- Annonse -
HjemNyheterFæle bilder av fisketransport

Fæle bilder av fisketransport

Fisketransport med vogntog legger ifølge Statens vegvesen spor etter seg langs hele Norge, og de ber bransjen rydde opp. Sjekk ut noen av de fæle bildene kontrollører har tatt av svineriet.

Fisk er en viktig og stor næring for Norge, og mye av denne fraktes i store vogntog på landeveien. Og det er i ferd med å bli et problem, ifølge Statens vegvesen.

- Annonse -

Faktisk så stort at avdelingsdirektør Kjetil Wigdel i Statens vegvesen utekontroll har skrevet et innlegg hvor han ber bransjen rydde opp i dette forsøplingsproblemet.

Problemet er at blodig fiskevann renner ut fra vogntog og ned på bakken, noe som åpenbart ikke er ideelt grunnet flere ting.

«Om vinteren fryser dette vannet til is på vegen og det kan danne store istapper i hekken på vogntogene.

Om sommeren kan det føre til sleipt og glatt føre, spesielt for motorsyklister.

- Annonse -

Det griser til dekket på fergene og skaper vond lukt på hvileplasser.

Det er til fare for andre trafikanter.

Ifølge Mattilsynet kan avrenning fra fisketransporter også representere en mulig fare for spredning av fiskesykdommer. Det er rett og slett noe svineri», skriver Wigdel.

Han viser til et eksempel hvor et vogntog lastet med laks er fylt av nesten 900 kasser som hver inneholder 22 kilo laks. Hver kasse inneholder mellom tre og fem kilo våt is.

- Annonse -

Wigdel skriver at det meste av dette smelter underveis, og så fremt det ikke sames opp havner dette på veiene. Han stipulerer dette til mellom 1.800 og 3.600 liter smeltevann per vogntog.

Ifølge avdelingsdirektøren avdekker kontrollører rennende last fra fisketransporter hver eneste uke, og disse får kjøreforbud fram til avrenningen er stanset.

«Sjåførens løsning på problemet er som oftest å senke temperaturen i kjølerommet. Når avrenningen etter hvert stanser, fortsetter turen. Da økes temperaturen, for fisken skal ikke være fryst, men fersk. Snart renner det fra lasten igjen.

Vi har opplevd å stanse samme transport med rennende last flere ganger på en og samme tur. Problemet er like stort for norske som for utenlandske transportører», skriver Wigdel i innlegget.

Det er ikke en ukjent problemstilling at det renner fiskevann ut av trailerne, og før jul kom bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene med en bransjestandard for fisketransport i samarbeid med Norges lastebileier forbund (NLF).

I denne presiseres det blant annet at temperaturen ved lasting og riktig regulering av temperaturen under transport vil få bukt med problemet, men Wigdel sier at så langt har ikke dette resultert i nevneverdig bedring langs norske veier.

Bransjen har også bedt Vegvesenet kartlegge hvilke transportører de stopper med rennende last, et arbeid de nå har startet på.

Avdelingsdirektøren mener at bransjen ikke går langt nok med disse tiltakene, og frykter at det kan resultere i et omdømmeproblem.

«Vi er glade for at bransjen selv ser problemet og ønsker forbedring. En egen bransjestandard for fisketransport er en god start.

Vi mener imidlertid at bransjestandarden som kom før jul ikke går langt nok. Den mest åpenbare og effektive løsningen på problemet er å pakke fisken i kasser det ikke renner vann ut fra. Dette har vi som fagetat spilt inn til både fiskeribransjen og transportbransjen ved flere anledninger.

Slike kasser finnes på markedet. De brukes blant annet på fly, der det ikke er ønskelig med grisete fiskevann i lasterommene

Tidligere tilbakemeldinger på dette har ifølge Widel vært at kassene rett og slett er for dyr for vogntog, men han skriver at det nå skal det være nye og billigere kasser på vei som kun skal gi en kostnadsøkning på mellom 10 til 15 øre per kilo laks.

«Det jobbes med å få ned denne kostnaden enda mer. Jeg håper fiskeribransjen tar ansvar for trafikksikkerheten og miljøet og investerer slike kasser så raskt som mulig».

Han understreker at det er gledelig at fiskerinæringen er i vekst, noe som medfører enda flere vogntog lastet med fisk på norske veier i tiden framover.

«Dette er gode nyheter for både fiskerinæringen, transportbransjen og for Norge. Men dersom problemet med avrenning fra disse transportene ikke løses, er denne prognosen også en kilde til bekymring.

En istapp på fem kilo som faller av på motorvegen vil kunne skape svært farlige situasjoner. Sleipt og glatt føre i sommerhalvåret som følge av fiskevann vil også kunne få fatale følger.

Jeg håper dette er det siste året vi må leve med dette problemet langs norske veger. Løsningen finnes allerede!»

Sjømatbedriftene selv er enige om at dette er et problem, og sa i fjor at en slik avrenning må stoppe.

‒ Vi ønsker en slutt på dette, sa organisasjonssjef Kjetil Hestad i Sjømatbedriftene den gang til eget nettsted.

‒ En slik type avrennning fra vogntog med sjømat kan skape svært farlige situasjoner både sommer og vinter, med en plutselig og uforutsigbar glatt veibane.  Det er heller ikke tvil om at dette er et problem som også skader omdømmet til norsk sjømat.

Og hvor ille det kan være viser noen bilder tatt av kontrollører, for dette er ganske så uappetittlige bilder.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Ladehybriden Lexus NX byr på mer elektrisk rekkevidde enn det bilmerket selv oppgir. (Fotos: Nybiltester)

Prøvekjørt Lexus NX 450h+ F Sport S

Den ladbare hybriden NX 450h+ går langt elektrisk, den har lavt forbruk på langtur og er svært komfortabel å...
Mercedes har den viktigste historien i bilindustrien, og viser deler av den fram. (Fotos: Mercedes)

Historien bak disse viktige Mercedes-bilene

Fra bilverdens aller første automobil til den berømte Mercedes-Benz SSKL Avus racerbilen. Les historien om noen særs viktige historiske...
Aksel Lund Svindal debuterer i rallycross, og det gjør han i selveste Hell. (Fotos: Red Bull)

Svindal med en helsikes rallycross-debut

Aksel Lund Svindal byttet først ut alpinskiene med asfaltracing. Neste utfordring blir rallycross, og det under selveste Hell-runden. Se...
Ferrari Testa Rossa J er en 75 prosent elektrisk replika av bilen som herjet på racerbanene på slutten av 1950-tallet. (Fotos: The Little Car Company)

Verdens kuleste elbil for junioren?

En 75 prosent stor Ferrari 250 Testa Rossa som når 80 km/t? Ja, takk. Det gjelder alltid å overgå seg...
Rekkverk er viktige for trafikksikkerheten, men de kan også være potensielle farer om de ikke er montert riktig. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Feilmontert rekkverk er livsfarlig

Dybdeanalyser viser at feil og mangler ved rekkverk er vurdert til å ha medvirket til skadeomfanget i hele 16...
Bacalar er Bentleys mest eksklusive modell i moderne historie. (Fotos: Bentley)

Ultra-eksklusive Bentley Bacalar snart i mål

Bentleys aller mest eksklusive modell i moderne historie er snart i mål, og det setter et dusin kunder sikkert...
100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen til en ensom robot langt oppe i himmelen. (Fotos: Husqvarna)

100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen

Verdens mest ensomme robot skal feires med et svært så uvanlig kor. Se video. «Et lite steg for mennesket, et...
NAF er bekymret for at folk mister tiltroen til politikerne. (Fotos: NAF)

Handlingslammelsen: ‒ Folk mister tiltroen til politikere

Bilistene opplever store prisøkninger på strøm og drivstoff. Og matvarer. Men de styrende politikerne virker handlingslammet. Det bekymrer NAF. Det...
Volvo planlegger en batterifabrikk i Sverige. (Fotos: Volvo Trucks)

Planlegger batterifabrikk i Sverige

Volvo vil møte en stadig økende etterspørsel av el-lastebiler med å etablere et storskala produksjonsanlegg for battericeller i Sverige. Volvo...
Denne robot-hunden fra Hyundai er på besøk i Oslo. (Fotos: Hyundai)

Hyundais robot-hund har funnet veien til Norway Cup

Ingen fare, robothunden Spot verken glefser eller bjeffer! Den finnes mange veier til Rom, og det finnes mange veier til...
Lamborghini har lagt bal seg tidenes halvår, og lar seg ikke affisere av kriser som rir bilindustrien. (Fotos: Lamborghini)

Leveringstrøbbel? Tja, ikke hos Lamborghini

Det er tre ting som er viktig for et bilmerke; salg, omsetning og lønnsomhet. Alle tre bydde på nye...
Volkswagen ID.4 var den mest populære elbilen i Sverige i juli, viser registrerings-statistikken. (Fotos: Volkswagen)

Elbilene forbi bensinbilene i Sverige

Bensinbilene holdt stand mot elbilene når det kommer til svenske nybilsalget i juli, men det var så vidt. Elbilene...
Alpine vil gjerne at talentet Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso i formel 1, men den australske føreren er foreløpig ikke helt enig i nettopp det. (Fotos: Alpine)

Silly Sesaon i formel 1 når nye høyder

Alpine sier at reservefører Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso som førstefører neste sesong. Problemet? Racerføreren selv nekter plent for...
ABT har kastet seg over villdyret Audi RS 3, og gjort det om, i dette tilfellet, til et grønt beist. (Fotos: ABT Sportline)

Et grønt beist av en RS 3

ABT har kastet seg over råskinnet Audi RS 3, for ja, hvorfor ikke? For rundt ett år siden skjedde det...
Sjekk denne utgaven av Porsche 911 993-serien! (Fotos: Paul Stephens)

Et kunstverk av en Porsche 911

Lettere, sterkere, renere linjer. Det var stikkordene da Paul Stephens skulle gjøre den siste luftavkjølte 911-modellen, 993-versjonen, om til...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her