Slik er vikeplikten på parkeringsplassen

Det bulkes over en lav sko på parkeringsplassene, for i tillegg til å være stresset og usikre er det mange som ikke helt vet vikepliktsreglene.  


Ok, hold deg fast nå. For hver eneste dag i løpet av det første halvåret av 2022 fikk i snitt 89 parkerte biler bulkeskade her i Norge. Totalt viser nemlig tall fra Finans Norge som If har samlet at forsikringsselskapene fikk meldt inn utrolige 16.053 karosseriskader på parkert kjøretøy fra januar til ut juni.

– Det er ofte krangling og uenighet om vikeplikt inne på parkeringsplassen når det skjer et uhell. Noen ganger er temperaturen svært høy, opplyser kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Ekspertene har i en årrekke anbefalt at bilistene bør rygge bilen inn i parkeringsfeltet, for man har bedre oversikt om kjører ut med fronten først og ikke rygger ut i kjørebanen.

Men skal man tolke tallene fra Finans Norge når ikke dette budskapet ut til bilfolket.

For antall parkeringsulykker som involverer ryggende biler økte med formidable 9 prosent det første halvåret sammenlignet med samme periode i fjor. I første halvår var det 9.849 skadetilfeller ved rygging, mens det var 9.033 i samme periode i fjor.

Noe av bakgrunnen for økning kan også være økt trafikk.

– Ved rygging skal du utvise særlig aktsomhet, påpeker Clementz.

‒ I prinsippet vil du nesten uansett få skylden når du rygger. Hvis du ikke har god nok oversikt, står det i trafikkreglene at du må få hjelp av andre til å dirigere deg og få overblikk bakover. I dag har mange biler ryggekameraer og sensorer, men uansett hvor gode disse er, vil du som sjåfør alltid ha ansvaret.

Han er enig med de fleste ekspertene om at det er lurt å rygge inn i parkeringslomma, slik at man slipper å rygge ut i eventuell trafikk.

‒ Å rygge inn i parkeringsfeltet er smart, og noe vi anbefaler. Da har du god oversikt når du skal kjøre bilen ut igjen, sier Clementz.

Det er ofte høy temperatur på parkeringsplassen, og ting blir ikke enklere når vi snart starter på innspurten til julen. Mørket, stress og mye folk og biler kompliserer nemlig parkeringen, og det hjelper heller ikke på at mange er usikre på reglene.

Men også på parkeringsplassen gjelder hovedregelen at man har vikeplikt for de som kommer fra høyre.

‒ Du har også vikeplikt for andre kjøretøyer når du starter opp bilen din og begynner å kjøre. Dette er det nok en del som ikke er klar over, sier Clementz.

Vær også oppmerksom på at mange parkeringer har 1-veiskjørte retninger ofte vist med piler malt på underlaget.

– Å kjøre rundt på p-plass eller parkeringshus trenger like stor konsentrasjon og oppmerksomhet som når du er på motorveien, sier Clementz.

‒ Selv om skadene og bulkene ofte er små, er det som regel bare et lite øyeblikks uoppmerksomhet som skal til, sier kommunikasjonssjefen i If.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker