Annonse
Hjem Nyheter Kritisk til at små bedrifter får mindre kompensasjon

Kritisk til at små bedrifter får mindre kompensasjon

Rundt 1 av 6 bedrifter i Norge har mellom 1 og 4 ansatte. Disse får nå mindre dekning av de faste kostnadene, noe lastebilforbundet er svært kritisk til.

Norges Lastebileier-Forbunds (NLF) har sjekket SSB-statistikken, og kommet fram til at 100.000 av 600.000 bedrifter i Norge har mellom 1 og 4 ansatte.

Disse får en lavere dekning av de faste kostnadene med den siste tiltakspakken grunnet korona-epidemien, 80 prosent mot 90 prosent.

Deretter skal de ifølge NLF trekkes for en egenandel på 10.000 kroner av grunnlaget.

Det mener de er en urettferdig forskjellsbehandling.

Saken fortsetter under Annonsen

– Disse bedriftene, i stor grad små familieeide og -drevne bedrifter, mange av dem transportbedrifter, får en kalddusj av Stortinget, sier NLF-direktør Geir A. Mo.

– Det er viktig å huske på at det er folkets skattepenger og vår felles nasjonalformue som nå tappes for å redde arbeidsplasser og sikre fremtidige skatteinntekter. Desto viktigere at det etableres rettferdige ordninger med like kriterier for de som skal motta støtte, legger han til.

NLF treffes spesielt hardt med denne ordningen, ettersom hele 91 prosent av deres 3.200 bedrifter har under fem ansatte.

Rundt 50 prosent av bedriftene er selvstendig næringsdrivende, altså lastebileiere som selv er ute på veien.

– Hvorfor skal disse bedriftene forskjellsbehandles når krisemidler skal fordeles? spør lederen.

‒ Det er vanskelig å forstå hvorfor mange av dem skal ha en ekstra egenandel, som i realiteten blir to egenandeler, når skattepengene våre skal brukes for å redde arbeidsplasser. Dette er småpenger for de store, men det som kan redde en liten bedrift, påpeker NLF-direktøren.

Mange er nå permitterte, og mange oppdrag har forsvunnet grunnet koronakrisen. Å forskjellsbehandle mindre bedrifter ved å dekke 80 prosent av kostandene samt en egenandel på 10.000 kroner av grunnlaget kan slå veldig uheldig ut, mener NLF.

– Dette gjør at mange av de minste bedriftene – inkludert transportbedrifter, som har mistet store deler av omsetningen sin som følge av denne krisen, ikke vil få tilstrekkelig hjelp når skattepenger skal deles ut for å redde arbeidsplasser. Det er svært skuffende, sier Mo, og viser til at myndighetenes hovedpoeng med kontantstøtten til bedrifter er å sikre virksomhetens videre drift og arbeidsplasser.

‒ Jeg er svært skuffet over at Stortinget opprettholder egenandelen for disse bedriftene. Takk til Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet som slåss for dette. Stortinget sier at regjeringen skal se på dette senere. Det er et positivt signal, men jeg frykter at det vil være for sent for flere bedrifter, sier NLF-lederen.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,715FansLik
80FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker