Pass på at du ikke har kjørt for langt

2020 er et annerledes-år, og med covid-19-viruset hengende over oss er det mange som har brukt bilen uvanlig mye. Så det er all grunn til å sjekke bilens kilometerstand.


Grunnen er forsikringen, for denne innbefatter i de aller fleste tilfellene også en bestemt årlig kjørelengde som den dekker. Og selv om du var innenfor denne i fjor, er det ikke sikkert at du er det i år.

For på grunn av corona oppfordres nå de som kan unngå å ta kollektiv å gjøre nettopp dette, og da er bilen et naturlig alternativ.

‒ Og har du i tillegg brukt bilen på norgesferie i sommer og i høst, bør du sjekke om du har nok kilometer i kjørelengde igjen på forsikringen din, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Nå er det slik at du fortsatt er forsikret selv om den årlige kvoten av kilometer er brukt opp, men er ulykken ute risikerer du en forkortning av oppgjøret. Det kan altså bli ganske så dyrt.

‒ Bruker du vanligvis ikke bilen i jobb eller på ferie, er det fort gjort at du kommer til å kjøre lenger enn det du har avtalt, så se om du trenger å øke kjørelengden, sier Sødal.

Om du har passert grensen er det ikke noe krise, men da bør du i så fall få justert denne med en gang. Dette kan ganske enkelt gjøres enten via nettet, eller å ta en telefon til forsikringsselskapet.

Men det er også en annen grunn til å at du bør sjekke kilometerstanden.

Mange har nemlig biler som fortsatt er i garantiperioden, og her er det normalt to kriterier; en tidsbegrenset periode og antall kjøre kilometer. Den mest vanlige her i Norge er 5 år eller 100.000 kilometer, men dette kan variere fra bilmerke til bilmerke.

‒ Nærmer bilen din seg utløp på kjørte kilometer, kan det være lurt å fremme eventuelle garantikrav før du kjører så mye lenger, mener NAF-rådgiveren.

Det er ikke alltid like enkelt å oppdage feil med bilen, så det kan det være smart å ta bilen til et verksted for en siste kontroll før garantien går ut ‒ en aldri så liten ekstraforsikring.

Så sjekk kilometerstanden, og unngå å få en negativ overraskelse i året der mye går skeisen.

Les også:

Les mer om:

Nyheter