Hvem lurte Roger Rabbit-bilen kommer på auksjon. (Fotos: Car & Classic)

Roger Rabbit-bilen til salgs

Hvem lurte egentlig Roger Rabbit? Det lurte alle på i 1988, og noen funderte muligens også over den sorte veteranbilen som dukket opp. Den som nå kan bli din.


I dag har svære og kompliserte datamaskiner for lengst inntatt Hollywood, og disse er så effektive at det aller meste man ser på film virker helt ekte ‒ inkludert det uvirkelige. Men tilbake på 1980-tallet hadde man ikke slike muligheter.

I 1981 fikk ungdommen en smakebit på framtiden med introduksjonen av musikkanalen MTV, og passende nok var den første videoen som ble spilt «Video Killed the Radio Star». Og fire år senere skulle et norsk band også være med på å forme framtidens videoer ‒ og filmer på det store lerret.

For i 1985 var det to musikkvideoer som banet vei for noe helt nytt. Den ene var Dire Straits’ «Money for Nothing» som mikset 3D tegnefilm med virkelige bilder, og den andre var den fantastiske musikkvideoen til «Take On Me».

Her ble Morten Harket dratt rett inn i tegnefilmens verden, og måtte kjempe en hard kamp mot noen bøller for å redde seg selv og vakker ung servitør. Musikkvideoen til a-ha ble belønnet med seks MTV-priser, og banet vei for animasjon koblet sammen med virkelige bilder.

Den løsningen ble utnyttet til det fulle med filmen «Hvem lurte Roger Rabbit?» tre år senere, og det unike var at man tok tegneseriefigurer som Roger Rabbit og plasserte de i den virkelige verden. Filmen var en sensasjon og vant blant annet tre Oscar-statuetter.

En annen fantastisk ting som fant veien inn i filmen var en Ford 91A V8 1939-modell.

Den rullet av produksjonslinjen i USA på slutten av 1939, og fant veien videre til Storbritannia en gang på 1960-tallet. På 1980-tallet gjennomgikk bilen en langvarig restaurering på et museum, før den altså dukket opp i Roger Rabbit-filmen i 1988.

Der smeltet den perfekt inn i en verden fylt med art deco-stil i byen Toontown i nærheten av Los Angeles, for handlingen var satt til 1947 og faktisk filmet i Elstree Studios i London. Forden, Roger Rabbit og Bob Hoskins var med i flere scener, endog i reklamemateriell til filmen som ble en gigantisk kassasuksess.

Bilen ble selvsagt satt i perfekt stand til filmen, og har fortsatt sin originale Ford «flathead» V8-motor ‒ dog oppgradert for å takle dagens utfordringer.

Filmstjernen, altså bilen, er også ganske unik, ettersom mange slike biler nå blir bygd om til Hot Rods, så det finnes ikke så mange originale biler igjen.

Bilen skal altså ut på auksjon i regi av britiske Car & Classic, og de forklarer at bilen har vært eid av samme eier de siste 27 årene. Han har gjort sitt for å beholde den mest mulig original, men har måtte gjøre noen modifikasjoner for å forbedre påliteligheten og ytelsen.

Den har til og med et originalt Ford De Luxe-instruksjonshefte og «innkjøring»-instruksjoner ‒ noe som bekrefter omsorgen eieren tydelig har vist bilen.

Og skal man måle ut av bildet så ser den jo perfekt ut:

‒ Dette er en Ford med en veldig spesiell bakgrunn, som spiller en nøkkelrolle i en film som mange vil huske for sin unike blanding av skuespillere ‒ både ekte og tegneserier, sier Car & Classics Dale Vinten.

‒ I dag har bilen ikke bare en appell til fans av Roger, Jessica og Bob Hoskins, men den er også en veldig original førkrigs Ford som drar nytte av subtile oppgraderinger for å nyte og vise fram i mange år framover.

Car & Classic sier at auksjonen som starter 19. august skal vare over fem dager, og de selv har gjort et anslag på en pris opp mot 30.000 pund. Det betyr i så fall 400.000 kroner.

Vi tviler vel litt på at den går så rimelig, for det er nok noen der ute som gjerne vil ha seg et stykke av en filmhistorie som de aldri glemmer.

For de som så denne filmen på slutten av 1980-tallet kommer aldri til å glemme den, akkurat som de heller ikke glemmer musikkvideoen til «Take On Me».

Her er bilder av den klassiske Ford-bilen, og jaggu får du ikke også et lite gjensyn med superdetektiven Roger Rabbit og forførende Jessica. Her kan du by på bilen, og i så fall ‒ lykke til!

Les også:

Les mer om:

Nyheter