Annonse
HjemNyheterNå kommer Kia med fjernstyrt parkering

Nå kommer Kia med fjernstyrt parkering

For mange bilførere er det største marerittet å få parkert bilen i trange lommer. Ny teknologi hjelper heldigvis til, og nå kommer også den første Kia-modellen med fjernstyrt parkering til Norge. Se video.

Tidligere i år viste Kia fram en ny generasjon av Sorento, merkets største SUV-modell her i Europa. Og når flaggskipet skal oppdateres må det gjøres skikkelig.

Kia har faktisk gått så drastisk til verks at de like godt har forstørret modellen, og 4. generasjon måler 4,81 meter i lengden og 1,90 meter i bredden. En ny plattform sørger også for å strekke ut akselavstanden ytterligere, slik at den innvendige plassen vokser ytterligere.

Nye Sorento byr dermed på 821 liter bakerst om bilen kommer med sju seter, og opp mot 910 liter med bagasjeplass som 5-seters.

Saken fortsetter under Annonsen

Men, dette betyr også en annen ting.

Nemlig at den blir enda mer utfordrende å parkere, for akkurat når det kommer til dette betyr størrelsen mye.

Men som Magnus Carlsen på sjakkbrettet har Kia et trekk som løser opp i problemet, nemlig noe som er kalt Remote Smart Parking Assist (RSPA). Ja, fjernkontrollert parkering.

Kia forklarer det hele slikt:

«Teknologien bak dette styrer gass, brems og styring for å kjøre bilen på plass mens omgivelsene overvåkes via sensorer. Registreres en potensiell fare, som bevegelse fra en annen bil, syklist eller fotgjenger, bremser bilen automatisk inntil banen er fri».

Og fjernstyrt betyr altså at du kan klyve ut av bilen før den er parkert i lomma, og deretter bruke nøkkelen til å gjennomføre parkeringen. Bilen tar hånd om resten.

Dermed slipper du å manøvrere inn i en trang lomme på en hektisk parkeringsplass, og ikke minst er problemet med å komme seg ut og inn av bilene borte med en slik fjernstyring. Ja, litt av et sjakktrekk av Kia.

Slik fungerer det:

Nye Sorento blir altså den første europeiske modellen som får RSPA, og Kia nøyer seg i utgangspunktet å tilby dette til modellene med dieselmotor. Eksakt hvilke avhenger av de forskjellige markedene. 4. generasjonen kommer både som hybrid-, bensin- og diesel, og det er også på gang en ladbar hybrid som kommer senere i år.

Fjernstyrt parkering hører hjemme i en oppdatert førerassistpakke som Kia kommer med, og kommer sammen med blant annet en ryggevarsler (PCA) og en varsler for kryssende trafikk bak bilen (RCCA).

PCA fungerer ved hastigheter under 10 km/t, og benytter ryggekamera og sensorer for å forhindre kollisjon med fotgjenger eller andre hinder når man rygger.

RCCA bruker radar til å overvåke førerens blindsoner på sidene og bak bilen, samt identifisere biler bak Sorento når den rygger. Begge systemer sender et lydvarsel til føreren og kan benytte bremsene for å unngå kollisjon.

Sorento ble lansert i 2002, og det er solgt mer enn tre millioner slike biler siden den gang. Og med fjernstyring er det nok enda flere som kan tenke seg en slik bil.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse