Annonse
HjemNyheterVerdens første selvlærende SUV lanseres snart

Verdens første selvlærende SUV lanseres snart

HiPhi X er bilenes generasjon X, for her snakker vi rett og slett om en SUV som lærer seg selv opp ved å kommunisere med passasjerer og omverden. Jepp.

Om du følger veldig godt med, så er du ikke helt ukjent med navnet HiPhi. Vi skrev nemlig om bilen med det vanskelige navnet allerede i fjor, og dette er et kinesisk bilmerke som det Shanghai-baserte selskapet Human Horizons står bak.

Bilen de viste fra i fjor var en SUV kalt HiPhi 1, og det er fortsatt denne bilen som blir den aller første som skal utvide våre horisonter.

Men nå er den kalt HiPhi X, og navnet ser vanskeligere ut enn det faktisk er. Det uttalelse nemlig Hi-Fi Eks, så det er ganske så rett fram.

Saken fortsetter under Annonsen

Og bilen byr virkelig på mye mer enn et eksepsjonelt navn.

Dette er en miljøbil i ordets rette forstand. Den er elektrisk drevet, og bygd opp av ting som vegansk lær, naturfiber, resirkulert polyester, fiskegarn hentet fra havet og resirkulert semsket stoff.

Og det verste av alt, det er kanskje det aller minst imponerende med bilen.

Human Horizons har nemlig vært smarte nok til å banke på døra til en av de som har mest peiling når det kommer til framtidig teknologi, nemlig Microsoft. Dette har resultert i en assistent som er utstyrt med kunstig intelligens (AI), og denne går under navnet HiPhiGo.

HiPhiGo er en svært så følsom hjelper, og byr på en rekke intelligente funksjoner. Dette inkluderer et nivå av resonnement og kontinuerlig læring når den er interaktiv med de i bilen og omgivelsene, og har i tillegg en rekke andre parametere som den lærer av. Så nei, det er ikke robotene som kommer, det er bilene!

Og det er mere å bli «skremt» av.

Denne nye rasen med selvlærende smarte kjøretøy har et «nevralt nettverk» som styres av seks «superhjerner», alt koblet sammen av høyhastighets nett. HiPhi X blir dermed i stand til å analysere enorme mengder informasjon på millisekunder, og kan ta beslutninger ved bruk av skybasert data og en kraftig dataanalysemotor. Alt dette resulterer i en skikkelig intelligent og smart bil.

Jepp, det høres skummelt ut.

HiPhi X skal ikke bare kommunisere med deg og omverden, men det skal også kjøre av seg selv. Human Horizons sier at dette blir den første bilen på nivå 3 på den selvkjørende skalaen, som går til 5. Det skal blant annet rundt 500(!) sensorer sørge for, og den byr selvsagt også på C2X-teknologi som gjør at den kan kommunisere med eksterne kilder i sanntid.

Da vi skrev om bilen i fjor kom vi også borti noen forkortelser vi ikke hadde peiling på hva betydde, for så teknologisk framoverbøyd er HiPhi.

Dette inkluderte ting som BOB (Body On Board) og ISD (Intelligent Signal Display).

Vi gjettet oss til at BOB kanskje har noe gjøre med hvordan den er designet og har batteristrukturen (under gulvet), mens ISD er muligens var myntet på instrumentklyngen som er litt annerledes enn det vi er vant til. Fortsatt har vi ingen peiling på om dette er riktig, men vi benytter iallfall muligheten til å vise fram innsiden, hvor dashbordet muligens byr på ISD:

Vi i Norge har blitt veldig rutinerte når det kommer til elbiler, og kan dermed å stille det riktige spørsmålet. Hva er rekkevidden?

Her har ikke HiPhi X gått helt av skaftet, og nøyer seg med å si at den foreløpig lyder på minst 610 kilometer etter NEDC-standarden. Bra ja, men ikke eksepsjonelt bra.

Som vi ser av bildene har den også et ganske så sportslig design, og den rører da også godt på seg. 0-100 km/t går unna på 3,9 sekunder, så den blir ingen sinke trafikken.

Og HiPhi X er ikke en slags framtidsversjon som kommer om X-antall år, for Human Horizons har faktisk nå kommet så langt i utvikling at det er på tide å lansere bilen.

Det skjer under Beijing Auto Show som starter om halvannen måned, og produksjonen skal etter planen ta til mot slutten av året.

Så om AI spiller på lag og ingen begynner å krangle, så vil altså verdens smarteste SUV være på veiene allerede neste år.

Vi gleder oss veldig, og gruer oss litt.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse