Første kineser klar for formel 1

Formel 1 opplever skyhøy interesse grunnet Netflix-serien «Drive to Survive», og nå vil også F1-interessen eksplodere i verdens mest folkerike land. Men av en helt annen grunn.


At Guanyu Zhou er klar for formel 1 er godt nytt for Dennis Hauger.

Det norske stortalentet dominerte årets formel 3-mesterskap, og tar steget opp til formel 2 neste år. Dette er det nest høyeste nivået, og neste steg heter dermed formel 1.

Det er kun de største talentene som tar seg til formel 2 foruten de som kjøper seg plass i forskjellige team, og de som kommer dit har en gyllen mulighet til å nå det de alle drømmer om ‒ formel 1. Dette er nemlig et skikkelig utstillingsvindu, og heldigvis trumfer talentet til sjuende og sist alle de andre økonomiske faktorene.

For det er dessverre slik at for å komme til formel 1 holder det ikke kun å være god, men teamene må også få noe markedsmessig ut av det. Dermed stiller en fra Norge med sine drøye fem millioner innbyggere med et aldri så lite handikap.

Men er man på et nivå litt over de andre, slik Hauger var i formel 3, er man nærmest garantert å få sjansen i formel 1. For den beste reklamen for teamene er å gjøre det bra.

Guanyu Zhou har det beste av to verdener.

Han er nemlig veldig god til å kjøre racerbil, og er også en potensiell gullgruve for teamene. Han er nemlig kinesisk, og der har de 16 byer med flere innbyggere enn det er folk i hele Norge.

Så når Zhou nå blir den førte kinesiske føreren i formel 1, vil det garantert skapte kaotiske tilstander i folkerepublikken.

Men nå kan altså Zhou også kjøre racerbiler.

Det har han vist under årets formel 2-sesong, for selv om han ikke akkurat herjer slik Hauger til tider gjorde i divisjonen under har han plukket såpass med poeng at han ligger på 2. plass etter seks av åtte runder er gjennomført.

Alle i formel 1 har vært klar over talentet og ikke minst markedsførings-effekten til Zhou, og nå tør rett og slett ikke Alfa Romeo Racing Orlen å vente lenger. Så de har sikret seg 22-åringen, og dermed helt sikkert også stjernestatus i landet med over 1,4 milliard innbyggere.

Og dette bør være perfekt for alle parter. Alfa får altså en ung og kommende fører med et enormt markedsførings-potensial, og Zhou selv får kjøre med en som virkelig vet hva det handler om.

For Zhou er ikke den eneste Alfa har skrevet kontrakt med, og de har også sikret seg Valtteri Bottas fra Mercedes. Den finske 32-åringen har 175 starter i formel 1, og kan også se tilbake på 10 seire.

Alfa-sjef Jean Philippe Imparato legger heller ikke skjul på at det var to ting som gjorde at de gikk for Zhou.

‒ Beslutningen om å rekruttere Zhou er tatt i fullstendig tråd med Alfa Romeo Racing-teamet, og er resultatet av et spesifikt mål og en klar strategi ‒ at Alfa Romeo skal bli et globalt premiummerke, sier sjefen for bilmerket.

‒ Guanyu Zhou representerer en nøkkel for å utnytte potensialet til den globale F1-plattformen, og fungerer som et inngangspunkt til det kinesiske markedet som spiller en viktig rolle i Alfa Romeos framtid.

For sjefen for Alfas formel 1-team, Frederic Vasseur, er det litt mindre viktig med det markedsmessig. Men også han er storfornøyd med signeringen.

‒ Han er en veldig talentfull sjåfør, noe resultatene hans i F2 har vist, og vi ser fram til å hjelpe han med å blomstre videre i formel 1. Vi Vi er sikre på at Zhou vil danne et meget vellykket partnerskap med Valtteri.

Vasseur gleder seg selvsagt også over den nye tilhengerskaren dette kommer til å gi laget.

‒ Vi vil gjøre vårt ytterste for å gjøre formel 1 til en fantastisk opplevelse også i Kina.

Hovedpersonen selv smiler selvsagt, han og.

‒ Fra jeg var ung har jeg drømt om å klatre så høyt jeg kan i denne sporten som jeg brenner så mye for. Nå har drømmen gått i oppfyllelse, sier Zhou.

‒ Det er et privilegium for meg å starte min formel 1-karriere med et så ikonisk team, et team som har introdusert så mye ungt talent i formel 1 tidligere. Jeg føler meg godt forberedt på den enorme utfordringen i formel 1, toppen av sporten, sammen med et talent i verdensklasse i Valtteri Bottas.

Zhou, som tar setet til Antonio Giovinazzi, vil debutere for Alfa Romeo under neste års sesongåpning i Bahrain, og vil nok få muligheten til å hilse på den nåværende lederen i formel 2.

For franske Alpine har hentet Oscar Piastri opp til sitt formel 1-lag, og der er de foreløpig planene at han skal være reservefører i 2022-sesong.

Også dette kan være gode nyheter for Dennis Hauger. Den australske 20-åringen kjører nemlig for Prema, det samme laget som Hauger har kjørt for i formel 3.

Og likhetene slutter ikke der.

Piastri vant nemlig fjorårets formel 3, akkurat som Hauger gjorde i år.

Forskjellen foruten at de åpenbart er fra hver sin side av kloden? Hauger var ett år yngre da han vant mesterskapet.

Og bare så det er sagt. Tidligere vinnere av formel 2 inkluderer Mick Schumacher, Charles Leclerc og George Russell, alle tre formel 1-kjørere i dag. Sistnevnte er endog grunnen til at Bottas skal kjøre for Alfa, for dette blir lagkameraten til selveste Lewis Hamilton neste sesong.

Guanyu Zhou er på sin side inne i sin tredje sesong i formel 2, og ble nummer sju sammenlagt i 2019 og nummer seks i fjor.

Og nå blir han altså formel 1-fører. Ja, du store kineser!

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsport