Sensasjonell duo til Oslo Motor Show

To av verdens desidert villeste biler skal vises side-om-side under Oslo Motor Show, noe som mest sannsynlig aldri har skjedd før.


Visste du at Aston Martin har en forkjærlighet for norsk mytologi? For ja, det har de.

Vikingbølgen ruller som kjent over verden, og med disse dukker også de gamle gudene opp. Ja, vi snakker om Odin, Tor og den gjengen der, og Aston Martin henger også med i svingene gjennom et par ultraraske superbiler.

Odin regjerte som kjent fra Valhall i Åsgård, og det var ikke hvem som helst som fikk en inngangsbillett dit. Det var kun de tapreste vikingene som døde på slagmarken, og de som hentet disse opp til Valhall var kalt valkyrier ‒ unge krigskledde kvinner.

Så to stikkord her er Valhall og Valkyrie.

Over hos Aston Martin har de fått en ny sjef, nemlig den kanadiske milliardæren Lawrence Stroll som inntok sjefsstolen i 2020. Han har en sønn som er Formel 1-fører, Lance Stroll, og noe av det første den nye sjefen gjorde var å børste støvet av Aston Martins F1-satsting.

Stroll senior tok altså det britiske merket tilbake til F1 etter et fravær på 61 år, men nå var det ikke kun han som bestemte dette. For Aston Martin hadde før dette vært involvert i Red Bull-laget i flere år, og begynte allerede å snakke om et comeback tilbake i 2017.

To av grunnene til comebacket finner vi over i den «vanlige» garasjen til britene, nemlig ikke bare én ‒ men to superbiler. Den første heter Valkyrie, og er altså en spinnvill superbil. Denne skal følges opp av Valhalla, en annen sensasjonell superbil, og begge disse to er laget i samarbeid med Red Bull.

Valkyrie som allerede er her har en hybridløsning som inkluderer en 6.5-liters V12-motor uten falsk pustehjelp via turboer som kan skilte med vanvittige 1.160 hestekrefter. Valhalla er på sin side en ladbar hybrid med en 4-liters V8-motor med twinturbo som kan skryte av 950 hestekrefter. De første eksemplarene av Valhalla skal være klar sent neste år.

Og nevnte vi at Valkyrie har et turtall som passerer 11.000 r/min?

Begge skal bruke rundt 2,5 sekunder opp til 100 km/t, og Valkyrie har en oppgitt toppfart som skal passere elleville 400 km/t. Og ja, dette er en bil som er ment for vanlige veier.

Men, utrolig nok, finnes det en enda villere søster av hyperbilen Valkyrie, som er så fersk at den aller første kundebilen ble levert så sent som i november i fjor. En utgave som heter Aston Martin Valkyrie AMR Pro, og som skal være nesten like rask som en F1-bil rundt en bane.

Denne utgaven er (heldigvis) ikke godkjent for vanlige veier, og to av førerne som har bidratt under utvikling er Sebastian Vettel og Lance Stroll ‒ to ekte F1-førere.

Valkyrie AMR Pro er altså enda ferskere utgave, og tidligere i år kunne britene levere ut sin første «no limit»-bil til kundene. Bilen i seg selv er så eksklusiv at det kun skal lages 40 eksemplarer av den.

Så kun de aller beste Aston Martin-kundene får nøklene til en AMR Pro-utgave, og skal du i tillegg stå langt framme i køen må du være en ekstraordinær kunde.

Heldigvis for oss, og Oslo Motor Show, er en slik ekstraordinær kunde norsk. For denne finner nå veien til Lillestrøm og årets store norske og ekstraordinære bilutstilling.

‒ Det er en person i verden som kan muliggjøre dette, en person som sitter på begge bilene, han heter Arne Fredly – og han gjør det! slår messegeneral Tommy Larssen fast.

Han er selvsagt fra seg av begeistring over at den norske forretningsmannen nå gir nordmenn en unik mulighet til å sjekke ut en av historiens aller råeste biler.

‒ Dette er ethvert motorshows våte drøm, og vi vet at det har vært mye jobb og koordinering fra Fredly og en rekke andre personer for å få dette på plass til åpning av showet, sier han.

Fredly er en sann venn av Oslo Motor Show, og har en rekke ganger gitt nordmenn muligheten til å sjekke ut noen av verdens råeste biler.

Den duoen som nå finner veien til messen i Lillestrøm trumfer muligens alt som tidligere er vist fram av nye biler. For hit kommer altså både den vanlige Valkyrie, i seg selv en svær attraksjon, og en av de aller raskeste bilene som noensinne er laget for kunder ‒ og som de færreste har sett på ekte ‒ en Valkyrie AMR Pro laget helt uten restriksjoner og for racerbanen.

‒ Det er helt vilt at vi som trolig første arrangement i verden kan presentere disse to bilene ved siden av hverandre, sier Tommy Larssen.

Hvor unik en AMR Pro også ser ut kan altså de som besøker Oslo Motor Show til helgen selv se, men allerede nå kan du en smakebit av bilen.

For her er altså Aston Martin Valkyrie AMR Pro som kommer til OMS, og jaggu ser den ikke litt skummel ut ‒ litt som vikingene en gang gjorde. Og ja, det er også bilder av Fredlys «vanlige» Aston Martin Valkyrie.

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter