Annonse
HjemHydrogenToyota Mirai satte rekkevidderekord

Toyota Mirai satte rekkevidderekord

Langt over 1.000 kilometer med utslippsfri kjøring? Ingen problem for hydrogenbilen Toyota Mirai.

Nylig klarte en norske hypermil-duo, Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink, å kjøre en Ford Mustang Mach-E helt fra Trondheim til Kristiansand uten ladestopp. Det er over 800 kilometer ‒ og det med en elbil som har en oppgitt rekkevidde på 610 kilometer (Mustang Mach-E Long Range RWD).

Totalt klokket paret 807,2 kilometer før det var stopp, noe de klarte ved å kjøre mest mulig økonomisk hele veien.

De er bare to av mange som eksperter på økonomisk kjøring, og en annen slik duo finner vi i USA.

I likhet med Wilthil og Borchgrevink jakter også Wayne Gerdes og Bob Winger hypermiling-rekorder, og har nå kjørt seg rett inn i den berømte rekordboken fra Guinness med en Toyota Mirai.

Saken fortsetter under Annonsen

I likhet med Mach-E er dette også en nullutslippsbil, men i stedet for store batteripakker som sørger for elektrisk kraft har denne hydrogentanker. Så her fyller man tanken på fem minutter, og hydrogenen genererer deretter strøm til bilen mens man kjører. Det eneste utslippet er noen vanndråper.

Toyota er foreløpig en av få merker som faktisk satser på hydrogenbiler, og vil gjerne vise at også slike kan fungere godt i hverdagen. En ting er rask fylling, og en annen er lang rekkevidde.

Så de hanket inn Gerdes og Winger for et rekordforsøk, og duoen leverte som bare det.

For selv i rush-trafikk rundt Santa Monica og Malibu i California klarte de å kjøre ganske så økonomisk, og noterte seg for hele 473 miles den første dagen.

Men det var fortsatt masse hydrogen på tanken, så de fortsatte dagen derpå. Der logget de ytterligere 372 miles før det var stopp, så totalt tilbakela de 845 miles på veiene mellom Los Angeles og Orange County.

‒ I 2016 ble Toyota Mirai med brenselceller tilgjengelig for allmenheten i Nord-Amerika, og nå setter neste generasjon Mirai rekkevidderekorder, sier Bob Carter, konserndirektør, Toyota Motor North America.

‒ Vi er stolte over å være ledere for denne spennende teknologien, som bare er en av en voksende serie med nullutslippskjøretøyer i vår portefølje.

Så hvor langt er 845 miles? Jo, en miles er 1,6 kilometer, så den nye rekorden er på voldsomme 1.360 kilometer. Det betyr at om de hadde kjørt Trondheim-Kristiansand så hadde de ikke bare kommet seg ned til Dyreparken og Sabeltann, men også forbi Lillehammer på tur tilbake til Trondheim.

Ja, det er drøyt.

Rekordforsøket ble overvåket av en Guinness-dommer, som var imponert over hvor langt duoen faktisk kom seg.

‒ Som dommer i Guinness World Records i 10 år har jeg hatt muligheten til å være vitne til utrolige forsøk, inkludert flere distanserelaterte bragder, sier Michael Empric.

‒ Toyota Mirais reise uten behov for å fylle drivstoff viser kraften i brenselcelleelektrisk teknologi. Denne teknologien og designoppfinnsomheten til teamet hos Toyota førte til et historisk øyeblikk.

Forbruket ble på 5,65 kilo hydrogen, og hadde en tilsvarende bil med bensinmotor tilbakelagt den samme strekningen hadde den sluppet ut mer enn 300 kilo med CO2.

Også du kan kjøre med økonomisk. Tipset er å unngå harde akselerasjoner og nedbremsinger, og unngå gjerne høye hastigheter.

Men 1.360 kilometer kommer du nok neppe.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,126FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse