Mercedes og Rivian skal lage elbiler sammen

Nye tider gir nye samarbeid. Nå har den tyske giganten Mercedes funnet veien til nykommeren Rivian, og de to skal nå lage nye elbiler.


Alle har hørt om Mercedes, men hva er så Rivian? Jo, det er et amerikansk elbilmerke som foreløpig har hatt fokus på noe de selv kaller for eventyrbiler, noe som blant annet har ført til SUV-modellen R1S og pickupen R1T ‒ begge helelektriske biler som kan forsere det meste av terreng.

Rivian har imponert så mye at de allerede har tiltrukket seg en masse oppmerksomhet, noe som blant annet har ført til at Ford har investert rundt 5 milliarder kroner i merket. En annen storfisk vaker også i Rivian-dammen, nemlig Amazon som har pøst inn rundt 7 milliarder kroner.

Totalt har forskjellige selskaper investert vanvittige 100 milliarder i Rivian, så svært mange har stor tiltro hva det ferske merket skal klare å få til.

Det inkluderer også Mercedes.

For nå annonserer de to merkene at de skal inngå et strategisk partnerskap som skal resultere i elektriske varebiler. Her er det snakk om de litt større varebilene, og både Mercedes og Rivian planlegger å høste nye elbiler ut av dette samarbeidet.

For å klare dette er planen å sette opp en helt ny fabrikk vegg-i-vegg med en eksisterende Mercedes-fabrikk en eller annen plass sentralt eller øst i Europa, og tidsrammen de setter er innen «få år».

De ser foreløpig for seg to store varebiler, en laget på Mercedes sin helelektriske Van.EA-plattform og den andre bygd på Rivians Rivian Light Van-plattform.

I tillegg skal de også vurdere å hente ut andre synergieffekter som det så fint heter, og målet er ganske så nobelt.

Mercedes og Rivian mener at de kan hjelpe hverandre til å bygge enda rimeligere biler, og dermed hjelpe til i overgangen til nullutslippsbiler også i varebil-segmentet.

‒ Rivian ble opprettet for å oppmuntre verden til å gå bort fra fossilt brenselforbruk ved å skape overbevisende produkter og tjenester, sier administrerende direktør RJ Scaringe hos Rivian.

‒ Vi er glade for å samarbeide med Mercedes-Benz om dette prosjektet. Mercedes-Benz er et av verdens mest kjente og respekterte bilselskaper, og vi tror at vi sammen vil produsere virkelig bemerkelsesverdige elektriske varebiler som ikke bare vil komme kundene våre til gode, men også planeten.

Så ja, de vil hjelpe til med å redde verden.

Mercedes-Benz Vans bidrar altså mer enn gjerne til akkurat det.

‒ Som en pioner innen lokalt utslippsfri transport har Mercedes-Benz Vans fått bred erfaring med å produsere og lansere eVans siden 2010, sier Mercedes Vans-sjef Mathias Geisen.

‒ Nå akselererer vi transformasjonen til en helelektrisk produktportefølje. Fra 2025 og utover vil alle varebiler basert på vår nye arkitektur Van.EA kun være elektriske. Jeg er glad for at vi som en del av denne transformasjonen nå slår oss sammen med Rivian ‒ en svært dynamisk og inspirerende partner med en sterk teknologiposisjon, sier han videre, og understreker at Mercedes og Rivian deler investeringer og teknologi ettersom de også deler den samme strategiske ambisjonen som er:

‒ Å akselerere elektrifiseringen av varebilmarkedet med bærekraftige og overlegne produkter for våre kunder, slår Geisen fast.

Her er Mercedes eVito og Rivian R1T, og kanskje dukker det opp en bil som ligner litt på begge disse to?

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter