BMW viser fram en ny X5 Protection. (Fotos: BMW)

SUVen for de med fiender

BMW har laget seg en ny pansret X5, sånn for sikkerhetsskyld.


Det er ikke mange ukene siden BMW kunne presentere verdens sikreste elbil, nemlig en panserkledd i7 Protection, og den hevet lista enda et hakk fra dagens panserutgave av X5 som kom i 2019.

Slike pansrede sikkerhetsbiler har nemlig ulik beskyttelse, og mens X5’en hadde VR6 kan i7 tilby sikring helt oppe på VR9 med et panser på rundt 76 mm.

Nå har tyskerne fulgte opp X5 fra 2019 med en helt ny utgave, og i likhet med de forrige tilbyr også denne sikring på VR6-nivået. Det betyr et panser på rundt 39 mm, og noe som bør stoppe det meste av de vanlige våpnene der ute på gata.

BMW har vært opptatt av at X5 Protection VR6 skal se ut som en ordinær X5, og sier at det ikke er en merkbar forskjell på de to utgavene. Bilen har selvsagt alt det nye tyskerne kan by, inkludert xDrive intelligente firehjulsdriftssystem og skreddersydd chassisteknologi som åpner for fleksible reaksjoner i potensielt farlige situasjoner, som tyskerne selv sier.

Dette er faktisk det mestselgende kjøretøyet i det litt spesielle sikkerhetssegmentet, og skal vises under den kommende IAA Mobility 2023 i München sammen med nye BMW i7 Protection og BMW 7-serie Protection.

Og de har tenkt en helhet her. For normalt kjører de litt viktigere folkene i en mer luksuriøs sedan som i7 og 7-serien, mens støttepersonell gjerne følger i sorte SUV-modeller. Så her har de en god trio med biler for de som treger litt mer beskyttelse i hverdagen.

Nye X5 Protection VR6 skiller seg blant annet fra den vanlige utgaven med noen smalere frontlys, og henter mange av løsningene fra standardmodellen med V8-motor og har en rekke M-elementer.

På innsiden er det en hevet sittestilling og fire sitteplasser, og til tross for at nye elementer som skal sikre de på innsiden har denne utgaven akkurat like mye plass som de i en standard X5-utgave. Bakerst er det for eksempel et bagasjerom på 500 liter, mens den maksimalt tillatte nyttelasten har økt til 475 kilo.

Helt fremst kan også bilen lokke med den heldigitale BMW Curved Display som består av et 12,3-tommers informasjonsdisplay bak rattet og et kontrolldisplay med en skjermdiagonal på 14,9 tommer – begge plassert bak en enkelt glassflate.

Bilen er selvsagt utstyrt som en toppmodell, og kommer for eksempel med sportsseter ‒ greit om man må flykte i stor fart. Og da trenger man i så fall greit med kraft.

En ny V8-motor med 48V mild hybridteknologi sørger for det, og en elektrisk motor som bidrar med 12 hk og 200 Nm dreiemoment hjelper til. Totalt byr drivverket på 530 hk og 750 Nm, og den nye BMW X5 Protection VR6 klarer 0-100 km/t på 5,9 sekunder og har en toppfart på 210 km/t.

Bilen kommer selvsagt også med det beste som BMW har når det kommer til kjøreegenskaper, slik at den bør kunne ta svingene i greie hastigheter.

Resultatet er en ganske vanlig X5, og slik ser en X5 Protection se ut:

Men det mest spennende er selvsagt hva slags beskyttelsesutstyr den kan by på.

Vel, tyskerne forklarer at den skal kunne slå tilbake et væpnet angrep med en pansret kropp og sikkerhetsglass som gjør interiøret om til en beskyttende celle.

Panseret og glasset er selvsagt kjerneelementer for beskyttelsesfunksjonene, og finnes i området rundt dørene, siderammen, taket og skottet. En pansret skillevegg for bagasjerommet og en splintbeskyttelse i aluminium under gjør denne til en liten panservogn.

Og ja, det er også ekstra sikkerhet rundt drivstofftanken, og her er det et spesielt deksel som tetter seg selv etter å ha blitt truffet av en kule for å forhindre tap av drivstoff.

Det er oppvarming for rutene foran og et intercomsystem for kommunikasjon med folk på utsiden, og det er også mulig å få bilen med for eksempel blinkende LED-lys i radiatorgrillen foran, blinkende baklys, takmonterte lysblinker inkludert i et akustisk signalsystem og en takantenne med en ekstra mottaker for digital toveis radio.

Ja, det er til og med mulig å få bilen med flaggstenger til bruk for offisielle anledninger. Og den byr også på et eget kjørekurs.

For livvaktene bør kunne håndtere denne potente panserbilen, og BMW har tilbydd spesielle sikkerhetssjåførkurs i mer enn 35 år.

Men vi trenger ikke noen kurs for å se på en BMW X5 Protection VR6, og slik ser lillesøsteren til BMW i7 Protection som skal komme til neste år ut:

Les også:

Les mer om:

Nyheter