Annonse
Hjem Nyheter Avdekker svindel rundt bilsalg

Avdekker svindel rundt bilsalg

Statens vegvesen vil gå til kamp mot det de karakteriserer som svindel rundt kjøp og salg av biler.

Vegvesenet har de siste årene hatt fokus på å forenkle forbrukerprosesser, og har blant annet innført en rekke digitale løsninger.

Noe av det siste de har gjennomført er en løsning som skal forenkle prosessen med kjøp og salg av biler. Om bilen blir levert inn hos en forhandler kan hele prosessen gjennomføres digitalt, og det er ikke lenger nødvendig å levere inn del 2 av vognkortet.

Det er også mulig å bruke en digital salgsmelding, noe som forenkler salgsprosessen.

Men det er fortsatt veldig mange papirsalgsmeldinger som benyttes, faktisk 400.000 årlig. Dagens løsning innebærer at slike kan sendes i posten, og det er dermed ikke mulig å foreta identitetskontroll hverken av kjøper eller selger.

Saken fortsetter under Annonsen

– Det har blitt avdekket svindel og misbruk i forbindelse med innlevering av salgsmelding på papir. Det har i tillegg til falske signaturer blitt avdekket både ID-misbruk, uriktig identitet, svart omsetning av kjøretøy og skatteunndragelse, sier Bodil Rønning Dreyer, direktør for Trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen.

Mange som kjøper og selger biler benytter seg fortsatt av papirsalgsmeldinger. (Foto: Bil24)
Mange som kjøper og selger biler benytter seg fortsatt av papirsalgsmeldinger. (Foto: Bil24)

Svindel ved bilkjøp er altså et stort problem, og Vegvesenet foreslår i et høringsforslag som nå er sendt ut at det innføres identitetskontroll ved alle eierskifter. Det betyr personlig oppmøte ved en trafikkstasjon.

– Vi ønsker primært at flest mulig bruker selvbetjeningsløsningene for eierskifte av kjøretøy. Der er det sikker identifikasjon av både kjøper og selger ved at de logger seg inn via ID-porten, sier Dreyer.

Men det er altså mange som fortsatt benytter seg av papirmetoden, og senest i mai sto disse for om lag 33 prosent av de registrerte salgsmeldingene. 35 prosent av salgsmeldingene kom via den digitale løsningen, mens de resterende 33 prosent sto forhandlere for.

For de som fortsatt benytter papirløsningene kan det snart bety at de må møte opp i en av landets 72 trafikkstasjoner.

Om Statens vegvesen får det slik de vil kommer endringene til å trå i kraft i løpet av første kvartal 2019.

Bodil Rønning Dreyer, direktør for Trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)
Bodil Rønning Dreyer, direktør for Trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)

– De foreslåtte endringene vil vanskeliggjøre svindel knyttet til omsetning av brukte kjøretøy, sikre at opplysningene i motorvognregisteret er riktige, samt gjøre prosessen rundt eierskifte av kjøretøy tryggere for alle involverte parter, sier Dreyer.

Vegvesenet foreslår på samme tid at kravet om å levere vognkortet del 2 fjernes helt om ID-punktet innføres. Dette kravet ble i sin tid innført som en sikkerhet for at den som selger kjøretøyet faktisk er den som eier det, og en slik vurdering vil dermed være overflødig.

Vegvesenet har introdusert en rekke digitale løsninger de siste årene som er tilgjengelig via Din side, og som inkluderer følgende:

  • Du kan bestille nytt førerkort om du har rotet det bort.
  • Du kan søke om førerkort og bestille time til oppkjøring.
  • Du kan se hvilke kjøretøy som er registrert på deg og dens data, fylle ut salgsmelding, melde tapt vognkort og bestille kjøretøykontroll samt sende inn dokumentasjon på gjennomført kontroll.
  • Du kan bestille personlige skilt.

Følg bil24 på Facebook

1 kommentar

  1. Jeg jobber som bilselger og sliter med at det fortsatt er mange som ikke har BankId. Da har man ikke noe annet alternativ enn å signere på papir.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker