Annonse
Hjem Nyheter Nå blir det igjen beltekontroller i bussen

Nå blir det igjen beltekontroller i bussen

I neste uke kan det koste deg 1.500 kroner om du ikke bruker bilbeltet på bussen.

Det er mange år siden vi lærte oss å bruke beltet i bilene, også når vi sitter i baksetene. Men denne vanen tar vi ikke med oss til bussene.

Kanskje tror vi at det ikke er nødvendig, for det er uvanlig å havne i en bussulykke. Faktisk ble det i fjor og for første gang på 10 år ikke registrert en eneste dødsulykke under busstransport, men det betyr ikke det samme som at det aldri skjer bussulykker.

For det gjør det, og i fjor ble tre hardt skadd og 40 personer fikk mindre alvorlige skader.

Skulle uhellet være ute blir skadeomfanget mindre om du bruker beltet, som du jo også er lovpålagt å gjøre ‒ foruten i såkalte bybusser og i andre busser hvor det ikke er montert belter.

Saken fortsetter under Annonsen

Statens vegvesen sjekker med jevnlig mellomrom beltebruken på bussene, og gjør seg nå klar til en ny runde med kontroller.

Bakgrunnen er at nye tall viser at kun 69 prosent bruker belte, det laveste tallet på tre år. Beltebruken har altså gått ned, og Statens vegvesen svarer med å kjøre på med en uke med beltesjekk.

‒ I vår sjekket vi over 13.000 busspassasjerer. Nå er vi på veien igjen, og håper ikke å måtte skrive ut et eneste gebyr. Med beltet festet har du marginene på din side, både for deg selv og ikke minst de du reiser sammen med. En kropp i fart kan få enorm kraft, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Det er alltid smart å bruke beltet, og i neste uke kan du også spare deg for et utlegg på 1.500 kroner. Det er nemlig boten for å droppe sikkerhetsbeltet.

‒ Tradisjonelt har vi vært vant til at bussen er en slags «frisone» for beltebruk, men nå finnes det belter i stadig flere busser. Det er på høy tid å ta de gode beltevanene vi har i bilen, med inn i bussen, sier Lutnæs.

Det er de yngste av oss som slurver mest med beltet. Under halvparten (49 prosent) av de mellom 16-29 år svarer nå at de bruker beltet på bussen, mot 58 prosent i fjor høst.

Like foruroligende er det kanskje at aksepten for å ikke bruke belte øker i denne gruppen, fra 47 prosent og til 50 prosent.

Trenden er at beltebruken øker sammen med alderen, og blant de over 60 år svarer 84 prosent at de i stor grad bruker belte i bussen.

Men det er altså mange som ikke ser poenget med å bruke beltet når de tar bussen, men de fleste bryr seg om 1.500 kroner.

Dere er herved advart.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,768FansLik
83FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker