt tid for å bygge opp momentet, noe som betyr en ørliten ulempe for biler som er laget for akselerasjon.

Men før de elektriske hyperbilene overtar gir enkelte produsenter de «vanlige» hyperbilene et siste forsøk. Og for et forsøk Hennessey har på gang.

Denne amerikanske tuningsspesialisten er mest kjent for å ta i utgangspunktet spreke biler fra andre produsenter, og gjøre de om til noen skikkelig villdyr. Hva sier du for eksempel til en Camaro med 1.000 hk? For ja, Hennessey har laget en slik.

Tilbake i 2010 kunne de også avduke en egen hyperbil satt sammen på et chassis fra Lotus Exige, et monster med 1.244 hk og en vekt på 1.244 kilo.

Kreftene til Hennessey Venom GT kom fra Hennessey’s egne V8, og bilen dundret like godt rett inn i Guinness rekordbok med 0-300 km/t på vanvittige 13,63 sekunder.

Nå tørster de nok en gang etter en rekord i boka til ølbryggeriet, og denne gang handler det om toppfart.

Bugatti var den første til å passere 300 mph da en Chiron Super Sport 300+ (ja, navnet sier alt!) noterte seg for 304 mph, noe som tilsvarer 490 km/t. Men det var et lite problem med denne rekorden.

Bilen var nemlig ikke en serieprodusert utgave, men en sen prototype. Dermed er denne ikke allmenn godtatt.

SSC North America trodde de var først til å bryte den neste, 500 km/t. I oktober i fjor snittet ultraville Tuatara på 508 km/t, og alle trodde drømmegrensen var brutt. Men siden har det vist seg at alt heller ikke var som det skulle under dette forsøket, så SSC trakk like godt forsøket etter en massiv kritikk.

Det er altså 500 km/t Hennessey sikter seg mot med sin neste egenproduserte og giftige modell, Venom F5. Dette navnet er minst like beskrivende som 300 mph-bilen til Bugatti, Venom betyr nemlig gift og F5 er myntet på den høyeste orkan-kategorien som finnes.

Under panseret på Venom F5 har Hennessey plassert en diger 6.6-liters twin-turbo V8 som huser intet mindre enn 1.817 hk ved 8.000 r/min og et dreiemomentet på 1.617 Nm ved 5.000 r/min. Legger vi til at vekten er på 1.360 kilo, betyr dette et latterlig hk-til-kilo-forhold på 1,34 hk/kg.

Bilen er så latterlig ekstrem at det faktisk er mulig å miste lappen i en norsk 80-sone ‒ i revers! Jepp. Du kan nemlig rygge i 117 km/t med Venom F5. Huff.

Velger du det første giret framover når du 115 km/t, og tramper du gasspedalen helt ned i 7. gir sier ikke bilen stopp før det står 534 km/t på speedometeret. Jepp, 534 km/t!

Prisen er dog ikke like morsom. Amerikanerne har like godt klistret 2,1 millioner dollar på denne. Rundt 19 millioner kroner.

Det har dog ikke skremt kundene, for da Hennessey viste fram bilen under en stor bilutstilling i Monterey i California i forrige uke forsvant de siste eksemplarene.

‒ Å vise to av de nyeste F5-modellene på The Quail og Pebble Beach sammen med Bugatti, Lamborghini og Koenigsegg var en ære for hele Hennessey-teamet, sier John Hennessey, grunnlegger og administrerende direktør.

‒ Det faktum at vi sikret bestillinger fra kunder som så bilene på arrangementene, vitner om kvaliteten vårt team har oppnådd ‒ og vi har ennå ikke nådd bilens fulle potensial!

Herr Hennessey sier altså at det bor enda mer i Venom F5. Skrekk og gru!

‒ Å selge dem ut er bare begynnelsen på F5-reisen for oss, våre kunder og våre fans. Produksjonen har allerede begynt, med kundeleveranser som starter i år og fortsetter gjennom 2023. Det er ikke alt, ettersom vi har noen flere overraskelser for F5, inkludert forbedringer av Track Pack ‒ pluss noe annet som bokstavelig talt er ut av en annen verden!

Så det er kanskje ikke så rart at de siste eksemplarene forsvant under utstillingene på den luksuriøse golfbanen Pebble Beach, og her er bilder av Hennessey Venom F5 fra nettopp den plassen:

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter Superbilene