Er det krasj, boom, bang på fredag den 13.? (Foto: Fremtind)

Er fredag den 13. virkelige en ulykkesdag?

Når dette publiseres er vi i årets andre og siste fredag den 13. Ja, den store ulykkesdagen hvor det kanskje er best å la bilen stå. Eller er det virkelig slik?


De som har lest Donald Duck har muligens lagt merke til bilskiltet på duckmobilen, som for øvrig er inspirert av en American Bantam. Og dette er ikke hvilket som helst merke, for det er disse som er kreditert for Willys-jeepen brukt under 2. verdenskrig.

Ok, tilbake til bilskiltet. Det er nemlig 313, og her er det litt uenighet om hva det står for. Noe mener fødselsdagen, 13. mars, men det er også nærliggende å tro at det har noe med uflaks å gjøre. Mer eksakt 3 ganger uflaks for den uheldige anden.

13 er nemlig ansett som et uheldig nummer, og en av forklaringene finner vi faktisk i vår egen mytologi. Loke krasjet nemlig en fest på Valhall hvor det var 12 inviterte guder, for han anså seg som en likesinnet. Deretter lurte han den blinde guden Hod til å drepe Balder med tilnavnet den gode, så det å være 13 til bords er fy.

For det samme antallet var også på plass under Jesus’ siste måltid, og der var visstnok forræderen Judas den 13. rundt bordet.

Jesus ble som kjent korsfestet like etter, og det på en fredag. Den dagen er også knyttet til uhell, og som tallet 13 er det diverse forklaringer på dette. Igjen kan vi finne en ja litt luftig forklaring i vår egen historie, for her har Forskning.no en spenstig variant.

Navnet fredag kommer enten fra Frigg eller Frøya, eller en kombinasjon av de begge. Frøya er kjent som krigs-, fruktbarhets- og kjærlighetsgudinnen, og halvparten av de tapre krigerne som falt på slagmarken ble fraktet til henne i Folkvang. Den andre halvparten brakte valkyriene opp til Valhall.

Frøya som ifølge sagnet reiste rundt i en kjerre trukket av to katter, var også glad i hekser. Så på en fredag besøkte hun en heksering med 12 trollkvinner på en kirkegård langt i nord, og donerte disse en katt og fullførte også hekseringen på 13. Siden har dette vært antallet når heksene trommer sammen til skumle møter, likeså har de svarte kattene som krysser veien rett foran deg vært skrekkframkallende.

Uansett bakgrunn så er fredag den 13. ansett som den store ulykkesdagen verden over. De som er litt over snittet overtroiske er til og med ekstra forsiktig, og de mest nervøse sjelene tør nok ikke en gang å bevege seg ute.

Og iallfall ikke kjøre bil.

Frykt gjør oss ofte litt mer forsiktig, så kan det faktisk være at vi krasjer mindre på den store ulykkesdagen? Vel, Fremtind har svaret, for forsikringsselskapet har bladd i statistikken.

– Vi krasjer mindre fredag den 13. enn vi gjør andre dager, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

– Faktisk viser skadestatistikken vår at det skjer færre ulykker på fredag den 13. Kanskje er folk litt ekstra forsiktige denne dagen, spør skadeforebyggeren seg.

Vi er altså inne i årets andre fredag den 13. Den første kom i januar, og da er ikke akkurat førerholdene de enkleste. Men likevel smalt det ikke veldig ofte denne dagen.

Fremtind fikk inn 241 skader, og det var faktisk færrest av alle fredagene den måneden. Det var som fanden!

Men bilfolket bør uansett være litt ekstra årvåkne under ukens siste arbeidsdag.

– Fredager er normalt mer skadeutsatt enn andre ukedager, og dette har en naturlig forklaring, forklarer Hofstad-Nielsen.

‒ Generelt er det flere trafikkuhell på fredager som følge av økt aktivitet. Fredag er en naturlig utfartsdag med ekstra trafikk, og mange reiser på ferie denne dagen.

Er det krasj, boom, bang på fredag den 13.? (Foto: Fremtind)

Og denne fredagen vi nå er inne i kan bli litt over snittet ille, for det har allerede vært sendt ut flere farevarsler om snø ‒ spesielt nord i landet.

– Vintersesongen 2022/23 opplevde vi å få en kraftig økning i antall bilskader. Mange av disse skadene var relatert til vær- og føreforhold. Typiske skader var påkjørsler bakfra, utforkjøringer og biler som skled inn i hverandre, sier skadeforebyggeren.

Hun har derfor en klar oppfordring til alle som skal ut å kjøre når det er meldt snø.

‒ Hvis du ikke allerede har gjort det, er tiden er inne for å legge om til vinterdekk. Har du planer om å reise på hytta som ligger på fjellet, er det viktig at bilen er riktig skodd.

Og da er vi tilbake til Frøya, heksene og ikke minst katten.

‒ Katten har ni liv, det har ikke vi, avslutter skadeforebyggeren.

Så fredag den 13. eller ikke, kjørt pent og ta hensyn for forholdene og medtrafikantene.

Tre tips for å unngå kollisjoner:

  • La mobilen ligge mens du kjører
  • Hold god avstand til bilen foran
  • Beregn god tid og avpass farten etter føreforholdene

Les også:

Les mer om:

Nyheter