Ingen «økende utgifter»-effekt for båtmessen

Folket strømmet til Skandinavias største flytende båtmesse i Oslo, og det var lite prat om høyere renter og økende drivstoffpriser.


I helgen var endelig Båter i Sjøen tilbake etter pandemien, og arrangøren Norboat var selvsagt spente på hvordan oppslutningen ville bli. Faktisk var nok hele båtbransjen spente, for det er mye snakk om økende utgifter og hvordan dette for eksempel kan gi ringvirkninger for båtsalget.

Men det var lite grunn til å bekymre seg.

-->
Båtbransjen selv stilte fulltallig opp og fylte opp hele Aker Brygge, og folket flokket til. Faktisk var åpningsdagen den aller mest besøkte siden Båter i Sjøen flyttet til hovedstaden.

‒ Alt i alt er vi godt fornøyd med årets messe, og vi fikk det sterke comebacket vi ønsket oss, sier daglig leder i Norboat, Magnus Frøshaug Ryhjell.

‒ Allerede da vi åpnet for påmelding viste bransjen at de var klare for messe igjen, og ga oss dermed et solid produkt å selge til publikum. For oss er imidlertid kun halve jobben gjort når båtene er påmeldt og messe-kartet tegnet. Derfor var det svært gledelig å se publikum strømme inn dørene da vi åpnet på torsdagen.

Resultatet ble den nest mest besøkte etter at båtmessen flyttet til Oslo.

‒ Ja, det er kun 2016-messen som har gitt et høyere besøkstall enn det vi hadde i år, og åpningsdagen vår er den beste vi har hatt siden vi flyttet til Aker Brygge. Fredagen har historisk sett vært den rolige dagen, men også denne ble i år vesentlig bedre enn tidligere, sier Ryhjell.

Bransjen gikk til årets båtmesse med skrekkblandet fryd, for stadig økende utgifter dominerer nå nyhetsbildet. Det store spørsmålet for bransjen er selvsagt om dette vil dempe båtsalget.

‒ Renter og drivstoff er jo to svært godt dekkede temaer i media, og allerede på God Morgen Norge før åpningen fikk vi spørsmål om dette. Vi var derfor spente på hvordan disse nyhetene hadde påvirket båtfolket, sier den daglige lederen.

‒ Vi i Norboat har hele tiden sagt at vi tror de som elsker båtlivet, så langt det er mulig, vil ønske å prioritere dette og at det derfor ikke er snakk om å droppe båt, men heller kjøpe noe som er tilpasset den nye økonomiske hverdagen. Basert på tilbakemeldingene fra utstillere virker det som dette foreløpig stemmer ganske bra.

Men selv om inntrykket er at folk er positive og kjøpeklare, oppdaget de likevel at kundene er noe mer forsiktige enn de har vært i de to foregående sesongene.

‒ Selgerne på messen har rapportert om en god del salg, men at en del av kundene ønsker å tenke seg godt om, i motsetning til under pandemien da renten var null. Likevel får vi høre at mange har en god liste med kunder som de mener vil resultere i en del flere salg i løpet av de kommende 14 dagene, forteller Ryhjell.

Årets messe introduserte også en nyvinning som ble populær, og som vi blant annet kjenner fra boligbransjen. Det var nemlig mulig å reservere eksklusiv tid med en selger for å se på en konkret båt.

‒ Den nye funksjonen «forespør båtvisning» ga oss en pekepinn på at markedet fortsatt er der og at det ville komme kjøpeklare kunder til messen. Vi hadde godt over 200 reservasjoner, og flere av dem endte med salg. Målet med løsningen var at de med helt konkrete kjøpsplaner kunne sikre seg tid med båt og selger på messen ‒ og det var det flere som benyttet seg av. Særlig så vi at de som kom langveis fra benyttet seg av dette, sier Ryhjell.

Å arrangere en så stor messe som Båter i Sjøen er en helårsjobb, og allerede dager etter at årets messe er historie har planleggingen av den neste startet.

‒ Selv om tilbakemeldingene er utelukkende gode, er det allerede en del ting vi mener vi kan gjøre bedre og som vi skal gjøre. Eksempelvis ser vi allerede nå at vi gjerne skulle hatt mer plass. I år måtte vi dessverre si nei til noen båter, samtidig som vi allerede har fått signaler fra utstillere som ønsker en enda bredere tilstedeværelse i 2023, sier en godt fornøyd Magnus Frøshaug Ryhjell.

Les også:

Les mer om:

Nyheter

Les også