Resirkulerte 650.000 kubikkmeter med vann

Det gjelder å ta vare på det vannet vi har, og Skoda tar oppgaven på alvor.


22. mars er årets vanndag, denne ingrediensen alt liv er avhengig av. Vi tenker ikke så mye over det, for vi har jo nok av vann her i Norge. Men vi bør kanskje dusje litt raskere og kjøre vaskemaskiner litt sjeldnere, for det er verd å spare på disse edle dråpene.

Faktisk er det så dårlig stelt med vann rundt om i verden at 2,2 milliarder mennesker lever uten tilgang til sikkert vann, ifølge FN. Og framtidsutsiktene er dystre. Vi blir flere folk her på kloden, det er stadig mer etterspørsel av vann i industrien og spesielt landbruket, mens hyppige innslag av ekstremvær gjør situasjonen enda verre.

En storforbruker av vann er bilprodusentene, men det er nye tider også i denne industrien. De vil nemlig bli bærekraftig de også, og det innebærer mer enn å være karbonnøytral.

‒ Hos Skoda Auto jobber vi kontinuerlig med å redusere miljøbelastningen for bilproduksjonen ytterligere, sier Michael Oeljeklaus, et styremedlem for produksjon og logistikk.

‒ Takket være moderne teknologier behandlet vi mer enn 650 000 kubikkmeter med vann i fjor ‒ tilsvarende mer enn 45 prosent av selskapets totale forbruk i et normalt år.

Det er ikke mulig å lage en bil uten å bruke vann, og det går blant annet store mengder når bilene skal lakkeres og rengjøres. Skoda er en av flere av de store produsentene som prøver å få dette forbruket ned, og nye tiltak har ført til at bruken av vann per produsert kjøretøy har falt fra 2,76 til 1,74 kubikkmeter ‒ ned rundt 37 prosent.

Dette sørger blant annet en ny lakkeringshall åpnet i 2019 for. Denne er ifølge Skoda en av de mest moderne og miljøvennligste i sitt slag i Europa, og reduserer behovet for vann.

En av løsningene Skoda introduserte med den nye lakkeringshallen var en prosess hvor lakkeringsrester som pigmentpartikler absorberes. I denne prosedyren erstatter kalkstein vannet som tidligere ble brukt, og resultatet er at det nesten ikke akkumuleres malingslam som avfallsprodukt.

Lakkeringsboksene inneholder også nye type filtre som gjør at det er mulig å gjenbruke enda større andeler av avløpsvannet, og totalt klarer altså Skoda nå å gjenbruke nesten halvparten av vannet de bruker.

Og det er bra, for vi må altså ta vare på det vannet vi har.

2,2 milliarder mennesker er altså uten tilgang til sikkert vann, men en annen fakta er enda mer urovekkende.

For faktisk er kun tre prosent av all vannet på jorden drikkbart, og det er jo noe å tenke på neste gang vi tapper oss et glass vann fra springen.

Les også:

Les mer om:

Nyheter