Nå bør frontruta vaskes

Kombinasjonen av en lav høstsol og en skitten frontrute kan gi dårlig sikt. Slik vasker du innsiden mest mulig effektivt.


At sola nå er på tur inn i vintermodus betyr at den står lavt på himmelen, og det gir i seg selv utfordringer for de som kjører. Enda verre blir det om frontruta er skitten.

‒ Du oppdager ikke hvor skitten frontruten er før sola skinner rett inn. Ta en grundig vask på innsiden før du drar på høstferie, er det klare rådet fra Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er heldigvis mange år siden de aller fleste bilene var innrøykte, men det betyr ikke at innsiden at frontruta ikke blir skitten. For det gjør den, og faktisk ganske overraskende møkkete.

Årsaken finner vi i varmeapparatet, som ikke alltid er så veldig rent. Dermed vil det legge seg et tynt belegg på innsiden, og dette kommer først til syne når man får motlys ‒ som en høstsol jo gir mengder av.

‒ Vi vasker frontruta utvendig hver gang vi vasker bilen, men innsiden er det fort gjort å glemme, mener Sødal.

‒ Det beste er selvsagt å ta innsiden også hver gang man vasker bilen.

Så hvordan gjøre det mest mulig effektivt?

Ifølge NAF er det smart å vaske innsiden av frontruta med varmt salmiakkvann som fjerner belegget. Videre sier medlemsorganisasjonen at du også kan bruke renholdsprodukter som du vasker speil og vinduer med.

Husk å tørke av med en tørr fille slik at det ikke blir skjolder og vaskestriper.

‒ Salmiakkvann er det beste. Det holder med litt salmiakk i vannet, sier Sødal.

‒ Du trenger ikke dyre spesialprodukter. Her er ofte det enkle det beste.

Men det er også en annen ting som kan gi dårlig sikt.

For frontruta slites nemlig ned, og noen har nok fått seg en overraskelse på EU-kontroll hvor slitasjen også sjekkes. Her spiller ting som steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss inn, og NAF sier at man bør sjekke statusen hver 80.000 kilometer.

De henviser til Pfeiffer-laboratoriet, som har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. I mørket forsterkes denne effekten.

‒ Er frontruta veldig slitt, er det en god idé å bytte den ut, avslutter Nils Sødal.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker