Annonse
Hjem Nyheter Legger ned legendarisk bilmerke

Legger ned legendarisk bilmerke

General Motors viser ingen nåde, og legger ned det australske bilmerket Holden til neste år.

I 1856 var det cowboyer, hester og kveg som gjaldt i Australia.

James Alexander Holden hadde emigrert fra England til Australia i 1852, og så raskt potensiale rundt heste- og kvegdriften.

I 1856 opprettet han J.A. Holden & Co, og dette selskapet produserte saler til hesteryggen.

Men som kjent begynte hestene å forsvinne, iallfall fra gatebildet, utover 1900-tallet, og Holden var smart nok til at han hoppet på den nye bølgen ‒ automobiler.

Saken fortsetter under Annonsen

Selskapet bygde ikke disse selv, men importerte og satt sammen biler fra andre merker. Det førte til at de ble et underbruk av selveste Generals Motors i 1931, og tok da også navnet General Motors-Holden.

I 1998 endret de så navnet til Holden, som de har vært kjent som siden da.

Det australske merket følger fortsatt den opprinnelige oppskriften, og selger egne versjoner av importerte biler. Dette har ført til at en rekke kjente merker faktisk har hatt Holden-logoen på grillen, som for eksempel Toyota, Opel/Vauxhall, Nissan, Suzuki og Chevrolet.

Men snart er det altså slutt.

GM sier at de vil stanse alt salg av Holden i Australia og New Zealand innen ett år, noe som har vært en vanskelig beslutning, ifølge konsernet.

‒ Gjennom sin stolte 160 år lange historie har Holden ikke bare laget biler, de har vært en kraftig pådriver for industrialiseringen og utviklingen av Australia og New Zealand, sier Julian Blissett, en visepresident i GM.

‒ I løpet av de siste årene da industrien gikk gjennom betydelige endringer både globalt og lokalt, implementerte vi en rekke alternative strategier for å prøve å opprettholde og forbedre virksomheten sammen med det lokale teamet.

Analysene har altså ikke favorisert Holden, og kanskje det som felte Holden til slutt var at australierne rett og slett har rattet på den «gale» siden og kjører på venstre side ‒ akkurat som britene.

‒ Etter omfattende vurderinger beklager vi at vi ikke kan prioritere investeringen som kreves for at Holden skal bli vellykket på lang sikt i Australia og New Zealand, over alle andre hensyn vi har globalt, sier Blissett.

For Holden selv er dette selvsagt en blåmandag uten like.

‒ Holden vil alltid ha en spesiell plass i utviklingen av våre land. Da Australia og New Zealand vokste, var Holden en del av maskinrommet som drev denne utviklingen, sier styreleder Kristian Aquilina.

‒ Dagens kunngjøring vil føles dypt av de mange som elsker Holden, kjører Holden og føler seg knyttet til vårt selskap som har vært med oss i 160 år ‒ og er nesten allestedsnærværende i våre liv.

Holden har for tiden ni hovedmodeller i sin portefølje, og vi skal selvsagt vise merket såpass med respekt at vi viser alle de ni modellene i bildeserien under.

Da gjenstår det bare å avslutte på ekte australsk vis: Catch you later, Holden.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,646FansLik
73FølgereFølg
85FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker