Det er mindre sjanse for å krasje fredag den 13. enn andre fredager. (Fotos: Fremtind)

Lykkedagen fredag den 13.

Ok, litt myteknusing rett før vi går inn i helga på selveste fredag den 13. For nei, det er ikke en ulykkesdag ‒ faktisk er det motsatt når det kommer til biluhell.


Over hos smartingene i NRK Super får vi forklart på en måte vi skjønner hvorfor fredag den 13. er ansett som en ulykkesdag, for det er den jo. Der skriver de at bakgrunnen for denne myten finner vi både i vestlig kultur, kristendommen og ja, norrøn mytelogi.

13 er som kjent et ulykkestall, og NRK Super forklarer at bakgrunnen for dette blant annet er at Judas var den 13. som satt ved bordet da Jesus hadde sitt siste måltid med sine disipler. Og som vi vet var Judas en skikkelig sviker.

-->
Over i vikingmytelogien var Loke den 13. guden som løste billett inn til Valhall, og han takket for det ved å drepe en annen gud for å bli nummer 12. Så nei, han ville absolutt ikke være nummer 13.

Fredager har på sin side vært spesielt fæle i nord, skriver NRK Super. Iallfall om man skal tro myten om heksene, for de pleide å samles på kirkegården under månelyse fredager. Grøss og gru!

Jesus ble også korsfestet på en fredag, forklarer Super videre, så den bejublede fredagen har sine mørke sider.

I nyere tid har altså fredag den 13. blitt en skikkelig ulykkesdag, og mange, spesielt de litt mer overtroiske, er også litt mer forsiktig når denne kombinasjonen av dato og dag slår til. Som den gjør når denne artikkelen ble publisert, fredag den 13. januar 2023.

Men myter er som kjent til for å knuses, og forsikringsselskapet Fremtind bidrar gjerne til nettopp det.

For ulykkestallene de sitter på viser at det ikke er noe grunn til å parkere bilen på fredag den 13., som faktisk er tryggere enn andre dager. Jepp, det er en lykkedag.

– Vi krasjer mindre fredag den 13. enn vi gjør andre dager, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

– Faktisk viser skadestatistikken vår at det skjer færre ulykker på fredag den 13. sammenlignet med gjennomsnittet ellers i året. Kanskje er folk litt ekstra forsiktige denne dagen, spør skadeforebyggeren seg.

I fjor traff den fryktede kombinasjonen av fredag og 13 i mai, så mange var nok redde for å bli skadet rett før selveste 17. mai. Men ute på veien gikk det veldig greit for seg på den dagen, og Fremtind fikk kun inn 387 skader. Og det var faktisk den dagen med færrest skader i hele mai-måned.

Og det er godt gjort, for fredager med det stresset den medfører når folk skal ta helg er normalt mer skadeutsatt enn andre ukedager.

‒ Generelt er det flere trafikkuhell og reiseskader på fredager som følge av økt aktivitet. Fredag er en naturlig utfartsdag med ekstra trafikk, og mange reiser på ferie denne dagen. Tallene våre tyder derimot på at fredag den 13. har noe færre skader enn andre fredager, sier Hofstad-Nielsen.

Man trenger altså ikke å være ekstra bekymret under fredag den 13., men det er all grunn til å være forsiktig når kjøreforholdene blir vanskelig ‒ slik den har vært den siste tiden.

Fremtind meldte tidligere i måned om rekordmange skader på vanskelig vinterføre, og bare de tre siste ukene i desember fikk de inn 5.000 skader. I samme periode for et drøyt år siden var det samme tallet 3.400 innmeldte skader.

‒ Aldri før har det vært så mange innmeldte bilskader som de tre siste ukene i desember. Vi har også registrert mange skader til nå i januar grunnet dårlig føre. Typiske skader er påkjørsler og biler som sklir inn i hverandre, sier skadeforebyggeren.

Og oppfordringen er soleklar:

– Avpass farten, hold god avstand til bilen foran, la mobilen ligge og sørg for å ha på gode vinterdekk, sier Hofstad-Nielsen.

Fem tips for å unngå kollisjoner:

  • Se på veien og ikke på mobilen
  • Beregn ekstra god tid. Kjør pent og se an kjøreforholdene
  • Ta det pent i parkeringshus
  • Vær obs ved rygging. Uhell ved rygging er det mange av. Mange av oss parkerer med fronten inn først, og rygger når vi skal ut igjen. Gjør heller omvendt
  • Stress ned. Visste du at du bare sparer 40 sekunder per mil på å kjøre i 100 km heller enn i 90 km i timen?

Kilde: Fremtind

Les også:

Les mer om:

Nyheter