Det er noe som heter at de gamle er eldst. Dette litt merkelige ordtaket skal vise at de eldre vet mest og er dermed litt klokere, men vi kan jo stille spørsmål om hvor riktig dette egentlig er.
For over i testlokalene til Statens vegvesen er det de unge som vet mest, noe statistikken til Statens vegvesen viser. Under teoriprøven er det nemlig de litt mer voksne som svikter mest.
-->
Tallene er i seg selv ganske nedslående. Så langt i år har nemlig kun 56 prosent av de som har tatt teoriprøven bestått, og trenden er dermed at stadig færre består denne. I 2021 var det 63 prosent som besto prøven.
Enda verre blir det om man sorterer på alder. For i aldersgruppen 41-50 år og 51-60 år ramler bestått-andelen helt ned til 32 prosent, så her stryker 2 av 3 som tar prøven. Blant de yngste, 17-18 år, består 69 prosent av de som tar teoriprøven til personbil.
‒ Det er viktig at du er godt forberedt når du skal ta teoriprøven, sier Karsten Nikolaisen, seniorrådgiver i Statens vegvesen.
‒ I tillegg til å lese lærebøker, andre læremidler og lytte til podkaster, er det viktig at du allerede har øvingskjørt mye før du tar teoriprøven. For å bli en trygg sjåfør må du øvelseskjøre mye, men du vil også forstå teorien bedre når du har testet den i praksis.
Stryk-trenden har altså blitt forsterket siden 2021, og litt av forklaringen kan være at pandemien som herjet det året. Det var begrensninger på hvor mange som kunne være i teorirommet samtidig, og det var lengre ventetid for å få time.
Hvor lenge du må vente kan ha noe å si, noe årets tall fra Vadsø lengst nordøst kan indikere. Vi kommer til de.
‒ Det er interessant at resultatene var bedre under koronaen. Mange hadde nok bedre tid til å lære seg teoristoffet, og kom bedre forberedt til prøven, sier Nikolaisen.
Det er fortsatt et problem at folk ikke møter opp til teoriprøven, som bestilles via vegvesen.no. Ifølge Vegvesenet dukker 20 prosent av de som har bestilt time ikke opp til selve prøven. Det går utover de som venter på å ta teoriprøven.
‒ Hvis timen ikke passer ber vi om at du avbestiller timen, så noen andre kan få den, sier Nikolaisen.
Det er for øvrig Billingstad trafikkstasjon i Asker som har de flinkeste teoretiske elevene med en beståttandel på 72 prosent, mens Vadsø trafikkstasjon i Finnmark har den største strykprosenten på hele 64 prosent.
Og for de som lurer. Den eldste aldersgruppen fra 71 år og oppover har en beståttandel på 53 prosent, så over halvparten av de som prøvde seg på teorien besto. Så de eldste vet fortsatt en ting eller to!
Tips til deg som skal ta teorien:
Forbered deg godt, det holder ikke å ta noen tester på nett.
Snakk om trafikkregler og skiltene langs veien når du øvingskjører.
Bruk tiden under teoriprøven, du kan bla tilbake til spørsmål du er usikker på.
«Hvordan stå på teoriprøven» er tema i Statens vegvesens nyeste podkastepisode. Hør episoden her.Les også: