Annonse
Hjem Forbruker Kilometersvindel på bruktbiler koster milliarder

Kilometersvindel på bruktbiler koster milliarder

Det er europaparlamentet som har undersøkt kilometersvindel på bruktbiler.  De har funnet ut at det jukses med mellom 30 og 50 prosent av bilene som føres over landegrensene i EU. 

Kilometersvindel er ikke et ukjent fenomen, heller i Norge.  Det var tidligere enklere å skru telleren tilbake mekanisk, men digital teknologi satte en stopper for den gamle metoden.  Mange trur da at det ble en slutt på dette når det kom digitale instrumenter. 

Du trenger bare lete litt på internett så finner du rimelig enkelt elektronisk utstyr til å justere telleren uten store tekniske kunnskaper.

Enkelte merkeforhandlere i Norge kan i dag følge servicehistorikk over landegrensene, samtidig som myndighetene prøver holde kontroll på dette gjennom oppfølging av kilometerstand blant annet under EU-kontrollen.  

Statens Vegvesen har opprettet et sentralt kjøretøyregister hvor du blant annet kan finne kilometerstand på alle registrerte biler i Norge. Dette verktøyet kan være til god hjelp for å se den historiske utviklingen på kjørelengden, blant annet mellom EU-kontrollene.

Saken fortsetter under Annonsen

Europaparlementet har publisert en undersøkelse som viser at svindlene på brukte biler innen EU årlig koster minst 1,31 milliarder Euro, men mest sannsynlig vil omkostningen være på over 8 milliarder Euro.

Det er ikke gjort noen undersøkelser på motorsykler, men det er slett ikke usannsynlig at dette skjer i stort omfang også med MC.

Kilometerstand kan selvfølgelig også bli forandret uten at det er svindel i tankene.   Det kan være i forbindelse med bytte av motor eller instrumenter i bilen.  Når denne bilen skal selges videre skal dette opplyses til ny eier.  En seriøs forhandler vil da ha dette anmerket i historikken, og påført i serviceheftet.  

Norges Automobilforbund (NAF) har tidligere hatt undersøkelser som viser at det svindles i stort omfang også her i Norge. Du som forbruker bør derfor være ekstra påpasselig å sjekke kilometerstand og historikk på bilen du vil kjøpe.  Ta gjerne kontakt med merkeforhandler om noe virker uklart, de vil ofte være behjelpelig med historikk på bilen.

Sjekk Statens Vegvesen kjøretøyregister her
Sjekk heftelser hos Brønnøysundregistrene her

FIA er en paraplyorganisasjon for nasjonale ledende bilorganisasjoner.  De har laget en video som omhandler kilometerjuks.

 

Sjekk Statens Vegvesen kjøretøyregister her
Sjekk heftelser hos Brønnøysundregistrene her

Les også: Livsfarlige takbokser
Les også: Slik kvitter tyskerne seg med gamle dieselbiler
Les også: Avdekker svindel rundt bilsalg

Følg bil24 på Facebook

 

 

 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,877FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker