Annonse
Hjem Nyheter Så hva koster 1.000 hestekrefter?

Så hva koster 1.000 hestekrefter?

Mopar har satt sammen en ellevill motor som yter 1.000 hestekrefter, og åpner nå for salg av denne. Men den koster skjorta og litt til.

Først to ting som er greit å vite før vi kaster oss over selve saken. Mopar er dele- og tuningselskapet til Fiat Chrysler (FCA), mens Hemi er navnet på en motor fra Chrysler.

Bilprodusenten utviklet først Hemi for jagerfly under 2. verdenskrig, men løftet motoren over til bilene i 1951. Da kjent som 331 Hemi.

Men det var først med 2. generasjonen i 1964 den «virkelige» Hemi-motoren kom ‒ nemlig 426 ‒ en legendarisk sådan.

Faktisk har Mopar nå tatt en «Star Wars» og døpt en dag etter disse motorene. Star Wars-dagen er 4. mai, eller sagt på engelsk May the Fourth. Ja, fritt etter «may the force (be with you)».

Saken fortsetter under Annonsen

Mopar, eller Chrysler, eller FCA, har tenkt i samme baner, og laget seg en Hemi-dag. Ja, du gjetter kanskje at den er 26. april, eller skrevet på amerikansk vis ‒ 4/26.

Så ja, sist fredag var dagen som skulle hylle 426 Hemi V8-motoren. 426 står for øvrig for kubikktommer, og omregnet i liter snakker vi her om en 7-liters V8 kjent under navnet «Elephant».

3. og nåværende generasjon ble introdusert i 2003, og denne er mulig å få i to potente versjoner: Hellcat som vrir ut 717 hk, og Demon med sine 797 djevelske hester.

Men dette topper Mopar lett nå.

De har nemlig krysset helvetskatten og demonen, og ut av dette har de fått en motor kalt «Hellephant» laget med utstrakt bruk av aluminium. Bare navnet skremmer fanden på barmark.

Denne lette mammuten av en motor byr på 1.000 hk, og er ‒ av alle ting ‒ laget for å passe inn i veteranbiler som kom før 1977.

Som for eksempel en Dodge Charger fra 1968, som Mopar selv har gjort her:

Dette er altså byggesett-motorer som de mest seriøse veteranbilbyggere kan bestille, og motoren er godkjent for veiene ‒ iallfall i USA.

Det er mulig å få et komplett sett med alle deler man trenger, så det skal i teorien bare være å følge bruksanvisningen så har du en bil som parkerer naboens Ferrari for godt.

Men det er en hellefant i rommet.

Nemlig prisen.

I USA starter for eksempel en Dodge Charger på 29.220 dollar, og den kommer med en motor med litt under 300 hk. Hellephanten overstiger selv denne summen, og starter på solide 29.995 dollar. Da snakker vi om motoren, og resten av settet koster i tillegg 2.265 dollar.

Så da vet vi hva 1.000 hestekrefter koster.

Litt mer enn en helt ny Dodge Charger, og omregnet til norsk valuta blir det i skrivende stund 260.000 kroner. Det er altså 260 kroner for hver av de 1.000 hestekreftene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,812FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker