Mange tusen bileiere får nå melding om at kjøretøyet de eier faktisk kan bli rekvirert. (Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret)

Mange bileiere får nå en spesiell og overraskende beskjed

Det vil nå dukke opp en spesiell digital melding til hele 14.000 nordmenn, og i mange av disse står det at kjøretøyet de eier faktisk kan bli rekvirert.


Vi lever i en litt mer usikker verden med kriger, terror og politisk uro, og etter at Russland like godt gikk til krig mot naboen Ukraina er også vårt naboland involvert i en væpnet konflikt. For ja, Norge har grense til Russland.

Nå skal vi ikke overdrive faren her hjemme, men myndighetene har nå langt mer fokus på beredskap enn tidligere. Faktisk la regjeringen fram en ny beredskapsmelding tidligere denne måneden, og denne staker ut kursen for å styrke den sivile motstandskraften og Norges totalberedskap. Denne tar også høyde for pandemi, ekstremvær og dataangrep.

-->
I totalberedskapsmeldingen står det at alle må bidra, og det inkluderer også ganske så mange nordmenn som eier kjøretøy som biler, båter og maskiner. Nå er ikke dette noe nytt.

Så sent som i 2022 sendte Forsvaret ut melding til litt over 4.000 nordmenn om såkalte forberedte rekvisisjoner, men på to år er det tallet mangedoblet. 

Nå sier nemlig Forsvaret at de har sendt ut en digital melding til litt over 14.000, og noe av grunnen for mangedoblingen er at det utstedt forberedte rekvisisjoner også på andre typer ressurser enn kjøretøy. Forsvaret sier at dette gjelder «et mindre antall ressurser som bygninger, maskiner og mindre fartøyer».

Så ja, Forsvaret kan med loven i hånden ta fra disse til dels store verdiene, og mer eksakt er dette loven om militære rekvisisjoner av 29. juni 1951. Men vi er heldigvis ikke i nærheten av en slik situasjon, ettersom dette kun gjelder krigssituasjoner og eventuelt om det bestemmes av Kongen i statsråd. 

Loven kom på plass slik at Forsvaret kan planlegge med samfunnets totale ressurser for beredskap ved krig.

– Forsvarets rekvisisjonssystem er viktig for vår beredskap, forklarer sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), brigader Anders Jernberg.

‒ Tilgang til ressurser gjennom forberedte rekvisisjoner, inngår i samfunnets totale støtte til Forsvaret. Vår evne til å forsvare landet er summen av militære og sivile aktørers bidrag. Det er dette som er totalforsvaret. Planlagt og koordinert bruk av ressurser på tvers av sektorer gjør at landet er bedre forberedt på krig og krise.  

Ifølge Forsvaret er ordningen med forberedte rekvisisjoner god samfunnsøkonomi, og opplyser at det ville vært svært kostbart om alle ressurser som det kan bli behov for ved krise og krig skulle vært tilgjengelige i fredsdriften av Forsvaret.

– Forsvaret har tett samarbeid med statsforvalterne om ordningen, sier Jernberg.

‒ Gjennom koordinering sikres det at fylker og kommuner også får tilgang til ressursene de trenger til å løse sine beredskapsoppgaver, samtidig som man har planer som gir Forsvaret nødvendige ressurser om behovet skulle oppstå.

(Foto: Torgeir Haugaard, Forsvaret)

Nå er det ikke kun Forsvaret selv som bestemmer hvilke kjøretøy som skal i databasen, for her samarbeider de med andre aktører i totalforsvaret for å videreutvikle rekvisisjonssystemet. Aktuelle ressurser for rekvisisjon er organisert i Nasjonal ressursdatabase, som utvikles fortløpende, opplyser de.

Eiere av ressurser som har spørsmål får svar på en egen informasjonsside eller ved å kontakte Forsvaret på telefon. Her er lenken som forklarer rekvisisjons­ordningen på Forsvaret.no

Les også:

Hva tenker du