Audi e-tron var den heteste nybilen i 2020. (Foto: NAF)

Rekkevidder og priser for 2020-modellene på Finn

NAF har sjekket utvalget av det helelektriske 2020-modellene som er til salgs, og har også målt disse mot rekkevidde-testen de gjennomførte det året.


Det går relativt tregt med nybilsalget, og salget har falt rundt 7 prosent målt mot samme periode i fjor. En grunn er selvsagt dyrtiden vi er inne, og mange velger heller en ny bruktbil når den gamle skal byttes.

NAF har tatt en titt på hva som er til salgs, og har funnet mange modeller som de kjørte gjennom den store rekkevidde-testen i 2020.

– Skal du kjøpe brukt elbil nå, er det lurt å sjekke hvordan bilen gjorde det i elbiltesten da den var ny, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

El Prix er en av de største rekkevidde-testene som gjennomføres, og tilbake i 2020 inkluderte dette biler som Audi e-tron, Hyundai Kona, Kia e-Niro, Tesla Model 3 og Nissan Leaf. NAF sier at mer enn 20 av bilene som var med i testen er tilgjengelig på bruktmarkedet.

I 2020 ble Audi e-tron noe overraskende årets mest registrerte nybil, og NAF har funnet ut at det ligger 273 slike biler til salgs. Av disse er 100 med den lille batteripakken som gir noe kort rekkevidde.

‒ Vi testet disse bilene i 2020 både om sommeren og vinteren. Særlig rekkeviddetapet vinterstid er viktig informasjon til de som er ute etter en brukt elbil i dag, sier Sødal.

– Med informasjon om hvordan bilen gjorde det som ny, får du en god pekepinn på hva du kan forvente om du kjøper den brukt. 

NAF forteller videre at de hadde med tre Tesla-modeller med på 2020-testen, Model 3, Tesla S og X, og alle kjørte langt ‒ men hadde også et relativt høyt rekkeviddetap om vinteren. Prosentmessig tapte eksempelvis Audi e-tron, Hyundai Ioniq og Volkswagen e-Golf mindre rekkevidde enn Teslaene.

‒ I 2020 lå Tesla lenger fremme på rekkevidde enn de gjør i dag. Så er du opptatt av lang rekkevidde på bruktbilen, bør du sjekke ut Tesla, mener Sødal.

‒ Hvis du er ute etter mest mulig lik rekkevidde sommer som vinter, er det andre bilmodeller som utmerker seg.

En annen viktig faktor er selvsagt pris, og NAF har avdekt store prisforskjeller. Her er noe av forklaringen utstyrsnivå og kjørelengde, men de sier også at noen har vært litt vel offensiv når de har priset bilen.

‒ Prisene viser at det på enkeltbiler er prutningsmonn, slår Sødal fast.

Audi e-tron var den heteste nybilen i 2020. (Foto: NAF)

NAF sier at sjekklisten ved kjøp av brukt elbil stort sett er den samme som ved kjøp av en dieselbil, men at det store usikkerhetsmomentet er tilstanden til batteripakken. 

‒ Dessverre finnes det ingen god test av batteriets helse enda. Men det går an å spørre om ladehistorikken for å se om bilen er mye hurtigladet, sier NAF-eksperten.

‒ Hurtiglading er en større påkjenning for batteriet en lading hjemme.

Dette er NAFs sjekkeliste for kjøp av brukt elbil:

  • Spør selger om ladehistorikk. Hurtiglading er en påkjenning for batteriet, så hvor ofte bilen har blitt hurtigladet er relevant informasjon. 

  • Spør om hvordan selger opplever rekkevidde sommer og vinter. Få dette med i kontrakten.
 

  • Kan bilen hurtiglades?
 

  • Hvilke ladekabler følger med bilen?
 

  • Sjekk ladekabler og ladeport for skader, sprekker, skader, varmgang og så videre.
 

  • Test at bilen lader ved å koble på en lader.
 

  • Om mulig, se om det er skader på batterikassen under bilen
 

  • Kontroller om batteriet fremdeles er innenfor garanti. Dette kan gjøres ved å kontakte en merkeforhandler, husk registreringsnummeret.
 

 

Vi lovte både priser og rekkevidder på de brukte elbilene over hos Finn, for her har altså NAF gjort en stor jobb.

Her er antall biler og prisområdene på disse:

Tallene er samlet inn i perioden 29. september til 4. oktober. For hver enkelt bilmodell er det variasjon i utstyrsnivå, kjørelengde og lignende. Det forklarer det store prisspennet blant brukbilene

*100 e-tron 50. Priser e-tron 50: Mange for under 400.000 kr. Mindre batteri og rekkevidde

Her er modellene i elbiltesten 2020 sommer og vinter og deres rekkevidder:

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Elbiler Nyheter