En bil som ble vinket inn til kontroll mistet hjulet akkurat i det føreren svingte inn. (Foto: Statens vegvesen)

Mistet hjulet idet han ble vinket inn til kontroll

Man skal høre mye før ørene faller av. Og kjøre mye før hjulet faller av. Og for en fører skjedde dette akkurat idet han ble vinket inn til kontroll.


Statens vegvesen holder daglige kontroller, og de har fokus på de yrkesbaserte større kjøretøyene som kan være ekstra farlige ute i trafikken.

Noen ganger kjører de også større fellesaksjoner, noe de har gjort denne uka i Romerike. 38 kontrollører har vært på plass på kontrollplasser i forbindelse med Jessheim trafikkstasjon, Minnesund kontrollstasjon og Varpet kontrollstasjon, og de har kontrollert veldig mange tunge kjøretøy.

Mer eksakt har 2.502 tunge kjøretøy passert kontrollplassene, og i tillegg har de kontrollert 206 lette kjøretøy.

Resultatet var dessverre som vanlig en masse mangellapper, mer eksakt 426 skriftlige varsler. Og det er faktisk halvparten av de som ble fysisk sjekket.

For kontrollørene er ikke ute etter å forsinke sjåførene, og med et trent øye plukker de ut kjøretøy som muligens ikke har alt i orden. Totalt ble 842 vinket inn til utvidet kontroll i løpet av felleskontrollen, og av disse fikk altså 426 en skriftlig mangel/rapport

Noen ting er selvsagt mer alvorlig enn andre. To stykker ble tatt for ulovlig kabotasje, 19 førere ble anmeldt for brudd på kjøre-/hviletids-regelverket og 11 ble anmeldt for ikke å ha gyldig førerrett eller yrkessjåførkompetanse-kurs.

Og noen lærer aldri.

På mandag vinket de inn en fører som ikke hadde gyldig førerkort, og den samme føreren ble tatt igjen onsdag. Og nei, vedkommende hadde ikke rukket å fikse førerkortet i løpet av de to dagene.

Vegvesenet opplyser også at de på Jessheim stoppet et vogntog som hadde to punkterte luftbelger og store sprekker i bremsekive, og de kom også over en varehenger som hadde veltet og fått store skader på understell.

Her er oppsummeringen, og heng med under denne ‒ for vi har spart det «beste» til slutt.

Antall tunge kjøretøy over kontrollplass: 2.502

Antall kontrollerte lette kjøretøy: 206

  • Antall anmeldelser: 33
  • Antall overlastgebyr: 21
  • Antall bruksforbud: 188
  • Antall avskiltinger: 6
  • Antall kjøretøy med skriftlige mangler: 426
  • Antall dekk/kjettinggebyr: 27
  • Antall andre gebyr: 61
  • Antall sjåfører med brudd på kjøre- og hviletid: 104
  • Antall ADR-kjøretøy med brudd: 8
  • Antall ulovlig kabotasje: 2

Så er det altså historien som nesten ikke er til å tro.

På Brovoll fikk kontrollørene åpenbart dårlige vibber rundt en lastebil, og vinket denne raskt inn til kontroll. Og da skjedde det utrolige, for på samme tid som bilen svingte inn løsnet det venstre bakhjulet og falt av.

På toppen av det hele manglet føreren også løyve for transport av gods, så han fikk også en anmeldelse for dette med på kjøpet.

Ja, det er nesten som øret faller av.

En bil som ble vinket inn til kontroll mistet hjulet akkurat i det føreren svingte inn. (Foto: Statens vegvesen)

Les også:

Les mer om:

Nyheter