Tidligere i sommer kunne Gjensidige melde om at det var tall som viste at det mest sannsynlig var mange som fortsatt lader bilen via en vanlig stikkontakt, og brannekspert Rune S. Nielsen i forsikringsselskapet var bekymret.
‒ Det er flere grunner til at lading fra stikkontakt på fast basis ikke er anbefalt. For det første medfører lading av elbil i vanlig stikkontakt at belastningen på ledningene blir svært stor siden de belastes med maksimal kapasitet over tid. Det er ikke stikkontakten eller anlegget konstruert for og denne belastningen kan føre til varmgang og i verste fall brann, sa Nielsen.
-->
– For det andre er ikke stikkontakten laget for den vekten som ladekabelen har, og det er derfor viktig at den ikke «henger» i støpselet. Inne i kontakten vil en slik belastning kunne medføre skader, med den konsekvens at varmgang kan oppstå også når du bruker noe annet i den samme stikkontakten.
Men ferske tall fra Elbilisten 2023 i regi av Norsk elbilforening viser at den gamle og litt skumle lademetoden er i ferd med å fases ut.
– Det er ordentlig gledelig at elbilistene følger våre anbefalinger, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.
De har stilt elbilistene spørsmål rundt ladingen siden 2015, og den gang var det kun 15 prosent som benyttet ladeboks. I dag svarer 9 av 10 at de har en slik boks.
– Å installere en ladeboks framfor å basere seg på en jordet husholdningskontakt, er lurt av flere grunner, sier Bu.
‒ Med en ladeboks får du både trygg og rask lading.
I fjor sommer kom det nye regler knyttet til hjemmelading, og denne sier at nyinstallasjoner for regelmessig lading av elbil må være en ladeboks med type 2-kontakt. Tidligere kunne dette være en dedikert 10 A kurs med schuko (vanlig stikkontakt), men nå må det altså være en ladeboks med type 2-kabel, forklarer Elbilforeningen.
Selv om dette ikke har tilbakevirkende kraft, fører de nye reglene selvsagt til at flere får montert hjemmeladebokser ‒ for hjemmelading er den soleklart vanligste metoden for å lade opp elbilen. I Elbilisten 2023 svarer hele 89 prosent at de lader hjemme minst en gang i uken.
– Skaffer du deg elbil, vil en viktig del av tilretteleggingen være å sørge for god hjemmelading, enten det er å installere ladeboks i eget hus, sørge for at borettslaget eller sameiet har installert ladebokser, eller sjekke at du har et tilgjengelig gateladetilbud, sier Bu.
Hun er fornøyd med at 9 av 10 nå har ladeboks, men er ikke så veldig imponert av de øvrige.
– 9 prosent som lader med stikkontakt er altfor mange, og vår klare anbefaling er å skaffe seg en ladeboks. Det vil gi både sikrere og raskere lading, og i tillegg gir en ladeboks bedre mulighet for smartlading, avslutter Christina Bu.
Fakta om «Elbilisten 2023»:
Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbilister.
Elbilisten 2023 er den tolvte undersøkelsen som er gjennomført.
Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbilistene er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker. elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 28. mars - 30. april 2023.