Flyvende bil på Norges-besøk

Elbil Expo på Lillestrøm får bokstavelig talt en flyvende start. For i tillegg til masse elektriske kjøretøy finner også en flyvende bil fra Xpeng veien til utstillingen.


I forrige måned kunne Xpeng ta et nytt steg i sin europeiske satsing. Xpeng Oslo Experience Store åpnet nemlig 19. mai, og på samme tid ble to nye modeller introdusert ‒ G3i og P5.

Dette er det fjerde utstillingsloket til merket i Europa, og følger etter lignende lokaler i Sverige, Danmark og Nederland. I tillegg til de to nye modellene byr også Xpeng på P7, og se bilde av alle tre lengre ned i saken.

Men kanskje enda viktigere for framtidig mobilitet er at Xpeng også utvikler dette produktet menneskene har drømt om i flere tiår, nemlig flyvende biler.

Dette har selskapet HT Aero jobbet med siden 2013, og i tillegg til å utvikle stadig nye prototyper har de også fått inn Xpeng som en av tre investorer.

De har i løpet av ni år gjennomført hele 15.000 bemannende, og sikre, flyturer, og har nå kommet så langt i utvikling at dagens XPeng X2 som flyvebilen heter er i 5. generasjon. Denne ble første gang presentert i Kina i september i fjor.

Xpeng X2 slektes faktisk på P7 når det kommer til designet, og ved bruk av karbonfiber har de klart å trimme vekten ned til 560 kilo som inkluderer batteripakken.

Maks takeoff-vekt er på 760 kilo og X2 kan ta to passasjerer, kan fly i 130 km/t og har nok batteri til en tur på 30 minutter. Den er designet for å fly under 1.000 meters høyde, så dette er en flyvebil for de urbane strøk.

Xpeng X2 er 4,97 meter lang, 4,78 meter bred og 1,36 meter høy, og med vingene foldet krymper denne til 4,79 meter i lengde og 1,95 meter i bredden.

Det unike kjøretøyet har allerede vært på Sverige-besøk, og setter nå kursen for Norge.

‒ Innovasjon og utvikling innen mobilitet går raskt. For 10 år siden ville masseadopsjon av elbiler ha virket som en drøy idé, men i dag jobber vi med å produsere kommersielt levedyktige flygende biler, sa Elvis Cheng, Xpeng-administrerende direktør i Norden, i forbindelse med Sverige-besøket.

‒ Hvis ingen bygger framtiden, blir den vanskelig å forestille seg. Hos Xpeng har vi lenge jobbet med en intelligent elektrisk flygende bil ‒ og vi er veldig glade for endelig å kunne vise X2 i Sverige og Europa.

Når X2 faktisk settes inn i kommersiell drift er ikke så godt å spå, men Xpeng har tidligere meldt at testflygninger skal starte også her i Europa i løpet av første halvdel av 2022. Så ja, framtiden nærmer seg.

Og den er allerede på plass i Norge, for fram til neste helgs Elbil Expo vises X2 fram hos Xpeng i Bjørvika i Oslo.

Expo-utstillingen på Lillestrøm gjennomføres i forkant av verdens største konferanse og symposium innen elektrisk mobilitet, EVS35, som tar plass i Oslo Spektrum fra 13.- til 15. juni. Her er det ventet rundt 2.500 delegater.

Hvor mange som dukker opp under neste helgs Elbil Expo er ikke så godt å si, men det vi kan si er at disse får nok å legge øynene på.

I tillegg til flyvebilen kan utstillingen lokke med ting som elektriske gravemaskiner, busser og lastebiler, og ikke minst en masse elbiler. Hele 18 forskjellige nye elbiler finner veien dit, og det er også mulig å prøvekjøre elbiler, elsykkel, elmoped, elektrisk motorsykkel og andre elektriske kjøretøy, melder Elbilforeningen, en av arrangørene.

Og ja, i tillegg til den «magiske» flyvende bilen kan også barn i alle aldre la seg forbløffe av et magisk trylleshow.

Xpeng er også på plass med alle sine tre modeller, og her er den trioen fotografert i det nye lokalet som ligger et steinkast fra Operaen i Oslo.

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter