Skal lage nye eksemplarer av formel 1-bil fra 1958

Dette er så langt det råeste vi har sett av de stadig mer populære «fortsettelses»-bilene. En ekte formel 1-bil fra 1958!


Er det en trend vi virkelig heier på, så er det den som forlenger livet til klassiske biler. Her finner produsenter fram tegningene fra tidligere ikoner, og lager splitter nye eksemplarer av disse.

Noen går til og med til det skrittet at de lager elbilversjoner, slik at de også utover på 2020-tallet kan kjøre rundt med klassiske biler uten å måtte frykte miljørestriksjoner.

Det popper opp stadig opp slike fortsettelses-prosjekter, og nå er det klart for et som rett og slett overskygger det meste.

Noen av de aller mest formel 1-interesserte drar kjensel på navnet Vanwall, som var et suksessrikt motorsport-lag på 1950-tallet som selveste Stirling Moss også kjørte for.

Men for de fleste er nok dette er ukjent navn, men det er et som er greit å lære seg om man skal diskutere formel 1. For dette britiske laget skrev seg nemlig inn i historiebøkene som vinner av det aller første konstruktørmesterskapet i formel 1 tilbake i 1958. Mer eksakt skjedde dette 19. oktober 1958, altså ganske så nøyaktig for 62 år siden.

Uheldigvis satte en stygg ulykke en veldig stor demper på feiringen, for i samme løp var det også en forferdelig ulykke. Nå var 1958 et ganske så tragisk et i formel 1, hvor italienske Luigi Musso som kjørte for Ferrari døde etter et krasj under Frankrikes Grand Prix, og lagkamerat Peter Collins døde etter et krasj under Tysklands Grand Prix på Nürburgring.

Under årets siste løp måtte også Stuart Lewis-Evans bøte med livet etter brannskadene han pådro seg i Marokkos Grand Prix, og engelskmannen kjørte for nettopp Vanwall.

På samme tid var helsen til lageier og primus motor, Tony Vandervell, stadig dårligere, og laget trakk seg til slutt i starten av 1959.

Men da hadde de altså rukket å male om motorsporten ‒ fra rødt til grønt.

I 2013 kjøpte Iain Sanderson opp rettighetene til navnet, og han hadde en stor plan ‒ nemlig å få Vanwall tilbake i motorsporten.

Og hvorfor ikke gjør det på den mest dramatiske måten som er mulig, nemlig å lage nye eksemplarer av den fantastiske formel 1-bilen i 1958.

Vanwall vant to løp i 1957, begge med Sterling Moss bak rattet, men det var altså i 1958 de nådde toppen.

De fikk imidlertid ikke verdensmesteren det året, som en annen engelskmann snappet foran nesen på Moss. Mike Hawthorn, som alltid kjørte med tversover, ble første engelskmann til å vinne formel 1 poenget foran Moss, men Hawthorne var også en god venn og lagkamerat med avdøde Peter Collins. Han vant altså VM til ære for Collins, og la opp rett etter sesongslutt.

I konstruktørmesterskapet gikk det midlertid veien for Vanwall, hvor de som ett av to lag i formel 1-historien har klart å få full poengpott. Den gang telte seks av løpene, og ettersom Vanwall også vant seks løp endte de opp med full pott på 48 poeng. Om alle løpene hadde telt, ville Vanwall og Ferrari endt likt med 57 poeng.

De seks seirene er også viktig for Vanwall anno 2020. Det er nemlig de seks seirene de vil hedre, og skal lage seks nye formel 1-biler som tar utgangspunktet i de som vant.

Vanwall har funnet fram de gamle tegningene, og vil lage bilene så identisk som mulig. Det inkluderer også motoren, som blir en 2.5-liters versjon med litt over 270 hk som skal designes så lik som mulig de i 1958.

Vi regner også med at de får skivebresmer, som var den store fordelen de hadde mot Ferrari for 62 år siden. Den gang var Ferrari-bilene utstyrt med trommelbremser.

De nye bilene skal selvsagt settes sammen for hånd, og Vanwall regner selv med å bruke flere tusen timer på hver bil.

Fem av disse skal selges, mens den sjette skal utgjøre kjernen av Vanwall Historic Racing Team. Prisen? 1,65 millioner pund ‒ rundt 20 millioner kroner. Og det før skatt og avgifter.

Og de som får tak i disse kan jo alltids utfordre gamle Ferrari-biler til et løp, og sjekke om grønt fortsatt trumfer rødt.

Her er bildene av Vanwalls formel 1-bil fra 1958 i 2020-utgave:

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter