Annonse
Hjem Nyheter Hjemmepåske? Få på sommerdekkene da!

Hjemmepåske? Få på sommerdekkene da!

Grunnet covid-19 er fristen for å bytte til sommerdekk utsatt til 1. mai, men det er ingen grunner til å utsette det om snøen og isen er borte. Her er tipsene.

‒ Fristen er utsatt, men det er ikke lurt å vente så lenge om du ikke må, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

‒ Har du piggfrie vinterdekk kan du også gjerne skifte i påsken, hvis våren har kommet der du bor.

I et normalt år hadde bilfolket stresset rundt akkurat nå, for etter den første mandagen etter påske er det vanligvis ikke lov til å kjøre med piggdekk i Sør-Norge. De i kalde nord trenger normalt ikke å skifte over til sommerdekk før 1. mai, så for de byr ikke korona på noen endringer på akkurat dette området.

Statens vegvesen har også gitt bilfolket sørpå denne fristen i år ettersom restriksjoner kan føre til kø, så det er en ren praktisk begrunnelse for utsettelsen.

Saken fortsetter under Annonsen

Men været bryr seg ikke om korona, så det er fortsatt best å bytte over til sommerdekk raskest mulig om forholdene tillater dette. Og praktiske nordmenn tar mer enn gjerne denne jobben selv.

‒ En NAF-undersøkelse viser at nesten fire av ti skifter hjul selv. For disse er det ingen grunn til å utsette jobben selv om fristen er forlenget. Påskeferien er en god anledning til å ta frem jekken og hjulkrysset, sier Ryste.

Og er du blant de 35 prosentene som får hjelp til hjulskiftet, er det lurt å få bestilt time så fort som mulig. 

‒ Husk at kapasiteten kan være redusert på grunn av smittevernregler. Verkstedene og dekkhotellene må begrense antall kunder de kan ta inn samtidig, så ventetiden kan være noe lengre enn du er vant til, minner Ryste om.

Myndighetene er redd for at smitten skal øke om vi treffer for mange folk og beveger oss for mye, så de har kommet med en sterk anbefaling om at vi holder oss hjemme denne påsken.

‒ Når både aktiviteter og reisemuligheter er begrenset på grunn av pandemien er det en god anledning til å lære seg å skifte til sommerdekk selv i år. Det er ikke så vanskelig, sier Ryste. 

Når du skifter hjul følger du denne oppskriften:

  • Plasser bilen på et jevnt underlag.
  • Sjekk i instruksjonsboka hvor du skal plassere jekken.
  • Før du jekker opp, løsne hjulboltene litt med hjulkryss eller lignende.
  • Jekk opp.
  • Løsne hjulboltene helt og ta av hjulet.
  • Sett på sommerdekket og fest hjulboltene.
  • Jekk ned bilen
  • Stram hjulboltene.
  • Dette gjentar du på alle fire hjulene. Det er viktig at hjulboltene blir strammet. 

‒ Det aller beste er om man har en momentnøkkel for å få strammet boltene helt riktig. Men har du ikke det, kan du stramme hjulboltene med hjulkrysset. Da er det viktig at du ikke strammer så mye at det knirker i boltene, sier Ryste.

‒ Husk også å etterstramme boltene etter den første kjøreturen, påpeker Ryste. 

Lagring av vinterdekkene

Når du er ferdig med hjulskiftet er det viktig at du vasker dekkene og felgene på vinterhjulene før de skal lagres. Da holder de seg bedre. NAF-undersøkelsen viser at sju av ti lagrer dekkene hjemme.

‒ Dekk skal lagres mørkt, tørt og kjølig. De skal enten stables vannrett eller henges på veggen i garasjen eller boden, sier Ryste.  

Så finn fram jekken, bolteverktøyet og vaskebøtten, og lykke til!

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,122FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker