Det er snart klart for påskeferie, og her er rådene for å pakke en trygg påskebil. (Fotos: NAF)

Unngå løse gjenstander i bilen

Det er snart klart for påske, og mange biler pakkes til randen. Men vær oppmerksom på at selv små gjenstander kan bli livsfarlige prosjektiler om de ligger løst.


Det er lenge siden Kvikk-Lunsj, appelsin og en krimbok var standardutrustningen når folket skal på påskeferie, og nå handler det om å pakke med seg elektroniske tidstyver som mobiler og nettbrett.

Men det kan også gjøre kjøreturen hakket mer risikofylt, for ligger de løst i bilen kan de bli skumle objekter under bråstopper.

NAF forklarer at et nettbrett som veier under ett kilo får en kraft på hele 24 kilo ved en bråstopp fra 50 km/t. Økes hastigheten til 70 km/t vil nettbrettet få en kraft på 36 kilo, og er den på 100 km/t tilsvarer kraften hele 96 kilo.

Det betyr altså at noe så lite og uskyldig som et nettbrett kan bli et livsfarlig prosjektil under en bråstopp.

‒ Skal noen bruke nettbrett eller mobiltelefon under kjøreturen er det lurt å feste disse til egnede stativer samtidig som man sørger for at småting legges i hanskerommet eller andre trygge plasser, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Så første bud er altså å påse at det ikke ligger løse gjenstander inne i bilen, men det er flere ting som det er verd å være oppmerksom på når påskebilen pakkes.

Tommelfingerregelen er at det tyngste skal nederst og nærmest mulig seteryggen i bagasjerommet, og det letteste på toppen. Det er også smart å sikre bagasjen med spennbånd eller bagasjenett slik at bagasjen ikke forskyver seg eller komme flygende gjennom kupeen. 

‒ Dette har både med sikkerhet og med bilens kjøreegenskaper å gjøre. Legger du tunge ting på toppen eller helt bakerst i bagasjerommet forskyver du bilens tyngdepunkt. Det vil føre til at bilen får andre og dårligere kjøreegenskaper, sier Jan Harry Svendsen.

For de som skal på ski i påsken er selvsagt en takboks en smart greie, men igjen er det verd å merke seg at den tyngste bagasjen skal lengts ned ‒ og skiboksen på toppen bør ikke brukes som et ekstra bagasjerom.

‒ Lange gjenstander, som ski og staver, kan du godt legge i skiboksen om man fester dem godt. Ta også en ekstra sjekk av skistativet og festene til skiboksen så du vet at det er montert riktig og ikke kan falle av eller forskyve seg. Pass også på at du ikke laster mer på taket enn hva bilen er godkjent for, forklarer Svendsen

‒ Det kan være fristende å utnytte plassen i skiboksen maksimalt, men i en skiboks skal du bare frakte lette gjenstander. En skiboks er ikke konstruert for å kunne frakte tunge gjenstander, og den ekstra vekten på taket gjør bilen mer ustabil, understreker NAF-rådgiveren.

Det er snart klart for påskeferie, og her er rådene for å pakke en trygg påskebil. (Fotos: NAF)

Mange av de firbeinte vennene blir også med på påsketuren, og NAF sier at kjæledyrene trives best i bur eller i godkjent hundesele i bilen. De påpeker at om kjæledyret er løst kan det distrahere førere, og skades om bilen plutselig må bremse.

‒ Pass på å stoppe slik at også hunden eller kjæledyret får en pause. Benytt anledningen til å rusle deg en liten tur. Da blir både du og kjæledyret opplagte og klar for nye kilometer, sier Svendsen.

Her er NAFs fem pakkeråd:

  • Legg tung last så lavt og langt fram som mulig. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
  • Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.
  • Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på toppen av annen bagasje eller løst inne i bilen.
  • I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok. Ikke glem å ta med vekten av skistativ og takboks.
  • Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr gå løst i bilen.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker