For første gang har en robot lakkert bilkunst

En robot lakkerte kunstverk på bare en halv time. Se bilder og video.


Det er ABB Robotics som kan fortelle at robot-teknologien nå har tatt nok et historisk steg når det kommer til bil-lakkering. Den har nemlig overført avansert kunst over på en bil ganske så raskt.

Kunstverkene, i vårt svært så mangelfulle kunst-blikk, laget i småpsykedeliske og abstrakte mønstre, er gjort av det åtte år gamle indiske kunstgeniet Advait Kolarkar og det digitale designselskapet Illusorr.

ABB stilte opp med sine datagenier samt PixelPaint, satt sammen av to IRB 5500 roboter, som skulle gjøre den aller største og vanskeligste jobben. Å overføre kunstverkene til overflaten på en bil.

Og ABB kan melde at den prisbelønte PixelPaint har, uten menneskelig innblanding, perfekt gjenskapt Advaits virvlende, monokromatiske design så vel som Illusorrs trefargede geometriske mønstre.

Ok, så det heter visst monokromatisk og geometrisk. Beklager at vi kalte de småpsykedeliske og abstrakte.

Som du kan se av bildene er det svært så kompliserte linjer og mønstre som har skapt de to kunstverkene, og det var da også en svært komplisert jobb for robot-armen. Men det skulle ikke stå på utstyret.

PixelPaint er utstyrt med hele 1.000 dyser i skriverhodet, så de to lakkeringsrobotene klarte å fullføre de svært komplekse kunstverkene på mindre enn 30 minutter. Det er særs imponerende.

Roboten som overførte kunsten er også langt mer bærekraftig enn tradisjonell lakkering, og gir få giftige luftbårne utslipp ettersom dysene kun er millimeter over karosseriet. Så ikke en dråpe gikk til spille, og armen er så stø på hånden at man heller ikke trenger maskering.

Ifølge ABB klarer PixelPaint-teknologien å utføre så kompliserte motiv med så mange detaljer som ville vært umulig å oppnå for hånd, og viser uansett at trenden med å personifisere biler er på vei mot et nytt nivå.

‒ ABB’s PixelPaint-teknologi er mer enn en evolusjon – den er en revolusjon. Det er et lysende eksempel på hvordan robotautomatisering og RobotStudio-programvaren vår ikke bare kan bane vei for mer bærekraftig produksjon, men også perfekt gjenskape delikate kunstverk som feirer originaliteten og skjønnheten til den menneskelige ånden, sier Sami Atiya, president for Robotics & Discrete Automation hos ABB.

‒ I en tid da forbrukere ønsker mer tilpassede produkter, er PixelPaint en game changer og lar ethvert design replikeres på en måte som er både bærekraftig og rimelig.

Videoen viser hvor imponerende lakkeringsroboten faktisk er.

ABB-sjefen mener altså at dette er framtiden, og får støtte av en virkelig tungvekter.

Ian Cullum står bak designet til flere biler som er kåret til verdens vakreste det siste tiåret, og den tidligere designsjefen for Jaguar Land Rover mener at personalisering blir stadig viktigere.

‒ Det er noe helt spesielt med en bil, sier Callum.

‒ Folk blir følelsesmessig knyttet til dem, og viktigheten av personalisering blir sterkere og sterkere. Faktisk jobber jeg med kunder som vil ha hele bilen designet på en skreddersydd måte. Så dette lakktilbudet – med alle slags nye nivåer av individuell design – er utrolig.

Lakkroboten er bare et eksempel på robotiseringen som nå brer seg i bilindustrien, og snart vil til og med delene som blir levert til fabrikkene bli levert av roboter i form av selvkjørende biler.

Og lakkmotiv som det tidligere gikk uker og måneder på å lage, tar nå en halvtime.

Her er bildene som viser nok et steg mot en automatisert bilindustri, lakk-roboten PixelPaint og de to kunstverkene.

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter