Slik skal Nissan bekjempe bilulykker

Ny teknologi skal ta Nissan et stort steg nærmere målet om null trafikkulykker. Se video.


Det høres ganske så urealistisk ut når for eksempel norske myndigheter sier at visjonen er null drepte i trafikken, og det er kanskje et umulig mål. Men at trafikken i framtiden blir ganske så mye sikrere, er helt sikkert. Det kan vi takke bilprodusentene for.

For mange av disse har også en nullvisjon, og får hjelp av ny teknologi som også skal gjøre bilene selvkjørende til å nærme seg en slik målsetning.

Såkalte førerassistenter og dermed autonom teknologi er selvsagt kompliserte greier og består av mange hjelpemidler, men de tre viktigste er lidar, radar og kamera.

De to siste vet alle hva er, mens lidar, ofte skrevet LiDAR, er en kombinasjon av lys (light) og radar. En lidar bruker dermed lys for å innhente informasjon, og utfyller dermed en radar og et kamera ganske så perfekt.

Nissan bruker nå disse tre øynene som et utgangspunkt når det utvikler neste generasjons teknologi som skal bekjempe trafikkulykkene. Den japanske produsenten kaller det selv for «ground truth perception», noe som betyr noe i retningen av at teknologien skal oppfatte alt som skjer på bakken.

Lidar, radar og kameraer skal sammen oppdage både formen og avstanden til objekter, i tillegg til strukturen til området som er rundt bilen. Det skjer så raskt at Nissan selv sier i sanntid, og ifølge merket med en høy grad av nøyaktighet.

Ved å tolke denne informasjonen kan bilen selv analysere situasjonen, og deretter utføre nødvendige tiltak for å unngå kollisjon eller sammenstøt. Teknologien kan også oppdage køtrafikk og veihindringer langt foran bilen, samt utføre filskifte om det er behov for det.

Dette vil selvsagt også øke støtten til føreren i områder hvor detaljert kartinformasjon ikke er tilgjengelig.

‒ Nissan har vært den første til å introdusere en rekke avanserte førerassistanseteknologier. Når vi ser på framtiden for autonom kjøring, tror vi at det er av største betydning for eiere skal føle seg svært trygge på sikkerheten til bilen deres, sier Takao Asami, leder for global forskning og utvikling i Nissan.

‒ Vi er sikre på at vår teknologi for sannhetsoppfatning, som er under utvikling, vil gi økt grad av trygghet for førerne i tillegg til å redusere trafikkulykker og autonom kjøring i framtiden.

Bilmerkene trenger hjelp til å utvikle selvkjørende teknologi, og Nissan jobber blant annet tett sammen med lidar-produsenten Luminar og simuleringsekspertene Applied Intuition. Sammen skal de altså utvikle en ny pakke med selvkjørende teknologi som også vil redusere trafikkulykkene kraftig.

Nissan sier at de har som mål «å fullføre utviklingen av denne nye persepsjonsteknologien innen midten av 2020-tallet», og den vil mest sannsynlig være tilgjengelig for alle nye Nissan-biler når vi runder inn i det neste tiåret.

Sjekk ut hvordan den nye teknologien fungerer i videoen, og dette er ganske imponerende greier.

Les også:

Les mer om:

Nyheter