Sjekk lysene før høstmørket senker seg

Vi er på full fart inn mot en mørkere tid, og siden det ikke lenger er mulig å fikse defekte lys på bilene selv er det smart å sjekke om alle fungerer allerede nå.


‒ De fleste nyere biler må på verksted for å skifte lyspærer, så det er lurt å være ute i god tid før høsten er her.

Oppfordringen kommer fra Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Og de vet hvor viktig lys på bilen er, både for din egen sikkerhet og for andre trafikanter. NAF viser for eksempel til et defekt hovedlys. Med et slikt ser du selv dårligere, du synes dårligere og motgående trafikk kan tro du er en motorsykkel og ikke en bil.

Dette kan selvsagt gi uheldige og farlige situasjoner, så det må man unngå.

Dagens moderne biler er utstyrt med lysteknologier som xenon eller LED, og noe av lyktene er svært avanserte med lys som både beveger seg i svinger, maskerer ut motgående trafikk automatisk og kan styre mellom fjern- og nærlys på egenhånd.

‒ Før kunne man skifte lyspærene på bilen selv. Sånn er det ikke lenger, så sant du ikke har en gammel bil, sier Sødal.

‒ Siden du må en tur på verksted er det lurt å bestille time allerede nå om et eller flere av lysene på bilen din ikke virker.

Det er altså lurt å sjekke om lysene faktisk fungerer og om lysbryteren er satt i riktig posisjon.

NAF anbefaler at man starter bilen og tar seg en runde rundt bilen for en fysisk sjekk, hvor både nærlys, fjernlys, tåkelys og blinklys sjekkes.

Bremselys og ryggelys er selvsagt også viktig, og her kan løsningen være å få en god hjelper til å sjekke dette for deg.

‒ Et annet triks er å rygge bilen opp mot en vegg eller et stort vindu for å se at bremselys og ryggelys fungerer, sier Sødal.

Defekte lys er en ting, men å ha bilen innstilt på den riktige lys-innstillingen kan også være en utfordring med dagens moderne biler.

NAF prøver å hjelpe til med dette, og laget i fjor høst en video som viser de forskjellige innstillingene og hvordan disse fungerer.

Så sjekk ut denne videoen om du er usikker på de forskjellige lys-innstillingene:

Les også:

Les mer om:

Nyheter