Annonse
Hjem Nyheter Lille Abarth med formel-motor

Lille Abarth med formel-motor

Hvorfor ikke bare løfte en motor fra en formel-bil inn i en mer sportslig variant av Fiat 500?

Formel-sporten, altså disse toppløse racerbilene med kun ett sete, er delt opp i et ganske enkelt system.

Øverst troner formel 1, deretter formel 2 og formel 3 hvor vårt stortalent Dennis Hauger herjer. Denne er regnet som klassen for de yngste førerne som har potensial til å bli framtidige verdensmestere, så Hauger har alle muligheter til å bli første nordmann i formel 1.

Under de tre kommer formel 4, som er mellomsteget mellom karting og de råere formel-bilene. Det går naturligvis unna i disse bilene også, og det er flere slike serier fordelt rundt om i verden.

I det italienske og tyske formel 4-mesterskapet blir bilene drevet av en Abarth 1.4-liters turbomotor som yter potensielt 165 hestekrefter og 230 Nm med dreiemoment allerede fra 2.250 r/min. Og denne motoren finner også veien inn i en potent variant av Fiat 500.

Saken fortsetter under Annonsen

Det betyr Abarth, som lager de råeste utgavene av det lille ikonet. Mer bestemt betyr det det en Abarth F595.

Vi gjetter at F-bokstaven står for formel, for denne utgaven skal markere at det er 50 år siden Carlo Abarth designet Formula Italia-bilen.

F595 skiller seg også fra de vanlige 595-versjonene med at den har fått «rally-blå» effekter på utsiden, med markeringer både foran, bak samt blålakkerte sidespeil. F-utgaven har også formel-felger i form av noen 17-tommere, og større bremser ‒ 284 mm skiver foran og 240 mm bak.

Så hva med ytelsene?

Vel, dette er ikke en ekte sportsbil, men de som har kjørt en Fiat 500 vet at det i utgangspunktet ikke går veldig unna bak rattet. Men forbikjøringer og bratte bakker bør ikke være en utfordring for Abarth F595, som klarer 0-100 km/t på 7,3 sekunder med manuelle gir (5 gir) og 7,4 sekunder med den sekvensielle automatiske varianten.

Toppfarten er slett ikke verst, for denne er oppgitt til formidable 217 km/t. Det er fort i en så liten og kanskje ikke så veldig aerodynamisk bil.

Til sammenligning klarer formel 4-bilene utstyrt med en motor med 160 hk (165 hk i F595) som klarer 0-100 km/t på rundt 5 sekunder, så F595 henger nesten med i tempoet til formel-bilen.

Vi har dessverre ikke norske priser, for ja, Abarth er også tilgjengelig her, med i England starter F595 på 20.000 pund.

Og for den prisen kan man kjøre en bil med den samme motoren som framtidige formel 1-førere nå kjører i formel 4, og bare det bør være verd noen kroner.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker