- Annonse -
HjemBiltesterElbilen Xpeng G3 overrasket spesielt på et punkt

Elbilen Xpeng G3 overrasket spesielt på et punkt

Vi testet Xpeng G3 i nyttårshelgen, og rakk å få teste den en del mellom nyttårsraketter og andre feiringer.

Xpeng G3 er en slags crossover med bakkeklaring på 13 cm, selv om den defineres som en SUV av Xpeng på deres nettsider.

- Annonse -

Dette er for øvrig en bil du kan prøve hos en lokal forhandler, men du kjøper den på nett og får den levert hjem til deg.

Den er under 4,5 meter lang og er 1,6 meter høy, så den er av en størrelse som gjør bilen lett å manøvrere i byer.

I Norge er man jo fort glad i at en bil trekker på fire hjul, men Xpeng G3 trekker på framhjula.

Vi er også langt over middels gira på hengerfeste på biler i Norge, men dette får man heller ikke til Xpeng G3.

- Annonse -

Xpeng G3 får man i to ulike utstyrsnivåer i Norge, Smart eller Premium, og vi testet Smart som koster 358.000 kroner + levering hjem til deg.

Premium koster 379.000 kroner + levering, men da går du glipp av muligheten for taklast, for Premium har en kamera dings på taket som sikkert er artig den til å filme og ta bilder med, men vi mistenker vel at Smart kommer til å selge mest ettersom den kan ha taklast.

Vi testet ikke bilen med noe taklast i denne omgang, men når man har en elbil som ikke har hengerfeste og ikke har skiluke tror vi mange vil ønske seg en G3 med mulighet for taklast.

Forsetene ser veldig fine ut, og man sitter ganske godt, men vi savner muligheten for å justere sitteputens vinkel.

- Annonse -

Rattet kan kun justeres opp/ned og ikke inn/ut, dermed er man litt ekstra avhengig av å kunne justere setet noe mer enn man kan her.

I Premium-utgaven får man et sete med noe mer justeringsmuligheter, og i nappaskinn, som også har ventilasjon for varme sommerdager ‒ men da må du leve med kameraløsningen på taket.

Det er en del her vi kjenner igjen fra Tesla, som utseende på instrumenter, løsning for solskjerming, spakene til gir, blinklys og cruisekontroll som også Tesla hentet fra Mercedes-Benz i starten, og konseptet med diger skjerm på midten, men det å bruke noe som er utviklet fra før er jo billigere enn å utvikle absolutt alt selv.

Frontruta må jo kunne defineres som diger, og det er jo fint med tanke på lysforhold i kupéen, men på kalde dager er det ikke helt enkelt for bilens klimaanlegg å produsere nok varme, med mindre man stiller det inn på å blåse ned på føttene og ut på de som er i bilen.

Vi viser fram skjermen noe mer i videoklippet som ligger litt lenger opp i denne testen.

På kveldstid får den store skjermen en mørkere løsning slik at man ikke blendes av den når det er mørkt ute.

Xpilot forsøkte vi ved et par anledninger, men som du kan se i videoklippet litt lenger oppe ble det mye «pling plong», så det ble rett og slett for slitsomt i lengden, og vi gikk tilbake til vanlig og god adaptiv cruisekontroll.

Selve hastighetsprogrammeringen kommer det nok en oppdatering på, for den var i overkant «ivrig» programmert, nesten så man kjenner at bilen «holdes igjen» av cruisekontrollens hastighet.

DAB-radioen er en app, på linje med biler som Polestar 2, Volvo XC40 og Maxus Euniq. Og da sliter den med å «henge med» på at man drar fra en region til en ny, for eksempel om man lytter til en kanal som P1, som da holder seg til regionen der du startet å lytte til kanalen.

Jeg regner med at alle slike «app-løsninger» finner en softwareoppdatering som løser dette med å «bli med over i en ny region» for DAB etter hvert. Det fine med Xpeng G3 er at slike oppdateringer foregår «Over The Air» (OTA). Dermed må man ikke innom et Meca-verksted for å få fikset på dette når det blir mulig.

Lydkvaliteten er «grei nok», ikke helt premium, men ikke av det dårligste vi har hørt av lydanlegg heller.

Mulig jeg er rar, men jeg ville vel kanskje gitt ryggekameraet større plass og sensorvisningen mindre plass. Men sensorvisningen er vel egentlig vel så nyttig som kameravisningen, så det er kanskje like greit at plassfordelingen er som den er.

Frontlyktene ser ganske stilige ut, men de gir ikke et lys jeg ville anbefalt veldig varmt for de som kjører mye på helt mørklagte veier, da ville jeg nok fort lagt til en LED-bar foran.

Til bruk der gatelysene bor holder det helt fint. Vi har testet lyset i videoklippet du finner litt lenger opp i denne testen.

Vi testet et par turer på 185 km med tre barn på 15, 10 og 8 i baksetet, og det gikk fint, men det var muligens også langt nok for tre der baki. Midtsetet er ikke utformet like komfortabelt som yttersetene, så har man bare to bak kan man dra mye lenger på tur med tanke på baksetekomforten.

De som sitter bak har et par ladeplugger, og de kan styre om de vil ha luft og hvor de vil ha den, men de har ikke en egen klimasone.

De som sitter i yttersetene kan også få varme i setet, men det er det sjåføren som må ordne fra klima-menyen i den store skjermen.

Gulvet er nesten helt flatt for de som sitter bak, men ikke helt, det er også noe som gjør det midterste plassen et hakk mindre komfortabel enn yttersetene.

Jeg hadde plass til både knær og hodet bakom meg selv i baksetet, men som «stor voksen» oppleves nok sitteputen som noe kort for min del. Jeg er 184 cm lang, men har en stor bakende og en lang rygg, så jeg «tar mer plass» enn andre på 184 cm.

Et bagasjerom på 380 liter kan høres lite ut, men det er ganske mye større enn det man ser når man åpner den elektriske bakluka.

Under gulvet er det rett og slett et digert rom der man kan legge bagasje om man skal ha med seg en del på tur.

Med en kabinkoffert og to sekker er det fortsatt bra med luft igjen over alt sammen når man legger ned gulvet.

Veldig kjekt at gulvet har sitt eget spor å stå i, slik at man ikke trenger å holde gulvet når man laster inn/ut bagasjen som skal ligge under gulvet.

Selv om dette er en elbil har den ingen frunk, men den har 197 hk og 300 Nm som føles en del friskere enn 0-100 på 8,6 sekunder høres ut som.

Kjørefølelsen er satt opp for komfort, og akkurat komforten må du være forberedt på å nærmest bli litt positivt overrasket over, for den er rett og slett god!

Bakruta blir raskt skitten på saltede veier, og du har ingen vindusvisker eller spyleløsning bak her, dermed er det lite poeng med bakspeil på skitne/våte/saltede norske veier. Dette ser du mot slutten av videoklippet som ligger et stykke lenger oppe i denne testen.

Hjemmelading foregår med «type 2» kabel, eventuelt også i en hotellkjeller, her kan man få på inntil 6,6kW i ladehastighet, og hjemme hos meg, 32A 230V 1-fas hjemmelader, tar det da 10-11 timer å fylle en helt tom bil.

Rusler du forbi bilen vil du se i speilet at du lader. Hurtiglading foregår med CHAdeMO plugg på bilens venstre side, og i Norge er hastigheten her begrenset til 50 kW foreløpig. Det betyr at du fort trenger en times tid om du skal lade fra ca 10 til 80%. Det er vel ikke akkurat en fordel om man skal bruke elbilen til mange lange turer.

Men hvordan er det med rekkevidden på vinterstid?

På våre tester med mest motorvei ble rekkevidden målt mellom 255 og 275 km med cruisekontrollen i fartsgrensa.

På landevei, 205 km, fra Grimstad via Froland til Evje, og så via Kristiansand og Rv420 tilbake til Grimstad, ble rekkevidden 315 km.

På vår 50/50 test med landevei/motorvei ble rekkevidden 284 km.

Temperaturene var rundt omkring -3 til +3 grader og helt tørt på veien ble det aldri. Man kommer nok en god del lenger på sommerstid.

215/55/R17 piggfrie vinterdekk av typen Nokian Hakkapeliitta R3 satt på testbilen.

Batteriets nettokapasitet skal være om lag 66,5 kWh, altså så mye av batteriet som du faktisk kan bruke.

En funksjon vi ikke testet, men har hørt skal være meget god, er selvparkering, så det må du jo gjerne teste ut hos din nærmeste testplass.

Les flere tester hos Nybiltester

- Annonse -

Flere nyheter

Det er 160 år siden Adam Opel startet på eventyret som endte opp med dagens bilmerke. (Fotos: Opel)

Opel runder 160 år

Det tyske bilmerket ble grunnlagt selv mange år før de første automobilene var på plass. Ingen vet egentlig hvor gammel...
Volkswagen viser fram en fullstendig selvkjørende bil, Gen.Travel. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagen viser en fullstendig selvkjørende bil

Det snakkes om nivå 3 og 4 på den selvkjørende skalaen, men de bilene som kan kjøre av seg...
Renault 5 Turbo 3E er født til å drifte ‒ og hylle de gamle videospillene. (Fotos: Renault)

Elbilen R5 Turbo 3E er født til å drifte

Så hvordan skal man hylle Renault 5 Turbo når R5 nå runder 50 år? Hva med en elektrisk showbil...
Drivstoffprisene har nå befunnet seg over 20 kroner literen over et halvt år. (Fotos: NAF)

Stadig sterkere krav om støtte til drivstoff

Plukker vi bort de største byområdene så er det nå et flertall som forlanger støtte til bensin og diesel. Det...
Nikola kan endelig vise fra den europeiske lastebilen med det norske navnet Tre. (Fotos: Iveco)

Nikola endelig klar for Europa

Etter mye drama kan Nikola endelig annonseres den elektriske lastebilen kalt Tre, og ikke nok med det. Det er...
Nissan har endelig klar den helelektriske Nissan Townstar, en bil som nylig ble nummer tre i kåringen av årets varebil. (Fotos: Nissan)

Nissans nye elvarebil er her

Nissan har en viktig trippel gående som inkluderer en ny elbil, en ny elvarebil og en ny X-Trail. De som...
Volvos kommende elektriske SUV, EX90, kommer med nye sikkerhetsfunksjoner. (Fotos: Volvo)

Ny elbil fra Volvo med sikkerhet i sentrum

Volvo EX90 er fullstappet med sensorer og skal til og med skjønne hvordan føreren føler seg. Som du kan se...
Her er den nye generasjonen av Mitsubishi ASX. (Fotos: Mitsubishi)

Nye Mitsubishi ASX med premiere

Modellen som kom i 2010 blir ny, og denne gang ved hjelp av kommende Renault Captur. Men den er...
Falck bytter både drakt og navn. (Foto: Gjensidige)

Hjelp, Falcken bytter navn

Gjensidige er nye eier av Falcks veihjelpsselskaper i nordområdene, og nå får 600 biler ny drakt og nytt navn. Sent...
Disse to elektriske terrengbilene har over 1.000 hestekrefter. (Fotos: The China Box/Dongfeng Motors)

Hinter om elektrisk terrengbil med 1.000 hk

Dongfeng har vist fram et nytt merke kalt M Hero, og dette lukter det svidd av. Det er fire store...
Xpeng har vist fram sitt nye SUV-flaggskip G9, og det er en imponerende bil. (Fotos: Xpeng)

Imponerende flaggskip lansert ‒ og den er allerede på vei til Norge

Xpeng må sette en slags rekord for biler fra Kina. For den nye G9, lansert onsdag klokken 13 over...
Volkswagen ID. Buzz Cargo er kåret til årets internasjonale varebil for 2023, og Håkon Wirak kan juble. (Fotos: Volkswagen Nyttekjøretøy)

Nykommer ble årets varebil

Europeiske journalister har plukket ut årets varebil, og denne gang ble det en helelektrisk nykommer. For 31. gangen har prisen...
Den første Volta Zero har rullet ut av samlebåndet i Østerrike. (Fotos: Volta)

Første fabrikkslagede Volta Zero er her

Svenskene har et nytt bilmerke på plass, for endelig har den første bilen rullet ut av fabrikken i Østerrike. Det...
Maxus MIFA 9 vist fram første gang i fjor vinter nærmer seg nå Norge. (Fotos: Maxus)

Maxus med en diger og luksuriøs familiefrakter

Den aller første bilen fra Maxus bygget på den nye MIFA-plattformen. Maxus er på plass her i Norge med to...
En stor jammetest gjennomføres nå på Andøya, og denne er viktig også for bilindustrien. Her Nicolai Gerrard (Nkom) og Tomas Levin (Statens vegvesen). (Fotos: Duus Media/Nkom)

Viktig test for selvkjørende biler på Andøya

De selvkjørende bilene kommer, men først må noen utfordringer løses. Som jamming av satellitt-signaler, som slike biler er svært...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her