Hold avstand og unngå stjerne-smell

Antall steinsprutskader har eksplodert de 20 siste årene, og våren er storsesong for slike skader. Så hold gjerne litt mer avstand enn du normalt ville.


Mange har opplevd det. Det smeller plutselig, og du lurer på hva som skjedde.

De fleste gangene går det greit, men noen ganger sørger steinsprut både for lakkskader og kanskje det som verre er ‒ en stjerne i frontruta.

Våren er høysesong for slike skader, noe vi kan takke vinterdekk, varmegrader og dårlig rengjorte veier for.

Og problemet bare øker i omfang.

Ifølge NAF, som igjen viser til tall fra Finans Norge, har antall steinsprutskader over doblet seg de siste 20 årene. Fra 122.178 innmeldte skader i 2000 til 260.981 innmeldte tilfeller i 2020.

‒ Sammen med hestehoven blomstrer også rosene i frontruten nå på våren, slår Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF, fast. 

‒ Men steinsprut er blant de skadene på bilen din som er ganske lett å unngå. Det handler ganske enkelt om å holde avstand til bilen foran, og om å være varsom rundt kryss og andre påkjøringer.

NAF forklarer at myke vinterdekk samler enklere opp småstein og grus fra veibanen, og når farten øker løsner steinene og slynges av gårde som prosjektiler.

‒ Dersom man ligger for tett inntil bilen foran vil selv en liten stein ha kraft nok til å lage betydelige glasskader, sier Svendsen.

‒ Resultatet kan bli at man må bytte ruten dersom den sprekker. Også lakkskader er vanlig, og følgeskadene av det er rust, legger han til.

Uansett om man tar forholdsregler, kan alle være uheldig og få steinsprutskader. Skjer det, har NAF noen råd som det er verd å ta med seg.

‒ Får man en steinsprut er det smart å reparere skaden så raskt som mulig, sier Svendsen.

‒ Det er i mange tilfeller gratis om man har kasko eller del-kasko. Lar man derimot skaden utvikle seg slik at ruten sprekker, er det en skade som kan utløse en egenandel.

Han sier også at det kan være smart å sjekke panseret og området rundt frontruten for steinsprut-skader.

‒ Skrap vekk eventuell rust med en liten kniv og fyll såret med en lakkstift, da hindrer du rust og kostbare følgeskader, er rådet fra Jan Harry Svendsen hos NAF. 

Så hold avstand, unngå stjerne-smell ‒ og kjøp heller rosene i blomsterbutikken.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker