Det produseres rundt 7,7 millioner tonn asfalt i året, noe som gir store utslipp. Kun rundt 500.000 tonn av dette gjenbrukes, men nå skal nye løsninger gi gammel asfalt nytt liv.
‒ Innen 2050 skal norsk industri være tilnærmet utslippsfri. Da må industrien erstatte fossile brensler med fornybare alternativer samtidig som ressurs- og energieffektiviteten økes vesentlig, sier Marit Sandbakk, markedssjef for industri i Enova.
Derfor har selskapet som gir økonomisk støtte til løsninger og prosjekter som skal bidra til å senke utslippene gått inn med 22,2 millioner kroner i et nytt produksjonsanlegg knyttet til asfaltproduksjon.
-->
Det er Velde Produksjon i Mandal som nå ønsker å heve andelen av asfalten som blir gjenbrukt, for i dag er denne minimal.
‒ Vi ønsker å gjenbruke asfalt i størst mulig grad for å ta ned vårt klimafotavtrykk, sier konsernleder Egil Velde i Velde Industri.
‒ Vi ser at det finnes teknologi som gjør dette mulig, og da ønsker vi å gripe denne muligheten.
Det er knyttet store utslipp til produksjon av asfalt, men nå åpner ny teknologi og innovasjoner for å forbedre den viktige forbrenningsprosessen slik at man kan bruke en høyere andel gjenvunnet asfalt.
Stikkordet her er oppvarming, og det nye anlegget på Sørlandet benytter seg av indirekte oppvarming av asfalten og på samme tid vil avgasser utnyttes i flere steg ved å brenne den samme gassen flere ganger.
Dette åpner for å benytte en langt høyere andel gjenvunnet asfalt, og målsettingen er å heve bruken langt fra dagens 7 prosent.
‒ Det nye anlegget i Mandal vil kunne gjenvinne opp mot 90 prosent resirkulert asfalt, sier Velde.
I oppvarmningsfasen skal også Velde bruke tre-pellets i stedet for naturgass, noe de mener er det beste alternativet til dette bruksområdet når man skal gjennomføre en omlegging fra fossilt til fornybart brensel.
Enova har altså så mye tro på dette at de støtter det nye anlegget med 22,2 millioner kroner.
‒ Dette prosjektet vil gi økt kunnskap om både asfaltproduksjon og hvilken kvalitet og nytte denne type teknologi vil få for markedet. Helheten i Veldes nye anlegg står for en ny utvikling innenfor asfaltproduksjonen i Norge, og vi tror dette vil bidra til en mer klimavennlig produksjon av asfalt både i Norge og i utlandet, sier Marit Sandbakk.
Enova er eid av Klima- og miljødepartementet, og den øverste lederen har også tro på dette prosjektet.
‒ Gjenbruk og sirkulær økonomi er viktig for at vi skal klare å nå de ambisiøse klimamålene våre, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
‒ Velde Produksjon går nå foran med et godt prosjekt som tar i bruk ny og mer miljøvennlig teknologi for produksjon av asfalt. Dette prosjektet er et flott eksempel på hvordan klimagassutslippene og miljøavtrykket kan reduseres gjennom økt gjenbruk av materiale, slår han fast.
Les også: