Annonse
Hjem Elbiler Så mye mindre CO2 slipper en e-Golf ut

Så mye mindre CO2 slipper en e-Golf ut

Hvor miljøvennlig er egentlig en elbil? Det har Volkswagen nå sjekket, og målt karbonavtrykket for e-Golf og diesel-Golf.

De aller fleste er enige om at en elbil er bra for nærmiljøet, ettersom disse ikke slipper ut noe lokalt CO2 når de ruller av gårde langs veiene.

Men det betyr ikke at den er miljøvennlig gjennom et helt liv, for det forsvinner CO2 ut i lufta både ved produksjonen og ofte ved generering av strømmen bilene trenger.

Hvordan Volkswagen eksakt har målt alt dette vet vi ikke, men de har altså gjennomført en livssyklusanalyse (LCA) for e-Golf og Golf TDI. Her har de tatt høyde for CO2-utslipp under ting som utvinning av materialer, produksjon av komponenter og under selve monteringen. De har tatt høyde for bruksområde på 200.000 kilometer, og også beregnet utslipp rundt resirkulering og demontering av bilene når de fjernes fra veiene.

Altså utslipp fra begynnelsen til slutten.

Saken fortsetter under Annonsen

For elbilene er det spesielt to ting som drar opp CO2-utslippet, batteriproduksjonen og ladingen. Volkswagen sier at de vil introdusere nye måter å utvikle og produsere batteriene på med introduksjonen av elbil-serien ID. til neste år, og at dette skal kutte CO2-utslippet med mer enn 25 prosent per kilowatt time (kWh) sammenlignet med e-Golf.

Men det største potensialet ligger i strømmen som brukes når elbilene lades. Med dagens EU-miks slipper elbilene ut 62 gram CO2/km, men om det kun brukes fornybar energi dropper dette til ørsmå 2 g CO2/km.

Den tyske giganten introduserte tidligere i år gjennom selskapet Group Elli noe de kaller «Volkswagen Naturstrom», hvor kundene kan lade sine biler kun ved bruk av fornybar energi.

En annen utfordring er hva som skjer med eldre batteripakker. VW kjører nå et pilotprosjekt som skal åpne for gjenbruk av materialer i utdaterte batterier, noe som kan gi en potensiell CO2-reduksjon på 25 prosent. Men dette problemet vil mest sannsynlig ikke dukke opp før på slutten av 2020-tallet, når den første skikkelige runden med elbiler er over.

Så hvordan er regnskapet mellom en e-Golf og Golf TDI da?

Jo, en Golf 7 med TDI-dieselmotor har et snittutslipp gjennom levetiden på 140 g/km, mens e-Golf lander på 119 g/km. Altså er elbilen mer klimavennlig, men forskjellen er kanskje ikke så stor som man hadde trodd.

Under selve kjøringen slipper TDI ut 111 gram CO2/km, mens e-Golf slipper ut 62 g/km. Her er det altså den skitne strømmen som er synderen.

Under produksjonsfasen genererer dieselbilen 29 g CO2/km, mens tallet for elbilen ligger på 57 g CO2/km. Her er det batteriene som er synderen.

Utslipp i produksjonsfasen står for nesten halvparten av den samlede CO2-utslippet i hele elbilens levetid.

For nordmenn er det greit å ta med seg at norsk kraft stort sett kommer fra fornybar energi, og har de laveste utslippene i Europa.

Så en nordmann som kjører e-Golf på ren norsk strøm er betraktelig «grønnere» enn en e-Golf i for eksempel Tyskland. Og en TDI-utgave.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker