Når første elbil først er unnagjort kjører Toyota på med en voldsom satsting på batteriutvikling, og de åpner nå opp om fire forskjellige batterityper de har under utvikling.
Toyota har ikke vært i forkant når det kommer til elbiler, og fikk et dårlig utgangspunkt da de som en av få store produsenter valgte å holde igjen satsingen.
Og når de først hadde en elbil klar for masseproduksjon, bZ4X, kom nye problemer. Først med hjul som hadde en svakhet som gjorde at de i verste fall kunne løsne i tillegg til noen airbag-problemer, og deretter problemer med programvaren knyttet til batteriet og ladingen.
Alt dette er nå løst, og Toyota kan se framover mot elbiler versjon 2.0 som de nå planlegger. Og her er det et voldsomt fokus på batteriet.
For de viser nå veikartet for dette viktige elementet til en elbil, og det inkluderer tre batterier med flytende elektrolytt og et faststoff-batteri.
Planen er ikke overraskende å tilby avanserte elbiler i de fleste segmentene, og å utvikle ulike batterier som passer til alle de forskjellige elbilene de skal lage.
‒ Toyota investerer tungt i forskning og utvikling, og det innovative arbeidet med batteriteknologier er en del av selskapets helhetlige tilnærming til bærekraftig mobilitet, sier administrerende direktør i Toyota Norge, Piotr Pawlak.
‒ Vi gleder oss til denne teknologien kommer til Norge i form av nye elbiler med Toyotas kjente kvalitet og kjøreegenskaper.
Man skulle kanskje tro at Toyota som en gigant i bilverden vokter sine hemmeligheter, men det japanske merket har flere ganger tidligere gjort patenter tilgjengelig for andre. Nå gir de et innblikk i teknologiene bak neste generasjons elbiler, og dette inkluderer også utrullingsplanen for neste generasjon batteriteknologi.
Ifølge Takero Kato, president for Toyotas BEV-Factory, skal neste generasjons elbiler komme på markedet i 2026, og 1,7 millioner av de 3,5 millioner elbilene som Toyota forventer å selge innen 2030 skal være av nettopp denne generasjonen.
Her blir ifølge Kato en rekke ulike batteriteknologier nøkkelen til at elbiler kan appellere til et bredere spekter av kunder og dekke deres behov.
– Vi kommer til å trenge ulike alternativer for batterier, på samme måte som vi har ulike varianter av motorer. Det er viktig å tilby batteriløsninger som er kompatible med en rekke modeller og kundenes behov, sier Takero Kato.
Toyota vil fortsette å utvikle de flytende elektrolyttbatteriene som dagens elbiler benytter, og her er det altså tre forskjellige varianter som de jobber med. Slik forklarer Toyota de tre typene:
1. Performance (litium-ion)
«Performance» Li-Ion-batteriet er ment å bli introdusert med neste generasjons elbiler som skal introduseres i 2026, og vil øke rekkevidden til elbiler til over 800 kilometer når det kombineres med forbedret aerodynamikk og redusert kjøretøyvekt.
I tillegg forventes Performance-batteriet å tilby:
- 20 prosent kostnadsreduksjon (sammenlignet med dagens bZ4X)
- Rask ladetid på 20 minutter eller mindre
- Timing: forventet 2026
2. Popularised (Litiumjernfosfat)
«Popularised»-batteriet er konstruert ved hjelp av den bipolare teknologien som Toyota pionerte og bekreftet med sine NiMh hybridbatterier, kombinert med billig litiumjernfosfat (LiFePO) som kjernemateriale.
Batteriet forventes å tilby:
- 20 prosent økning av rekkevidde (sammenlignet med dagens bZ4X)
- 40 prosent reduksjon av kostnader (sammenlignet med dagens bZ4X)
- Rask ladetid på 30 minutter eller mindre
- Timing: forventet 2026-27
3. High performance (litium-ion)
Dette kombinerer den bipolare strukturen med Li-Ion-kjemi og en høynikkelkatode for å oppnå ytterligere fremskritt og ytterligere øke rekkevidden til over 1.000 kilometer når den kombineres med forbedret aerodynamikk og redusert kjøretøyvekt.
Høyytelsesbatteriet forventes også å tilby:
- Ytterligere 10 prosent reduksjon i kostnader sammenlignet med Performance-batteriet
- Rask ladetid på 20 minutter eller mindre
- Timing: forventet 2027-28

I tillegg har Toyota i over et tiår utviklet faststoffbatterier, en type som har flere fordeler sammenlignet med dagens batterier. De kan blant annet formes enklere og byr på enda raskere lading, og kan ifølge Toyota være en gamechanger for elbiler.
Utfordringen med faststoff kjent som solid-state er holdbarheten, og derfor har utviklingen tatt tid. Men Toyota sier at de har gjort et teknologisk gjennombrudd på dette området.
De jobber nå med å sette faststoffbatterier inn i masseproduksjon, og målet er at de skal være klar for kommersiell bruk innen 2027-28. De har også skiftet fokus fra at disse først skulle inn i hybrider, til at faststoff nå skal prioriteres elbiler.
Toyotas første faststoffbatteri forventes å tilby:
- 20 prosent økning i rekkevidde sammenlignet med Performance-batteriet (ca. 1.000 km)
- Rask ladetid på 10 minutter eller mindre
På toppen av dette har også Toyota et faststoffbatteri med enda høyere spesifikasjoner under utviklingen, og her snakker den japanske produsenten om rekkevidder på hele 1.200 kilometer.
Her er hovedspesifikasjonene til alle de seks batteriene, inkludert det som er plassert i bZ4X:

En ting som vi kan se av mange av dagens elbiler er at aerodynamikk er viktig ‒ for jo mindre luftmotstand en elbil har jo bedre blir rekkevidden. Toyota tenker veldig på dette.
Faktisk så mye at dagens luftmotstands-koeffisient som er oppgitt i Cd-verdien blir til CdA. A står for arealet foran på bilen, og da spiller også batteriets design inn.
Fronten er selvsagt viktig når det kommer til luftmotstand, og det er også den totale høyden på bilen. Her spiller batteriet en rolle, for selv om dette plasseres i gulvet vil det ha innvirkning på bilens totale høyde.
Så om batteriet kan slankes, kan også kjøretøyets totale høyde reduseres. Dermed vil også CdA forbedres, og resultatet av alt dette er at den totale rekkevidde kan økes.
Toyota forklarer at dagens batteripakke i bZ4X, inkludert kabinettet, er rundt 150 mm høyt. Framover skal Toyota slanke dette til 120 mm, og helt ned til 100 mm når det gjelder sportsbiler med høy ytelse og lav setehøyde.
Et slankere batteri kan altså ha en positiv innvirkning på rekkevidde, kjøreegenskaper og innpakning, avhengig av hvordan de er plassert i bilen.
Og det er jo smart, for elbilfolket sier garantert ikke nei til både bedre rekkevidde og bedre kjøreegenskaper.
Les også:
- Digital registrering en stor suksess
- HiPhi nærmer seg Norge
- Peugeot E-3008 baner vei for lang rekkevidde