Sjekk denne elbilen fra Lincoln

En elektrisk og selvkjørende bil med banebrytende design både utvendig og innvendig. Se bilder.


1922 var et svært viktig år for det amerikanske bilmerket Lincoln.

Du drar kanskje kjensel på navnet Henry Leland, som var en svært viktig person for den amerikanske bilindustrien ‒ noe også Henry Ford var.

T-Fordens far startet først opp med Henry Ford Company i 1901, men det gikk heller dårlig. Ford kom nemlig på kant med sine investorer, og i 1902 tok det eventyret slutt. Og for å fastsette verdien på selskapets utstyr ble Henry Leland leid inn, men han kom på andre tanker.

Leland hadde nemlig selv utviklet en motor, og så nå muligheten til å lage en egen bil. Så han kjøpte utstyret og grunnla deretter Cadillac for ganske eksakt 120 år ‒ 22. august 1902.

Sju år senere solgte han merket til General Motors, men han fortsatte å jobbe for Cadillac.

Men som Henry Ford hadde opplevd kom han på kant med eierne i 1917, tok sin hatt og forlot merket. Men nok en gang hadde han en plan.

For sammen med sønnen etablerte han Lincoln Motor Company samme år, navngitt etter den berømte amerikanske presidenten Abraham Lincoln. Ja, han som ble snikmyrdet under en teaterforestilling i 1865.

Kanskje litt ironisk ble Lincoln til for å produsere flymotorer til det som tar flest liv, nemlig krig. Men som vi vet tok den 1. verdenskrigen slutt i 1918.

Lincoln måtte dermed finne på noe nytt, og bestemte seg for å lage biler. Den første het Lincoln Model L og kom i 1920, men den solgte på langt nær nok til å dekke kostandene.

Så i 1922 sto de på kanten av stupet, men så sluttet ringen. Henry Ford bestemte seg nemlig for å kjøpe merket, og det skjedde altså 20 år etter at Leland hadde sikret seg Fords utstyr og startet Cadillac.

Leland var bare takknemlig, så både han og sønnen fortsatte i Lincoln med Henry Fords sønn Edesel som sjef. Så 1922 kan regnes som den moderne starten på bilmerket Lincoln.

Så hva er da mer passende enn at Lincoln nå viser framtidens bil med et konsept som heter Lincoln Model L100, en ganske så oppsiktsvekkende elbil.

‒ Vi er i et spesielt øyeblikk i vår historie. I løpet av de siste 100 årene har Lincoln vært banebrytende for flere innovasjoner og flyttet grensene for design som har kommet for å definere merket slik vi kjenner og elsker det i dag, sier Joy Falotico, president, Lincoln.

‒ Med modell L100-konseptet gjenopptar vi hvordan Lincoln kan se ut for morgendagens klienter, og beveger oss framover for å definere neste kapittel i Lincoln-historien.

Det skal iallfall ikke stå på selvtilliten, for merket sier at konseptet viser neste generasjons batteriteknolgi som skal bidra både til et enda mer elegant design og mer innvendig plass.

Og konseptet er blant de mest oppsiktsvekkende vi har sett i år, selv om bildene kun er datagenererte og ikke av en ekte bil.

For den futuriske utsiden følges opp av en innside fullstappet av nye løsninger, som resirkulert skinn, et digert glasstak som kan heves(!) og dører som åpner seg den gale veien ‒ selvfølgelig gjør de det.

Selve seteutforming og midtkonsellen er svært så spesielt som du kan se av bildene helt nederst, og rattet er ryddet bort ‒ for denne Lincoln-modellen kommer med en egen privatsjåfør på kjøpet.

Hva er mer passende enn å la oldebarnet til Henry Ford få det siste ordet om bilen før vi ser på bildene av det ganske så spesielle konseptet.

‒ Lincoln har vært et av de mest stilige bilmerkene i verden, og er på mange måter perfekt posisjonert for et andre århundre definert av flott design, nullutslipp og teknologidrevne opplevelser, sier Bill Ford.

‒ Lincoln har alltid vært spesiell for meg og familien min, spesielt min far og min bestefar. Hvis det er én hemmelighet bak Lincolns levetid, er det merket evne til å balansere sine kjerneverdier med et ønske om å innovere og skape framtiden, legger Ford-sjefen til.

Slik ser det selvkjørende, aerodynamiske og helelektriske konseptet til Lincoln ut:

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Elbiler Nyheter