Annonse
Hjem Nyheter Stealth, et jagerfly av en SUV

Stealth, et jagerfly av en SUV

Kan vi by på en djevelsk Jaguar F-Pace med 666 hestekrefter?

I 1988 kunne amerikanerne avduke noe som fikk alle andre stormakter til å skjelve i buksene. Lockheed hadde nemlig utviklet et usynlig jagerfly, et «stealth»-fly.

Jagerflyet, passende nok kalt F-117 Nighthawk, var laget på en måte som gjorde at radaren ikke klarte å plukke det opp. Det var altså som det ultimate rovdyret som jakter i usynlig modus på natten.

Da det amerikanske luftforsvaret pensjonerte jagerflyet i 2008 hadde kun et eneste gått tapt i kamphandlinger, et som ble skutt ned under borgerkrigen i Jugoslavia i 1999.

Stealth-fly er altså djevelsk effektive, og nå finnes det en stealth-djevel på fire hjul også.

Saken fortsetter under Annonsen

Lister, dette britiske selskapet som lager racerbiler, elsker tallet 666. Og Jaguar.

De har tatt for seg flere Jaguar-modeller, og har per i dag to versjoner basert på F-Type med 666 hestekrefter. Riktignok den engelske betegnelsen på hk, bhk. Bremsede hestekrefter måler kreftene på en litt annen måte, og er som britene selv litt mer konservative. Omregnet til «våre» hestekrefter har altså de tre Lister-utgavene 675 hk ‒ som jo ikke er like kult som 666.

Nå er det klar med nok en djevelsk modell, og denne gangen har målet like godt vært å lage den sterkeste og raskeste SUV-modellen i Storbritannia. Og det er litt av en oppgave, for verdens raskeste serieproduserte SUV er nemlig britiske Bentley Bentayga.

Men selv ikke den kan måle seg mot det Lister nå viser fram.

Stealth er basert på Jaguar F-Pace, og da den aller raskeste versjonen ‒ SVR. Bak denne står Jaguars spesialavdeling kalt SVO (Special Vehicle Operations) for, og de ga F-Pace SVR hele 550 hk og et dreiemoment på 680 Nm.

Denne kastet altså Lister seg over, og etter å ha tunet motoren og oppgradert eksosanlegget endte bilen på det gjettede 666-tallet. Ta den, Bentayga!

‒ Å lage Storbritannias raskeste SUV er ikke en liten utfordring, men med Lister Stealth har vårt design- og utviklingsteam skapt noe virkelig unikt, sier Lister-sjef Lawrence Whittaker.

Og den er rask. Lynrask.

Lister sier selv at de nylig samlet den potente trioen Lamborghini Urus, Aston Martin Vantage og McLaren 570 GT til et aldri så lite dragrace, og Lister Stealth slo dem alle.

Så er da også toppfarten 314 km/t, mens den klarer 0-100 km/t på 3,7 sekunder.

Med 675 hk og 881 Nm har Lister-folkene klart å presse 22 prosent mer krefter ut av bilen, men de har gjort mer, mye mer.

På utsiden har de satt på nye karbondeler, inkludert en ny frontfanger med to store luftinntak som sørger for å kjøle ned motormonsteret. De har også satt på ny fronsplitter, sideskjørt, bakfanger, diffusor og utvidet hjulbuen. For de måtte få plass til noen digre 23-tommers hjul, og for å bremse denne kruttpakken har de også oppdatert bremsene.

Lister nøyer seg aldri kun med å trimme motor og gjøre utvendige endringer, for hele pakken må være komplett.

På innsiden har de blant annet hentet Nappa-skinn, og tilbyr intet mindre enn 36 farger og 90 forskjellige trådfarger som skal skape kontraster.

Resultatet er som du kan se og høre av videoen under en bil som imponerer selv Tiff Needell, tidligere programleder for blant annet Top Gear and Fifth Gear.

Man skulle kanskje tro at en bil som Lister Stealth har en vanvittig prislapp, men faktisk starter den kun på 109.950 pund ‒ rundt 1,2 millioner kroner. Men skal du ha den med norske skilt må du nok plusse noen avgifter og kostander på dette. Og jaggu slenger ikke Lister med en 7-års nybilgaranti også.

Og selv om du er villig til å betale prisen, er det ikke sikkert du klarer å få tak i denne. Lister skal kun sette sammen 100 eksemplarer, og dermed blir Lister Stealth en ganske så eksklusiv bil.

Men en ting kan vi iallfall slå fast, den blir garantert ikke skutt ned.

Her er flere bilder av en av de iltreste SUV-modellene som verden noensinne har sett, Lister Stealth.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,828FansLik
85FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker